A legszebb pillanatok, giccsmentesen - 5 magyar esküvői fotós, akire érdemes odafigyelni

esküvő fotós esküvő 2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alaposan megszervezel mindent az esküvőddel kapcsolatban, ám a fotóskérdést nem kezeled szigorúan? Ha fotóst választasz, érdemes törekedned a minőségi munkára, és pesze az sem árt, ha a választottadban van kreativitás. Megkértünk néhány elismert magyar esküvőfotóst, mutassa meg a kedvenc képeit, és faggattuk őket munkájuk szépségeiről is. 

VARGA CSABA

Mióta dolgozol esküvői fotósként, és mit szeretsz benne a legjobban?

Közel tíz éve fotózom esküvőket, mint esküvői fotós. Imádom az esküvők hangulatát, és abban a kiváltságos helyzetben vagyok, hogy ezt a képeimmel közvetíthetem. A párok lázas készülődése, a templomi bevonulás ünnepélyessége, a könnyeivel küszködő vőlegény, amikor először megpillantja leendő hitvesét... Azt hiszem, ajándék a sorstól, hogy mindezt nemcsak átélhetem, hanem fotósként az utókornak is megörökíthetem. Fotóimat a természetesség jegyében készítem, igyekszem kerülni a közhelyes, sablonos, "merev" beállításokat. Nagyon szeretem a párt és a násznépet "mozgásban" fotózni, kevés vakut használok, keresem a természetes fényeket.

Sokat fotózol külföldön esküvőket - ez a dolog hogy működik?

Lefotózunk egy esküvőt, ahol az ügyfelünk elégedett a végeredménnyel, így nem kérdés, hogy legközelebb a rokonságban, baráti körben házasuló pároknak is minket ajánlanak. Szinte mindig elkísér a párom és fotóstársam Évi, akivel így nemcsak munkaként, hanem kalandként fogjuk fel ezeket az utakat. Imádjuk az egzotikus helyeket, az elmúlt években sok időt töltöttünk el például a Kanári-szigeteken, ahol kialakult egy állandó, visszatérő klientúránk, főként orosz, ukrán párokból. Kalandozásaink során az európai és amerikai esküvők mellett fotóztunk már egzotikus kínai, vietnami, indiai, pakisztáni, japán esküvőket is. Párommal több nyelvet beszélünk, munkáink során a különböző kultúrákhoz és eltérő szokásokhoz való alkalmazkodás izgalmas feladat. Ezeket az utazásokat mindig kalandnak fogjuk fel, ahol nem a profitszerzés a cél, így általában amit a pár fizet, el is költjük szállodára, utazásra és a kint tartózkodás költségeire. No meg a helyi gasztronómiai jellegzetességekre, mivel mindketten kedveljük a különleges konyhát :-)

Mik azok a tipikus hibák, amiket elkövetnek az esküvői fotósok?

Mivel az esküvői fotózást oktatom is, sok lelkes, ambiciózus fotóssal van alkalmam találkozni. Igen sokan vágnak bele előképzettség nélkül az esküvőfotózásba, a könnyű megélhetés reményében. Ők igen hamar "kiesnek a versenyből" és nemcsak a kevés rutin, hanem a technikai tudás és vizuális "alapműveltség" hiányosságai miatt is. Sajnos ez pedig csalódott ügyfeleket jelent, és ne felejtsük el, hogy itt nem csupán egy pár elrontott fotóról van szó, hanem sok-sok elmulasztott egyszeri és megismételhetetlen pillanatról.

/1501/Varga201513118253

KUMMER JÁNOS

Mióta dolgozol esküvői fotósként, és mit szeretsz benne a legjobban?

Hét éve fotózok hivatásos fotóriporterként újságoknak, és nagyjából ezzel egyidőben, 2008 óta fotózom esküvőket is. Nem tartom magam esküvői fotósnak, hiszen elég sokrétű az érdeklődési köröm, inkább fotóriporterként aposztrofálnám magam. A napi rutin hozzásegített elkapni és megmutatni A pillanatokat, elmesélni egy napot kerek egészként, az apró részletektől kezdve azokon a momentumokon át, amikre a pár és a vendégsereg nem is figyel.

Mi volt a kedvenc helyszíned, ahol esküvői fotókat készítettél?

Nagyon szeretem a Balaton-felvidéket, rengeteg lehetőség rejlik benne, vízpart, Balaton, gyönyörű borvidékek, dimbek-dombok. Picit olyan, mintha Toszkánában lennénk, na jó, ez talán túlzás, de ha belegondolsz és külföldiként érkezel, tényleg elvarázsol a táj. Többször fotóztam Olaszországban, idén pedig új országok következnek: a sok új inger miatt talán még jobban is teljesítek.

