Szolimánia a VV7-ben - Te is függő vagy?

Fotó:Sajtóklub/RTLII/Bársony Bence -
szolárium barnulás bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pánikszerűen rohansz a szoláriumba, hogy megmaradjon a nyáron magadra szedett barnaság? Létezik szoláriumfüggőség? Tényleg rákot okoz? Tényeknek és tévhiteknek jártunk utána.

Nemrég nagy felháborodást váltott ki az emberekből a ValóVilág 7 játékosának monológja, amiben azt ecsetelte, hogy az élete nem lenne ugyanaz szoláriumozás nélkül. „Nekem a szoli az mindent jelent. Nekem ő pótolja azt a boldogságot, amit igazából egy férfitől várok. Sokkal jobban érzem magam, ha barna vagyok. Ha a nunim, ha az arcom, ha mindenem barna... A smink is jobban mutat, a hajszín is. Nem tudom elmondani, de imádom" - lelkendezett Fanni. Döbbenten hallgattuk a fiatal lány szavait, és komolyan elgondolkodtunk azon, hogy vajon mások is így vélekednek-e a dologról.

Fotó:Sajtóklub/RTLII/Bársony Bence

Hallottál már a tanorexiásokról?

Ők azok az emberek, akik szinte már félnek a fehérségtől. De vajon létezik, hogy valaki függővé váljon és ennyire mániákus legyen? Blaskovics Ildikó kozmetikus, a Life.hu szakértője szerint igen: ,,Ma már annyi mindennek a függői lehetünk, hogy azt elképzelni sem tudjuk. Azok, akik nyáron szívesen fekszenek több órát a napon, télen sem szeretnek lemondani a mesterséges fény adta örömökről. Azonban fontos tudni, hogy csak mértékkel szabad a szoláriumot használni. Naponta járni kifejezetten tilos."

Miért érezzük szükségét?

Ildikó elmondta: naponta találkozik olyan vendégekkel, akik olyan problémákat látnak magukon, ami valójában nincs is, vagy nem olyan súlyos mértékű, mint azt a vendég állítja. Sokan a barnaságot is így kezelik. A barna bőr az egészséget és a lazaságot idézi, míg a fehér bőrt a bezártsággal azonosítják a fiatalok. Divat a barna bőr, és menőnek lenni jó - vélekednek. Így gondolhatta ezt Katie Price modell is, akit hat hónapos terhesen kitiltottak egy szalonból a rengeteg szoláriumozás miatt. De Patricia Krentcil még elvetemültebb volt, ő ugyanis Amerika összes szoláriumában tiltólistára került a túlzott napimádata miatt.

Szolárium babavárás alatt - igen vagy nem?

A babavárás alatti szoláriumozásról a vélemények megoszlanak, de az orvosok és a bőrgyógyászok többnyire azt javasolják, hanyagoljuk a mesterséges barnulást a terhesség alatt. A test, a hormonháztartás ebben az időszakban sokat változik, könnyebben alakulnak ki a bőrön májfoltok, szeplők. A túlzott napfény sem tesz jót a kismamáknak, így ezalatt a néhány hónap alatt sokkal jobbat teszel magadnak, ha kerülöd a barnulást.

Forrás: Thinkstock

Veszélyben vannak a „szolisok"?

Sokan azzal védekeznek, hogy a szolárium nem olyan káros, mint a napsugárzás, mert az új gépeknek köszönhetően már nem lehet leégni. A „sült bőrt" korábban a rák fő forrásának tekintették. Azonban az orvostudomány bebizonyította, hogy a szoláriumban a bőrünket nagyrészt UVA sugárzás éri, melynek hatására gyorsabban kialakuló barnulás jön létre. A modern gépeknek hála a bőr nem ég meg. Az UVA sugárzás viszont mélyebbre jut a bőrben és ott károsítja a kötőszöveti rostokat, ezzel pedig korai ráncosodást okoz. A másik nagy veszély pedig a rák. A melanóma kialakulásának kockázata már csupán néhány solárium használattól is húsz százalékkal nő, a 35 éves kor alatti, viszonylag rendszeres felhasználóknál pedig a kétszeresére emelkedik. Ma már egyértelműen bizonyított, hogy az UVA sugárzás is rákkeltő hatású: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szoláriumot „emberi rákkeltőként" osztályozza.

Mik a leggyakoribb hibák?

A kozmetikus szerint nagy hiba, hogy sokan sminkben fekszenek be a gépbe - a festék ugyanis nyomot hagy és a bőr pórusainak is árt. VV Fanni kijelentése, miszerint ő nem mossa le magáról a „szolihatást" a kozmetikus szerint egyáltalán nem ritka. „Sok olyan vendéggel találkozom, aki nem fürdik, ha aznap szolizott. Olyan is volt, aki azt mondta, hogy nem akarja magáról lemosni a színt... Hatalmas tévhit, hogy a barnaság lemosható."

Erre figyelj, ha mindenképp barnaságra vágysz

- Tartsd be a maximális napozási időt és hetente csak egyszer menj szoliba
- Figyelj a megfelelő higéniára!
- Tiszta arcbőrrel feküdj a csövek alá!
- Zuhanyozz szolizás után!
- Használj bőrápoló készítményeket, amik megóvhatják a bőrt a korai ráncosodástól!
- Ha bármilyen gyanús elváltozást észreveszel a bőrödön, azonnal fordulj orvoshoz!

Te jársz télen szoliba?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.