Esküvőd lesz? Hibák, amiket NE kövess el!

Forrás: jlbwedding.tumblr.com/ -
esküvő esküvőszervezés esküvő 2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem véletlenül hívják a menyasszonyokat sokszor "menyasszörnynek". Az esküvőszervezés nemcsak anyagilag, de lelkileg és fizikailag is megterhelő, ám fel lehet rá készülni. Esküvőszervező segítségével jártunk utána, mik azok a tipikus hibák, amiket nem szabad elkövetni a nagy nap megszervezésekor. 

Sokan úgy gondolják, egy esküvőt nem nagy kunszt előkészíteni, pedig ez is egy szakma. Bárány-Szilfai Alida esküvőszervező nem egy lagzit koordinált már, így jól tudja, melyek azok a legtipikusabb hibák, amiket nagyon sokan elkövetnek, pedig ezeket könnyen ki is lehetne védeni. A Life.hu-nak elárulta, mikre érdemes figyelni, hogy a nagy nap tényleg olyan legyen, amilyenre az ifjú pár (és a násznép) vágyik.

Forrás: jlbwedding.tumblr.com/

1. Óvatosan a barátokkal, családtagokkal!

Van a családban virágos, az egyik barátnőd szívesen kisminkel, a nagynénéd pedig fotózik? Ez mind nagyon jól hangzik, és biztosan olcsóbb lesz, mintha profikat kérnél fel ezekre, de az esély is nagyobb, hogy elégedetlen leszel a munkájukkal, akkor pedig garantált a kellemetlen szituáció. ,,Sokszor találkozom ilyennel, és nagyon nehéz róla lebeszélni a párokat, pedig hatalmas problémát tud okozni. Egyfelől attól a vendégtől innentől kezdve elvettük a szórakozás lehetőségét, az esélyt arra, hogy jól érezze magát az esküvőn, hiszen elsősorban a rá szabott feladatra fog koncentrálni. Másfelől azért nem tartom szerencsésnek, mert ha netán valami probléma adódik a munkával (pl. fényképekkel), akkor egyrészt visszacsinálni már nem tudjuk, másrészt igen kellemetlen a pár számára, hogy a barátot/rokont felelősségre kell vonni. Számos olyan esettel is találkoztam, amikor egy barátnőt kért fel a menyasszony a komplett szervezésre, és ő hívott fel kétségbeesetten, hogy elakadt, nem tud megbirkózni a feladattal, és a segítségemet kéri. Nem szerencsés egy ekkora, általában 6-8 hónapon át tartó szervezési feladatot ismerősre/családtagra bízni, de természetesen ahogy mindenhol, itt is a kivétel erősíti a szabályt" - vallja Alida.

2. Muszáj mindenben kompromisszumot kötni

Sokszor előfordul, hogy a pár nem tud dűlőre jutni egy-egy kérdésben, és ez könnyen megmérgezi a nagy napot. ,,Az esküvő tulajdonképpen egy hatalmas kompromisszum kettőjük között, hiszen lehetséges, hogy egészen különböző hagyományokkal megáldott családból jöttek, így muszáj mindenben megegyezésre jutni, különben a szervezés rémálommá válik. Nagyon fontos, hogy legalább a kardinális kérdésekben még azelőtt jussunk konszenzusra a párunkkal, mielőtt az adott szolgáltatóval találkozunk, mert így sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat" - vallja a szakértő.

Forrás: jlbwedding.tumblr.com/

3. Ne csinálj mindent egyedül!

Alida szerint az is tipikus hiba, hogy a menyasszony mindent maga szeretne intézni, és amikor ráébred, hogy ez nem megy, talán már késő. ,,Ugyan azt szoktam mondani, sosem késő esküvőszervezővel konzultálni, ám mégis a legjobb a szervezési folyamat elején végiggondolni, vajon lesz-e elég ideje, kedve és energiája a menyasszonynak felkutatni és leszervezni a legmegfelelőbb szolgáltatókat."

4. Végzetes hiba: Mindig, mindenben a szülőkre hallgatni

Az édesanyád mindig is csipkét álmodott meg neked? Az anyósod nem tudja elképzelni az esküvőt lufik és 3 tagú zenekar nélkül? Hidd el, ez sok párral előfordul, csak rajtad múlik, mi lesz a vége... ,,Végzetes hiba, amikor a pár vagy a menyasszony azt követi, amit a szülei előírnak. Ez a nap csak az övék, nagyon fontos, hogy minden olyan legyen, amilyennek ők szeretnék, és ne olyan, amilyenre az egyik örömanya vágyik."

5. Első körben legyen meg a helyszín, a zenekar és a fotós

Még egy éved van az esküvőig, de már most mindent részletesen le akarsz szervezni? Ne tedd! Persze a legfontosabb dolgokat, mint például a helyszín, a zenekar, a fotós, érdemes idejében megtalálni, ám felesleges a legapróbb részleteken hónapokat bíbelődni. ,,Azt szoktam mondani, hogy a párok az esküvőszervezés alatt módosult tudatállapotba kerülnek. Sokan azt gondolják, mindegyik szolgáltatónak az ő esküvőjük az egyetlen, pedig tudjuk, hogy a professzionális szolgálatóknak minden hétvégén van legalább egy esküvője. Épp emiatt fölösleges és lehetetlen októberben megbizonyosodni róla, hogy a dekoratőr milyen színű masnikat tegyen majd a székszoknyára jövő augusztusban. Általában az meg szokta oldani ezt a problémát, ha készítek egy részletes ütemtervet, amely tartalmazza a határidőket, és azt átfutva megnyugszanak."

