Szemes Nóra fashion week a nap cikke Csobot Adél Tornóczky Anita dekoltázs Angelina Jolie stylist
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány napja egy külföldieknek szóló portál leprostizta Tornóczky Anitát, mert korábban egy műsor forgatásán merészen dekoltált ruhát viselt. De Csobot Adél körül is forrt a levegő, amikor az After X adásában hasig kivágott felsőben jópofizott a versenyzőkkel. Szemes Nóra személyi stylist segítségével utánajártunk, vajon hol is vannak azok a bizonyos határok: mikor lesz valaki közönséges.

A médiában jóval több a megengedett, mint a hétköznapi életben. Ha egy sajtóeseményen vagy egy premieren szolidan öltözik fel egy-egy híresség, akkor a külsejük kapcsán nem nagyon említik majd őket a bulvárlapok. Ritka az, amikor valakiről pusztán azért beszélnek, mert egyszerűen stílusosan öltözött fel - egy mély dekoltázs vagy combvillantás mindig nyerő. Emlékezzünk csak arra, amikor a 2012-es Oscar-díj-átadó után többet hallottunk Angelina Jolie combvillantásáról, mint a győztesekről magukról. Itthon nem is olyan régen CsobotAdél borzolta a kedélyeket: a 19 éves lány egy sokat mutató tűzpiros darabban vezette az After X adását - persze az interneten rögtön leprostizták a fiatal lányt. Csakúgy, mint Tornóczky Anitát, akiről egy külföldieknek szóló portál nyilatkozott nem éppen elismerően. Anita erre a következőket reagálta: Nem hiszem, hogy egy prosti így öltözik és ilyen ruhát visel. Ha az Operabálban viselném, fel sem tűnne senkinek."

Forrás: RTLKlub, Tv2
Forrás: RTLKlub, Tv2

Amit el lehet rontani, azt el is ronntják - Így öltöznek a hazai híradósok



Szemes Nóra szerint sokan abba a hibába esnek, hogy a sztárok megjelenését akarják utánozni, pedig ezt nem kellene: "Angelina Jolie tavalyi ruhája szerintem roppant stílusos volt - ugyan merészen fel volt sliccelve, de nem volt különösebben kivágott, és a színe és az anyaga is inkább elegáns volt, mint kacér. "
Itthon, a tévében azonban más a helyzet. Nóra szerint fontos megemlíteni, hogy a ruhák, amiket a stylistok ráadnak a műsorvezetőkre, sokszor nem feltétlenül vagy egyáltalán nem tükrözik a tévés stílusát. "Nagyon gyakran az, hogy ki mit visel, a támogatói ruhákon múlik, így a tévéseknek meg van kötve a kezük. Arra azonban illik odafigyelni, hogy a mellbimbó ne villanjon ki - erre tökéletes megoldás a mellbimbótapasz, amit használni is kellene. Egy Adéléhoz hasonló, mélyen dekolált ruhát viselni is tudni kell - meg kell tanulni, hogy nem illik behajolni, mert ettől még közönségesebb lesz az egész. Adél ruhája nem lett volna közönséges, ha a smink sokkal finomabb, a ruha tűzpiros helyett fekete színű, hosszú ujjú, és az anyaga valamivel vastagabb. Persze a dekoltázs akkor is látványos, de az összkép teljesen más lett volna. Ha például Lilu kapott volna egy ilyen jellegű ruhát, az kevésbé lett volna feltűnő. Ő ugyanis egy színpadon áll, távolról mutatja a kamera, ellentétben Adéllal, akinek beszélgetnie kellett."

Feszes cicik hetek alatt - Így csináld!


