Pici baba hatalmas csipkeruhában - mit kell tudni Sarolta hercegnő keresztelőjéről?

Forrás: Northfoto,AFP -
fashion week Katalin hercegnő keresztelő Vilmos herceg Sarolta hercegnő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasárnap keresztelik Katalin és Vilmos kislányát, Sarolta hercegnőt, méghozzá ugyanabban a ruhában, amit bátyja, György is viselt. De miért kap egy csecsemő hatalmas csipkeruhát, és miért is keresztelik ilyen stílusú darabokban Európa kékvérűi az utódaikat? Ennek jártunk utána!

Mit kell tudni a keresztelőruháról?

Sarolta hercegnőt ugyanabban a ruhában keresztelik meg, mint György herceget 2013. október 23-án. A ruha tökéletes mása annak a darabnak, ami még 1841-ben készült Viktória királynő legidősebb lánya keresztelőjére épp abból az anyagból, amiből anno Viktória esküvői ruháját varrták.

Azóta 63 királyi bébi viselte ezt a darabot, többek között Vilmos herceg is 1982-ben.

A ruha már lassan 200 éves, nagyon könnyen megsérülne, ezért 11 éve a királyi ház ruhatervezője, Angela Kelly tervezett belőle egy másolatot - ez lesz Sarolta hercegnőn is.

Forrás: Northfoto, AFP

Miért viselik a kisfiúk és kislányok is ugyanazt a ruhát?

Szatmári Judit divattörténet-kutatót, tanárt kérdeztük arról, mi az oka annak, hogy a kékvérű kisbabák ugyanolyan ruhát viselnek - nemcsak Angliában, de Európa nagy részén. Judit elmondta, a rugdalódzó és a többi gyerekruha a 20. század "találmánya", előtte évszázadokig hosszú, fehér vászonruhát viseltek a csecsemők. ,,

A rugdalódzó, a body a 20. században kezdtek népszerűek lenni, de régen, amíg a kicsik még karon ülők voltak, ingruhát viseltek."

Miért épp csipkéből készült a ruha?

Judit elmondta, ez a szatén-selyem Honiton csipke a luxus, a drágaság szimbóluma. Angliában készül, egy jellegzetes angol csipkefajta, tehát a felhasználása még a nemzeti jelleget, hazafiasságot is kifejezi. (Az ismertebb csipkék egyébként franciák, belgák, ezzel szemben választják a helyit.) „

A kézzel készített csipke pedig abszolút a pénz szimbóluma,

Vajon mi visel majd Katalin?

A hercegnő a kis György keresztelőjén csodaszép volt, és nagyon csinos - ITT meg is mutattuk, mennyire -, és kíváncsian várjuk, mit visel Sarolta nagy napján.

Keresztelők Európa királyi családjaiban - nézd meg, hol mit viseltek a babák a keresztelőkön!

/1507/K_kv_201573124955
Katalinéhoz hasonló ruhacsodában állt az oltár elé Svédország újdonsült hercegnéjehttp://www.life.hu/trend/20150614-osszehazasodott-karoly-fulop-sved-herceg-sofia-hellqvist-egykori-manokennel.htmlA hétvégén Svédországra figyelt a fél világ - a roppant jóképű Károly Fülöp ugyanis feleségül vette gyönyörű kedvesét, Sofia Hellqvist-et, akinek külsejével ellentétben a múltja azért nem teljesen makulátlan. De mit is kell tudnunk az újdonsült hercegnéról?Trend--Bájos, virágos ruhában mutatta be kislányát Katalin hercegnőhttp://www.life.hu/trend/20150502-katalin-hercegno-szult-ebben-a-ruhaban-mutatta-be-kislanyat.htmlMájus 2. csodás nap Nagy-Britanniában – Katalin hercegnő ma adott életet második gyermekének, aki kislány lett. A boldog anyuka mondhatni gyorsan lezavarta a szülést, szombat délután már Vilmos herceggel és a kis Györggyel el is hagyta a kórházat. Mutatjuk is, miben tette mindezt!Trend--Ismét Diana nyomdokaiba lép, netán meglep bennünket Katalin? http://www.life.hu/trend/20150323-katalin-hercegno-hamarosan-megszul-megtippeljuk-milyen-ruhaban-mutatja-be-masodik-gyermeket.htmlKatalin esküvői ruhája hónapokkal a nagy nap előtt és után is mindenkit érdekelt, két éve pedig mindenki nagyon várta, milyen ruhában mutatja be első gyermekét a szép hercegnő. Most már tényleg csak pár nap, és megszületik György herceg kistestvére, arról azonban még nincs hivatalos információ, hogy kisfiú vagy kislány lesz. Addig is meglestük Katalin kedvenc ruhatervezőinek új kollekcióit, hogy megtippeljük, vajon mit visel majd a hercegnő, amikor a szülés után elhagyja a kórházat.Trend--Hová lettek a színek, a minták, az izgalom? Katalin stílust váltott 2. terhessége alatthttp://www.life.hu/trend/20150203-katalin-hercegno-vilmos-herceg-felesege-igy-oltozott-az-elso-es-a-masodik-terhessege-alatt.htmlHogy öltözzön egy kismama, aki történetesen még hercegnő is? Jöhetnek a színek, a szebbnél szebb árnyalatok, vagy jobb a biztonsági játéknál, a feketénél, a barnánál maradni? Katalin hercegnő stílusát vettük górcső alá Szemes Nóra személyi stylisttal, és megnéztük, miben is változott a stílusa az első és a második terhessége alatt. TrendAFPTökéletes sminkek, néha-néha egy baki - górcső alatt Katalin hercegnő sminkjeihttp://www.life.hu/trend/20150202-katalin-hercegno-sminktrukkjei-mi-az-amit-maskepp-kene-csinalni-larion-oscar-tippjei.htmlKatalin nemcsak a ruhaválasztás terén tudatos, de a sminkelésben is otthon van. Az esküvője előtt is sminkmester tanította meg arra, hogyan hangsúlyozza, amit kell, így a nagy napra állítólag nem is fogadott szakembert. Larion Oscar sminkmestert kérdeztük, mi az, amit érdemes ellesnünk Katalintól, és mi az, amit ő esetleg másképp csinálna. Trend--Katalin barnában, a királynő lilában karácsonyozotthttp://www.life.hu/trend/20141225-igy-karacsonyozott-katalin-hercegno-es-erzsebet-kiralyne.htmlNem múlhat el karácsony Katalin hercegnő nélkül - lássuk, hogyan ünnepeltek a kékvérűek!Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.