Amit nem tudunk megunni: kókuszolajjal a tökéletes szépségért

Forrás: Thinkstock -
sminklemosás kókuszolaj smink
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kókuszolaj már régóta nagy népszerűségnek örvend a hollywoodi sztárok körében, és leginkább a szűz, vagyis mindenféle vegyi anyagtól mentes friss kókuszdióból készült formája kelendő. Gwyneth Paltrow és Sadie Frost a száját öblíti vele, a szupermodell Gisele Bündchen bőrápolásra használja, Angelina Jolie reggelire eszi, Blake Lively pedig a haja végét dörzsöli be ezzel a finomsággal. Most megmutatjuk, mi mindenre érdemes még használnod!  

Számos helyen olvashatsz arról, hogy a striákat, szúnyogcsípéseket, pattanásokat és a leégéssel járó bántalmakat is kezeli a kókuszolaj. Bár a benne található laurinsav, illetve antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt sok mindenre kezdték használni, mégis kevés tudományos adat áll rendelkezésünkre a tényleges egészségügyi hatásairól. A szépségápolásban azonban több területen is érdemes bevetned!

Forrás: Thinkstock

Sminklemosáshoz tökéletes

Elég, ha egy pár cseppet teszel a vattapárnára a szemfesték lemosásához, különösen hatékony a vízálló szemfesték eltávolítására. Könnyen eltömítheti a pórusokat, így aranyszabály, hogy minél kevesebbet használj belőle. Sokkal könnyebb vele az arctisztítás, mint az olajos szemfestéklemosókkal, nem is beszélve arról, hogy még a szem környékét is hidratálja.

Ápolja a tincseket

A hajápolásban is hasznos lehet, mivel javítja a haj szerkezetét. A hajszárítás okoz inkább gondot, hiszen az olaj nem igazán kedveli a hőt, mivel a hő lebontja az olajat, ami elég kellemetlen szaggal társul. De jótékony hatással lehet a hajadra, ha csak alkalmanként használod éjszakai pakolásként. Vagy csak ezzel kenegesd át a hajvégeket, vagy pár evőkanál kókuszolajat keverj ki egy tojássárgájával és 2 kanál argánolajjal, ezt a pakolást pedig hagyd fent 40 percig a hajadon, majd alaposan mosd le. Ragyogóak lesznek a tincseid!

Erősíti a pillákat

Tegyél egy kis kókuszolajat egy vattapamacsra vagy egy tiszta szempillaspirál-pálcára, és fésüld vele át a pilláidat. A legjobb megoldás, ha az esti sminklemosás után végzed – az olaj remekül ápolja és erősíti a pillákat is.

Pihe-puhává varázsolja a talpakat

Bizonyára sokunk életét megkeserítik a repedezett, száraz sarkak, de jó hírünk van: sokat javíthatsz a bőr állagán, ha az említett részeket kókuszolajjal bekenve és folpackkal beborítva hagyod pihenni egy éjszakán át. Nagyon jó hidratáló, emellett a lábujj bőrének hámlásában is segíthet, az viszont nagyon fontos, hogy ne használd a lábujjak között, mert gombás fertőzéshez vezethet!

Forrás: Thinkstock

Egészséges lesz a fogíny

A módszer egyszerű: öblögess naponta 1 evőkanál kókuszolajjal 20 percen keresztül anélkül, hogy kiköpnéd, így megelőzheted a lepedékek és baktériumok lerakódását, illetve a különböző ínybetegségeket, ami a felnőttek esetében a legtöbb fogvesztést okozza. Az olajos öblögetés egyébként nem új keletű dolog: az ajurvédikus orvoslás szerint ezt minden reggel el kell végezni, mert elősegíti a testben zajló méregtelenítési folyamatokat.

Üde, feszes bőr

Az arcbőrre is használhatod a kókuszolajat, de csak kisebb mennyiségben, mert eltömítheti a pórusokat. Az ajkaidat is ápolhatod ezzel az olajjal, ez még a klasszikus ajakápolóknál is jobb módszer!

Fehér fogak

Készíthetsz házilag fogkrémet is: keverj össze 2 evőkanál szódabikarbónát és 2 evőkanál kókuszolajat, amíg egy pasztát nem kapsz. Akár néhány csepp borsmentaolajat is tehetsz bele, hogy hasonló íze legyen, mint a fogkrémnek. A kókuszolaj antibakteriális, vírus- és gombaölő hatású, így tökéletesen alkalmas erre a célra. Arra figyelj, hogy fogmosás után meleg vízzel moss át mindent, hogy az olaj ne szilárdulhasson meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.