"Nem hiszek az alapdarabokban!" - Tokai Dóra divattervező monacoi álomélete

fashion week divattervező stílus Dora Tokai Monaco Dubai
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tokai Dóra divattervező itthon kevésbé ismert, Monacóban és Dubaiban azonban annál inkább. A fiatal magyar hölgy mögött sikeres évek állnak, nemrég pedig őt kérték fel arra, hogy az idei Miss USA szépségversenyen ő biztosítsa néhány versenyző ruháját. Ismerjétek meg őt jobban!

Dóra lassan betölti a harmincat, ám fiatal kora ellenére hatalmas sikereket ért már el. Monacóban és Dubajban él, Magyarországról először tizenhat évesen költözött Dél-Franciaországba. ,,Szerettem volna megérteni a francia kultúrát és megtanulni a nyelvet. Mindig is egy művészi karrierről álmodtam, és úgy gondoltam, a francia kultúrismeret egy szükséges alap. Később visszaköltöztem Peste, az Apáczai Csere János Gimnáziumban érettségiztem, majd a BME Építész karán folytattam. Ekkor azonban kaptam egy lehetőséget, és Angliában folytathattam tovább a tanulmányaimat. Azóta külföldön élek: Monacóban és Dubajban. Monaco a D'Ora Tokai márka szíve és lelke, minden egyes kollekciónkat a monacói palota és autókultúra inspirál. Dubai, vagyis a Közel-Kelet az egyik legérdekesebb piacunk, mivel az emberek nagyra értekelik az egyedi, személyreszabott luxustermékeket. Továbbá a kis családom, férjem és kutyáim is itt élnek."

Tokai Dóra féjével és kutyáival Forrás: Instagram/doratokai

Annak ellenére, hogy Dóra sosem tanulta a divattervezést, nagyon jól megállja a helyét ebben a világban. Igyekszik folyamatosan fejlődni, új dolgokat kreálni, persze ehhez kell az inspiráció is. ,,Leginkább az utazásből merítek ihletet, a különböző kultúrák megismerése nagyon fontos számomra. Szerencsés vagyok, eddig összesen három kontinensen, nyolc országban éltem, és ennél is több helyre eljutottam. Minden kultúra más, nem jobb vagy rosszabb, csak más, és sokat lehet egymástól tanulni. Bár divattervezést nem, de tanultam építészetet, bútortervezést, grafikát, belsőépítészetet és van egy MBA-m is, luxus termékekre és szolgáltatásokra szakosodva. Egy épülethez képest gyerekjáték egy ruhadarabot összerakni. A divattervezés gyermekkorom óta érdekelt, sőt, anno volt lehetőségem Király Tamással is együtt dolgozni."

"Leginkább az utazásból merítek ihletet..." Forrás: Instagram/doratokai

Dóra mesélt arról is, milyen stílusok állnak hozzá a legközelebb. ,,Huszonöt éves koromig magassarkúban és elegáns ruhákban rohangáltam, majd lapos cipőre és nadrágkosztümökre váltottam. Amióta saját céget alapítottam , azóta a "skinny jeans" és a kis fekete ruhák alkotják a ruhatáram alapját. Összességében a minimál, kényelmes eleganciát képviselem. Ha pedig tervezésről van szó, én az igazi nőknek készítem a ruháimat, olyanoknak, akik szeretik önmagukat és a testüket. Szeretem kihangsúlyozni a nőies és kerek vonalakat, ami mind a vékonyabb és teltebb hölgyeknek is jól áll. Ami igazán inspirál, az az egyedi darabok elkészítése. A konzultáció mindig nagy élmény; valakit megismerni, rászabni a terméket, majd látni a mosolyt az arcán."