Mi volt a legextrémebb kérés, amit valaha kaptál?

Nehézkes villamoson fotózni, összevissza dülöngél, mindenki rád figyel. De fotóztam már zsiráffal puszilkodó párt és olyat is, akinek a nyakában volt a házi kedvenc kígyó a kreatív fotózásnál. Szeretem az őrültségeket, csavarokat, bevállalós párokat. Néha kipattan egy ötlet, hogy ki kéne mászni ide vagy oda, ami talán életveszélyes, sokszor nem is gondolom komolyan, a következő pillanatban pedig már ott áll a menyasszony én meg kapkodom a levegőt, hogy le ne essen. Az milyen lenne már???

/1501/Kumme201513118292

SZABÓ IVETT

Mióta dolgozol esküvői fotósként, és mit szeretsz benne a legjobban?

Hatéves korom óta fotózok, az első gépemet még apukám hozta a Szovjetunióból. Egész gyerekkoromban hívtam, nagyítottam. Amikor a barátaim eljutottak a házasulandó korba, egyértelmű volt, hogy én készítsem a képeiket, természetesen még filmre. Én 2005-ben házasodtam össze a párommal, egy hét alatt megszerveztem az esküvőt, de fotóst két hónapon át kerestem, így jutott eszembe, hogy a fotózásért pénzt lehet kérni. Szeretem az esküvőfotózásban a kihívást, fizikailag és lelkileg is. Hogy egy emberpár érzelmileg talán legfelfokozottabb napját kísérhetem végig közvetlen közelről.

Klasszikus beállítások vagy extrém ötletek – szerinted milyen egy jó esküvői fotó?

Szerintem attól jó egy fotó, hogy látszik, milyen ember van rajta. Aki a való életben rocksztár alkat, az felmászott a fotózáskor a kandallópárkányra és ez így volt rendben. Van, akinek csak a tekintete mesél az érzéseiről, ilyenkor én sem erőltetek rá klasszikus vagy vicces pózokat. Nincs recept, csak az, hogy senkit nem állítok be, hanem egy olyan oldott légkört teremtek, amiben annak, akit fotózok jólesik megmutatni magát. Egyszer egy workshopon Balatonlelle bezárt büfésorán készítettünk fantasztikus sorozatot. Akkor jöttem rá, hogy mindegy, milyen háttér előtt, csak az a két ember, akit fotózok nagyon szeresse egymást.

Nőként itthon ebben a szakmában nehezebb vagy könnyebb?

Nőként és férfiként is az a fontos, hogy a helyünkön legyünk, hogy szeressük, amit csinálunk és ez örömet okozzon. Ha a helyünkön vagyunk, a tehetség megtalálja az útját.

/1501/Szab_2015131183426

SZALAY MONA

Mióta dolgozol esküvői fotósként, és mit szeretsz benne a legjobban?

Már a filmes korszakban is vállaltam esküvőket, de az igazi áttörést, a sikert és elismerést a digitális korszak hozta meg számomra. Szeretem, hogy sokszínű egyéniségekkel, érdekes foglalkozású emberekkel találkozhatok. Szeretek emberek között lenni, megismerni őket, kihozni belőlük a maximumot. Részese lehetek megható és intimebb pillanatoknak.

Mi volt a legextrább helyszín, ahol fotóztál?

2009-ben elsőként fotózhattam a felújított 2-es metró területén. Egyik álmom teljesült be ekkor. Extrém helyszínnek számított szintén 2009-ben egy logisztikai központ telephelyén magasra felrakodott konténerek között esküvői sorozatot készíteni. Vagy egy felújított vasúti hídon közvetlen az átadás előtti napokban, ahová máskor nem kaptunk volna engedélyt. Fotóztam az állatkertben, lakótelepi házak tetején, daruk és munkagépek között.

Milyen számodra a tökéletes esküvő?

Ha a fiatalok szemében csillogást és boldogságot látok, és a gesztusaikban, mozdulataikban ott a szerelem. Egy esküvőifotó-sorozatnak két ember egymás iránt érzett szerelméről kell szólnia. Ha a történések, az események őket, az egyéniségüket tükrözi és nem az elvárásokat. Kedvelem a modern, letisztult, bauhaus stílusú helyszíneket, vagy a giccsmentes, patinás épületek belső tereit. Szeretem a különleges esküvőket, melyeken elszakadnak a hagyományoktól (részben vagy teljesen). Inspirálóan hat rám, ha különleges színeket és azok kombinációit, vagy különleges tárgyakat használnak a dekorációban.