Egy riportműsorban vagy interjúkészítés közben egy ilyen kirívó ruhában nem lehet másra figyelni, csak a dekoltázsra. Ahol pedig a beszélgetésen van a hangsúly, ott végképp nem egy ilyen darabbal kellene figyelmet követelnie a műsorvezetőnek. Egy olyan eseményen, ahol számtalan hasonló ruha van, simán megállja a helyét az a darab, ami egy másik helyzetben egyáltalán nem"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Persze az, hogy a sztárok igyekeznek mindent megmutatni, nem jelenti azt, hogy ez a hétköznapi életben is követendő példa. Egy munkahelyen például biztosan nem díjazzák, ha tengermély dekoltázzsal jelenünk meg a heti értekezleten. Sok helyen pedig gyakorlatilag a térd feletti szoknya is tilos. Nóra szerint a munkahelyi öltözködés szempontjából sokat számít, hogy valaki a banki szférában dolgozik, vagy mondjuk egy reklámügynökségnél. Nagyon sok férfi azt vallja, egy olyan nőt nem is tudnak komolyan venni, aki mindenét kipakolja. Nem arról van szó, hogy nyakig zárt felsőket kell választani, de nem árt megtalálni azt a dekoltázst, ami még ízléses, nem hivalkodó. "Ha nagyon be akarjuk lőni a megfelelő dekoltázst, akkor azt mondanám, hogy ha egy kicsit látszik a mell felső íve, az még általában rendben van. Nagyobb mellű hölgyeknél pedig arra kell ügyelni, hogy a két mell közötti csík ne látszódjon."

Nóra szerint a magyarok nem túl szemérmesek az öltözködés terén, és a nők többsége igenis sokat mutat meg magából, ha arról van szó. "Azt tapasztalom, hogy ami visszafogottan elegáns, az magyar szemmel sokszor unalmas. Pedig ennek nem kellene így lennie, hiszen a kevesebb mindig több, és nem attól lesz valaki szexi, hogy mindenét kipakolja."

Győri Szilvia tanácsadó, szakpszihológus

,,Nem lehet általánosítani azzal kapcsolatban, hogy a nők miért viselnek dekoltált darabokat. Vannak, akik a figyelemfelkeltés miatt teszik, mások önbizalomhiányosak, és a pozitív visszajelzésekből táplálkoznak. Lehetnek olyanok is, akikben van egy kis nárcisztikus vonás, ami így jelenik meg náluk. Természetesen a divat erőteljesen befolyásolja a dekoltázs méretét is - Miley Cyrus külsejét mostanában nagyon sok fiatal utánozza, mert azt gondolják, attól lesznek értékesek, ha minél többet megmutatnak magukból."

Juli, marketinges (25):

"Én azért választok dekoltált darabokat, hogy eltereljem a figyelmet más testrészeimről. Fiatalabb koromban sokkal merészebb voltam, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, de most már visszafogottabb vagyok. Persze állásinterjúra vagy első randira sose vennék fel közönséges darabokat. De az az igazság, hogy nagy mellekkel nehéz úgy öltözni, hogy ne nézzek ki kirívóan - sokszor a legártatlanabb ruha is túlságosan feltűnő. Bulikba viszont gyakran viselek mélyen dekoltált cuccokat, de arra figyelek, hogy ilyenkor semmiképp ne válasszak nagyon mini cuccokat, és a sminkem se legyen erős. Mondjuk egy farmer és egy mélyen dekoltált top laza sminkkel és hajjal szerintem nyerő páros. Legalábbis nekem."

Maya, jógaoktató (30):

"Édesanyámnak gyönyörű, nagy mellei vannak, őt gyakran láttam ízlésesen dekoltált felsőkben. Engem viszont igen átlagos, mondhatni inkább apróbb mellekkel 'áldott' meg az ég. Én sosem hordtam kivágott darabokat, mert úgy vagyok velük, hogy akinek nincs melle, az ne mutogassa. A párom viszont elégedett velem, és ő egy ideje azzal nyaggat, hogy válasszak kicsit többet mutató felsőket. Néha ráveszem magam egy-egy kacérabb darabra, de csakis miatta, mert én kicsit kínosan érzem magam, ha egy minimálisan is dekoltált ruhában vagyok. Lehet, hogy pár év múlva vagányabb leszek ezen a téren, de egyelőre csak barátkozom a dekoltázzsal."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.