10 dolog, amit tudnod kell az Anna-bálról

Fotó: MTI/Mátyus Tamás -
Balatonfüred szépségkirálynő szépség bál Anna-bál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Idén július 25-én 190. alkalommal rendezik meg Balatonfüreden az Anna-bált, ami visszahozza a régi idők hamisítatlan báli hangulatát. Íme 10 dolog, amit tudnod kell az Anna-bálról. 

1. Az Anna-bál Magyarország legnagyobb múltú társasági eseménye, és ahogy korábban is, idén is egy többnapos programsorozat, az Anna Fesztivál vezeti fel. A rendezvények július 21-én, kedden a prímásversennyel, majd másnap a verseny gálaműsorával kezdődnek. Július 23-án a Magyar Állami Operaház énekkara ad elő népszerű operakórusokat zongorával, 24-én pedig az Operafüred operagálának tapsolhat a közönség.

Csizmadia Aliz, a 2008. évi, és Tóth Katinka Anna, a 2007. évi Anna-bál szépe mosolyog a balatonfüredi Anna Grand Hotelben megrendezett 2009-es Anna-bálon Fotó: MTI/Nagy Lajos

2. A hagyományoknak megfelelően pénteken, a bál előestéjén megtartják a Szívhalászatot, amivel életre keltik Krúdy Gyula novelláját, 22 órától pedig Szívhalászók címmel zenés, lampionos látványszínházi est lesz a Kisfaludy Színház szervezésében.

3. A Szívhalászat egy nagyon régi ceremónia: az Anna-bálok előtt a tóra ladikokkal, csónakokkal kievező lányok fából készített kis szívecskéket hajítottak a hullámok közé, amelyekre egy-egy férfinevet róttak. A szívek közül minden lány kifogott egyet, és akinek a neve szerepelt rajta, az lett első táncpartnere másnap a bálon.

Modern szívhalászat Forrás: annabal.hu

4. Ez a szokás mára kicsit átalakult: a füredi kikötőből feldíszített motoros hajó indul, amelynek fedélzetén a hölgyek merítőhálóval a kezükben várakoznak, hogy aztán a tóból kihalásszák a vízen lebegő, fából készült szíveket jövendőbelijük nevével.

5. Az első Anna-bált 1825-ben rendezte Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lánya, Anna-Krisztina tiszteletére. Anna ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, majdani aradi vértanúval. A hagyományok szerint a mai kor bálozói az ő szerelmük előtt is tisztelegnek.

Forrás: annabal.hu

6. A minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott esemény mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a legjelesebb művészek, politikusok, közéleti személyiségek találkoztak. Idén sem lesz ez másként, a vendégek már jó előre beszerezték báli belépőjüket, mind a 450 jegy elkelt.

7. Ötödik éve Balatonfüred kulturális testvérvárosaiból is érkeznek bálozók, fiatal hölgyek, akik jelenlétükkel tovább emelik a bál fényét.

8. A bevonuláskor herendi szívet kapnak nyakukba a hölgyek. A számozott porcelánszívek alapján a közönség szavazhat a bál 15 legszebb résztvevőjéről, közülük pedig szombat éjjel a zsűri választja ki a bál szépét és két udvarhölgyét, akik a dicsőségen túl értékes herendi porcelánvázákkal gazdagodnak.

Bevonulás Herendi szívvel Fotó: MTI/Mátyus Tamás

9. Hogy ne csak a báli közönség ismerje meg a díjazottakat, a bál másnapján lovashuszár-kísérettel kocsikáznak végig Balatonfüreden.

10. Idén díszvendég lesz Zoób Kati világhírű divattervező is, akinek tavalyi ruhakollekcióját az Anna-bál ihlette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.