/1409/D_Ora201492704746

Természetesen Dóra számára is megvannak azok a nagy tervezők és színésznők, akik inspirálják, akikre felnéz. ,,Talán a legnagyobb divatintelligenciával Karl Lagerfeldrendelkezik, aki egyszerre több divatháznak is tervez, tisztelve azok hagyományait és okosan megszólítva létező és jövőbeli vásárlóikat. A legnagyobb showman Marc Jacobs, a legszínesebb egyéníség Jean Paul Gaultier és a legszebb kreációi Christian Lacroix-nak vannak, aki mesteri hozzáértéssel kombinálja a színeket és mintákat. Sarah Jessica Parker-t nagyon sokra tartom. Nemcsak egy stílusikon és nagyszerű színésznő, de kiváló családanya és feleség is. Sikerült a gyerekeit a médiától amennyire csak lehet távoltartani, és a beteg férje mellett is kitartott. A stílusa szexi, nőies, játékos és kifinomult."

"Sarah Jessica Parker-t nagyon sokra tartom." Forrás: Marie Claire

A magyar tervező elárulta azt is, vannak hírességek és magas rangú politikusok is, akik az ő kreációit viselik. ,,Hercegnők és nagy nevű politikus család érdeklődését is sikerült már felkelteni. Nevet nem szeretnék mondani, maximum annyit, hogy az afrikai úriember tavaly hunyt el, és az egész világot megrázta. Újabban egyre több sztár érdeklődik irántunk, például Sarah Jessica Parker és Pixie Lott is. Sok márka ingyen termékeket küld a sztároknak, én inkább megvárom, amíg megveszik a ruháinkat. Ha ilyen szépen haladunk, akkor nem kell sokáig várni."

/1409/D__82201492704942

Dóri kreációit nemrég a Miss USA szépségverseny döntősei is viselték, ez pedig nem kis dolog. Mint mondja, ez egy nagyon fontos pont volt a márka életében. ,,A Spice Girls egyik korábbi stylistjától kaptam egy e-mailt, hogy tetszik neki a kollekciónk, és nagyszerű lenne, ha a döntőre öltöztetnénk néhány amerikai állam címvédőjét. Ezt követően kiküldtük a kollekciót Amerikába ruhaprobára, ami nagy sikert aratott, és beválogatták az összes rövid kreációt. Természetesen a bemutatódarabokat visszaküldték és a kért színben és méretben a szépségkirálynőkre szabtuk a kiválasztott modelleket. Nagyon izgalmas volt!"

Forrás: Instagram/doratokai

Dóri nagyon büszke a csapatára, mert szívvel-lélekkel dolgoznak együtt, és folyamatosan tudnak fejlődni. Az elért sikerek ellenére pedig még mindig vannak olyan dolgok, amiket meg szeretne valósítani. ,,Rengeteg nagyszerű lehetőséget kaptunk az idén, nagy kihívás volt mindig mindennel időben elkészülni. 2014-ben megjelentünk a London Fashion Week-en, most készülünk egy jótékonysági aukcióra és két divatbemutatóra Abu Dhabi-ban a Forma 1 idején. Továbbá Monacó nemzeti napját velünk ünnepli Dubai egy ötfogásos vacsora és a híres párizsi Lido korábbi kreatív igazgatója által koreografált tánc kíséretében. Az est vizuális irányát és menüjét a mi márkánk ihlette, a táncosokat is mi öltöztetjük."

Aprólékos kézimunka Forrás: Instagram/doratokai

Dóra tippjei

,,Nem hiszek a szabályokban és a kötelező alapdarabokban. Fontos, hogy mindenki saját életvitelének, stílusának és testalkatának megfelelően öltözzön. Az élet legfőbb célja, hogy boldogok legyünk, az öltözködésnek is ezt a célt kell szolgálnia. Egy jól összeválogatott öltözék javítja a hangulatunkat, és másokét is. A kedvenc anyagom a bársony és az újrahasznosított műszőrme. A bársony elegáns, időtlen es rendkívül kényelmes viselet, illik az ősz hangulatához. A műszőrme pedig nem csak szép és melegen tart, de egy intelligens módja az újrahasznosításnak."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.