Fiatalít és ránctalanít: egyél gránátalmát!

Forrás: Thinkstock -
gránátalma szépségápolás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gránátalma talán nem az első gyümölcs, ami után a piacon vagy a szupermarketben nyúlunk, mégis érdemes fontolóra venni a rendszeres fogyasztását. Tele van ugyanis antioxidánsokkal, C- és K-vitaminnal, káliummal, rézzel, cinkkel és vassal, így segít a test fiatalon tartásában. Korábban már írtunk a gránátalma pozitív hatásairól, de most lássuk, mit is tesz ez a gyümölcs bőrünk szépsége érdekében. 

Hidratálja a száraz bőrt

Bár a zöld teáról is dicshimnuszokat zengenek a szakértők, dr. Ellen Marmur bőrgyógyász véleménye szerint a gránátalmalé sokkal hatékonyabb a száraz, fakó bőr frissítésére. Kiváló természetes C-vitamin-forrás, márpedig ez a vegyület helyi alkalmazás esetén bizonyítottan csökkenti a hámréteg durvaságát. Ami a külsőleges felvitelt illeti, a szintén dermatológus dr. Debra Jaliman azt javasolja, hogy használjunk gránátalmamag-olajat, ez ugyanis elősegíti a legfelső bőrréteg regenerációját.

Forrás: Thinkstock

Csökkenti az aknés gyulladást

Pattanás akkor alakul ki, amikor a bőr faggyúmirigyei baktériummal fertőződnek. Ennek megtörténtekor a szervezet fehérvérsejteket küld az érintett területre. A fehérvérsejtek bekebelezik a kórokozókat, miközben maguk is elpusztulnak, és a szennyeződésekkel együtt alkotják a pórust feszítő masszát. Ez az egész folyamat gyulladást is előidéz, ami miatt a bőrhiba környéke megduzzad és kipirul. „A gránátalma antioxidánsai segítenek a gyulladás csökkentésében" – magyarázza dr. Marmur.

Véd a környezeti károsodástól

Az ultraviola sugarak és a légszennyezés úgynevezett oxidatív stresszt gyakorol a hámsejtekre, növelve a ráncok, a pigmentfoltok, a leégés és a bőrrák kialakulásának kockázatát. Dr. Marmur szerint a gránátalmában található antioxidánsok – pontosabban a polifenolok – megvédik ettől a bőrt. A gránátalmából nyert készítmények ugyanakkor hozzájárulnak a DNS-károsodás helyreállításához.

Forrás: Thinkstock

Serkenti a kollagéntermelést

Bőrünk természetes módon veszít a rugalmasságából és a nedvességtartalmából az idő múlásával. A gránátalma tele van ellagsavval – ez az antioxidáns ígéretes eredményeket mutatott a kollagéntermeléshez kapcsolódóan. „Elég egy kilapult párnát magunk elé képzelni. Nos, éppen ez történik a bőrrel, amikor elveszíti a kollagén- és elasztintartalmát. A gránátalma segít a megfelelő nedvességtartalom újbóli elérésében, illetve a vérkeringést is fokozza, hozzájárulva a fáradt kinézet megszüntetéséhez" – összegezte dr. Marmur.

Narancs, kék, burgundi - Így sminkelj 2014-ben! http://www.life.hu/szepulj/smink/20140120-szepseg-es-smink-sminktrendek-2014-ben.html Kósza szőrszál, narancsbőr - csak a pasi meg ne tudja! http://www.life.hu/szepulj/20140109-8-szepsegtrukk-amit-titkolunk-a-pasik-elol.html Balerina és pixie - köszönjük, Kate Moss! http://www.life.hu/szepulj/20140115-divat-es-trend-kate-moss-modell-40-eves-ime-nehany-dolog-amiben-divatot-teremtett.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.