/1501/Szala2015131183822

KATONA TAMÁS

Mióta dolgozol esküvői fotósként, és mit szeretsz benne a legjobban?

Tizenhárom éve fotózom esküvőket, a legjobban pedig azt szeretem, amikor látom mások boldogságát, és ezt a leghitelesebben meg tudom örökíteni!

Mi volt eddig a kedvenc helyszíned, ahol fotókat készítettél esküvőn?

Az emberek inspirálnak, bárhol fényképezem. De Párizs és Szicília örök szerelem. A legextrémebb helyszín Dubajban a sivatag, ami holtversenyben van egy vidámpark forgójával.

Mi kell ahhoz, hogy egy esküvői fotó jó legyen?

Szerelem és szeretet! Nekünk, esküvői fotósoknak rendkívül nagy szerepünk van abban, hogy ezt a felvételeinken meg tudjuk mutatni úgy, hogy a helyszín a menyasszony és vőlegény egyéniségével a lehető legnagyobb összhangban legyen.

/1501/Katon2015131184619

Mennyibe kerül egy esküvői fotózás?

A fent kérdezett fotósok mindannyian elmondták, az esküvői fotózás ára nagyon sok mindentől függ: lesz-e hetekkel a nagy nap előtt jegyesfotózás, milyen esküvőről van szó, mennyit kell utazni a lagzira, vannak-e extra igények. Átlagosan 2-300.000 forint egy fotóscsomag, de ez természetesen lehet több vagy kevesebb a pár kéréseitől és a körülményektől függően.

Esküvőd lesz? Hibák, amiket NE kövess el!http://www.life.hu/trend/20150126-eskuvoszervezes-2015-ben-hibak-amiket-ne-kovess-el.htmlNem véletlenül hívják a menyasszonyokat sokszor "menyasszörnynek". Az esküvőszervezés nemcsak anyagilag, de lelkileg és fizikailag is megterhelő, ám fel lehet rá készülni. Esküvőszervező segítségével jártunk utána, mik azok a tipikus hibák, amiket nem szabad elkövetni a nagy nap megszervezésekor. TrendOrigoMit viselnek a magyar menyasszonyok 2015-ben?http://www.life.hu/trend/20150126-menyasszonyi-ruha-trendek-itthon-2015-ben.htmlA tüll és a csipke változatlanul hódít, de természetesen idén is vannak új trendek a menyasszonyi ruhák terén. No és ott van még a menyecskeruha, ahol a tűzpiros jelentősége sokat veszített az utóbbi években. Lássuk, mik az idei népszerű trendek itthon.Trend--Matróz stílus és sok-sok rózsaszín - esküvői dekortrendek 2015-rehttp://www.life.hu/trend/20150127-matroz-stilus-es-sok-sok-rozsaszin-eskuvoi-dekortrendek-2015-re.htmlA rózsaszín, a pasztellszínek és a vintage stílus még mindig nagyon népszerűek, ha esküvői dekorációk kerülnek szóba. Ám idén is van számtalan újdonság a palettán, legyen szó színekről, stílusokról, vagy akár süteményekről.Trend--Csak semmi fodor és a csipke! Extra esküvői ruhák világsztár módrahttp://www.life.hu/trend/20140806-kulonleges-eskuvoi-ruhak-amiket-vilagsztarok-viseltek.htmlBár szeretjük az idei klasszikus esküvői trendeket a sok rózsaszínnel, csipkével és sellő fazonú ruhával, meg kell hagyni, izgalmas tud lenni, ha az ember lánya a nagy napon be mer vállalni valami egészen különlegeset. A világsztárok sem esküsznek mindig a hagyományosra - íme, néhány szépség, akik nem féltek változtatni a szokásoson. TrendOrigoA világ leghíresebb esküvői ruháihttp://www.life.hu/trend/20130424-a-vilag-leghiresebb-eskuvoi-ruhai-kate-moss-katalin-hercegno-grace.htmlElindult az esküvői szezon, ilyenkor pedig még az is szívesen nézeget csodaszép menyasszonyi ruhákat, akinek idén talán még nem kötik be a fejét. A Life.hu összeállításával felidézheted a történelem legemlékezetesebb esküvői összeállításait - tavaly ez volt az egyik kedvenc cikketek. TrendOrigoKacér menyasszonyok, romantikus hősnők: menyasszonyiruha-trendek 2015-benhttp://www.life.hu/trend/20140918-menyasszonyi-ruhatrendek-2015-ben-eskuvoi-alomruhak.htmlHa jövőre esküvőt tervezel, akkor már 2014-ben érdemes elgondolkodnod azon, milyen ruhát választasz majd életed nagy napjára. Következzen egy kis inspiráció - lássuk a jövő évi trendeket!Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.