Forrás: jlbwedding.tumblr.com

6. Spontán esküvő nincs, mindig legyen forgatókönyv

Fő a spontaneitás, csak semmi merevség, gondosan megtervezett program? Nem vagytok hívei a sok-sok szervezkedésnek? Érthető, de az esküvő nem az a nap, amikor minden történhet abszolút spontán módon. Egy laza forgatókönyv mindenképp szükséges a nagy napra, hiszen ilyenkor rengeteg dologra kell odafigyelni, és az sem árt, ha nemcsak ti, de a násznép is jó hangulatban tölti az estét.

Készülődés az esküvőszervezővel

Nagyjából mennyibe kerül az, ha az ember esküvőszervezőt kér fel?

A szervezők jó része szolgáltatói jutalékokért dolgozik, így ők a pártól nem kérnek szervezési díjat. Mivel én a magam részéről ezt a rendszert nem tartom túl korrektnek, ezért én szervezési díjjal dolgozom. Az ár azonban minden esküvő esetében teljesen eltérő, mert az alapján kalkulálom ki, hogy a pár milyen szolgáltatásokat szeretne igénybe venni. Kizárólag személyes találkozó után adok árajánlatot.

Mennyi idővel az esküvő előtt kell felkeresni egy profit?

A legcélszerűbb 6-8 hónappal a tervezett dátum előtt, de volt már arra is példa, hogy 1 hét alatt szerveztük meg... Persze ez utóbbi csak egy 4 személyes, nagyon szűk körű esküvő volt, de alapvetően azt vallom, hogy mindent meg lehet oldani, egy jó szervező előtt nincs akadály.

Volt-e valami nagyon meglepő történet a pályafutásod során?

Tavaly egy Spanyolországban élő pár úgy keresett meg, hogy egyetlen más szervező sem érdekli őket, csak velem szeretnének dolgozni, és gyakorlatilag úgy szerződtünk le, hogy azelőtt sosem találkoztunk, nem beszéltünk telefonon, de még skype-on sem, csak kizárólag e-mailen. Kezdettől fogva feltétel nélkül elfogadták a tanácsaimat. Az első személyes találkozón, a helyszínbejárás alkalmával ajándékot is hoztak, és úgy fogadtak, mintha egy régi jó barát lennék. Ebben a szakmában épp ezt tartom a legfontosabbnak: a feltétlen bizalmat, amely azonban általában néhány személyes találkozó után szokott kialakulni. Számomra rendkívül megtisztelő volt, hogy ők ezt a bizalmat megelőlegezték nekem. Fantasztikusan sikerült az esküvő, és a végén a menyasszony megemlítette, hogy összesen több mint 700 e-mailt váltottunk kb. 6-7 hónap alatt.

Mindig ott vagy a lagzin?

Az esetek 80%-ában igen, reggeltől egészen hajnalig jelen vagyok. Mivel azonban az igények különbözőek, ajánlok olyan csomagot is a párok számára, amely csak a teljes körű szervezést tartalmazza, az aznapi személyes koordinációt nem. Általában az a tapasztalat, igényli a pár, hogy ott legyek, mert addigra kialakul köztünk egy olyan bizalmi viszony, amelynek köszönhetően megnyugtatja őket a jelenlétem, de volt már arra is példa, hogy aznapi szervezői jelenlét nélkül vették igénybe a segítségemet.

Mit viselnek a magyar menyasszonyok 2015-ben?http://www.life.hu/trend/20150126-menyasszonyi-ruha-trendek-itthon-2015-ben.htmlA tüll és a csipke változatlanul hódít, de természetesen idén is vannak új trendek a menyasszonyi ruhák terén. No és ott van még a menyecskeruha, ahol a tűzpiros jelentősége sokat veszített az utóbbi években. Lássuk, mik az idei népszerű trendek itthon.Trend--Száraz, érdes bőr a téli hideg miatt? Tippek, amik segítenek!http://www.life.hu/trend/20150123-szaraz-erdes-bor-ellen-termeszetes-modszerek-amiket-erdemes-kiprobalni.htmlTélen kifejezetten nehéz a száraz bőrűek élete, hiszen a hideg idő még jobban kiszárítja a bőrfelületet. Akinek alapból normál bőre van, azok is gyakran panaszkodnak feszülő, kicserepesedett bőrre a hideg időben. Íme, néhány hasznos tipp a bőrszárazság ellen! TrendThinkstock10 meglepő sminktrükk a kulisszák mögül - Larion Oscar sminkmester tippjeihttp://www.life.hu/trend/20150123-larion-oscar-sminkmester-trukkjei-meglepo-sminktrukkok-a-kulisszak-mogul.htmlIndulás előtt fogy ki a kedvenc szempillaspirálod? Épp nincs sminklemosód? A szemed alatti sötét karikák elrontják az egész napodat? Tanulj a profitól! Larion Oscar sminkmester többször sminkelt már a New York-i divathéten, és ő aztán jól tudja, melyek azok a pofonegyszerű, de hatásos trükkök, amiket érdemes megtanulni. A Life.hu-nak el is árulta a kedvenceit.Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.