Lábbelik, amik meghódították a világot

klumpa lábbeli flip-flop cipő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az 1900-as években több olyan cipőmodell született, amely ma is megtalálható az üzletek polcain. Ilyen örökzöld darab a klumpa, a stiletto, a flip-flop, a platform és a sneakers is, amelyek érdekes körülmények között indultak világhódító útjukra. 

Klumpa

A praktikus klumpákat és fapapucsokat már a középkorban is viselték a munkások és a földművesek, ugyanis a magas talp megvédte a lábat a hidegtől, a sártól és a nedvességtől, a kemény orr-rész pedig a lábujjakat óvta a sérüléstől. Az 1900-as évek második felében divattá vált papucsot alagútszerű bőr felsőrésszel látták el, amit ma vastag zoknival vagy lábszárvédővel is trendi hordani, de gumiból is készítenek már klumpákat azóta. A fapapucs, amellett, hogy nagyon népszerű, hasznos is, akár kalapácsként is funkcionálhat. Sőt, védekezni is lehet vele: a nyolcvanas évek népszerű tévésorozatában Linda azért is lépett ki minden összetűzésnél a klumpájából, nehogy túl nagy kárt tegyen ellenfelében.

Klumpa Forrás: Twitter/Prada

Sneakers

A teniszcipő korai változata a vászon és a vulkanizált gumi fúziójából született Angliában, az 1830-as években. A talprészhez használt anyag nagy fejlődést jelentett, mert az addig alkalmazott gumi rugalmatlan volt, és a hidegben berepedezett. A kezdetben leginkább strandon viselt darab felsőrészét T alakú szíjjal és csattal rögzítették. A sneaker, azaz „settenkedő” elnevezést 1917-ben kezdték el használni, mert lényegesen halkabb volt benne járni, mint a hagyományos bőrcipőkben. A huszadik században számtalan sport, alkalmi és hétköznapi változat készült a sneakerekből, amelyek még ma is nagyon népszerűek. A hétköznapi viseletbe robbanásszerűen tértek vissza, és új irányt hoztak a divatba.

Sneakers: 1. Converse 2. H&M 3. Vans 4. New Balance 5. Adidas 6. Adidas

Flip-flop

A klasszikus lábujjközös papucs 1962-ben indult világhódító útjára. A tradicionális japán szandál mintájára készült lábbeli nagyszerűsége egyszerűségében rejlik. Mára a flip-flop az egyik legnépszerűbb viseletté vált: az egész világon elérhetőek a szivárvány minden színében pompázó modellek, amelyek közül a legkülönlegesebbek motívumait kézzel készítik. Az eredeti brazil kaucsukból készült Havaianas papucs kiváló strandoláshoz is, mert nem forrósodik át a napon, és csúszás biztos. Mivel kényelmes, és természetes gumitalpát könnyen és gyorsan lehet tisztítani, a hétköznapokban is sokan viselik.

Flip-flop Forrás: Dreamstime

Platform

Ki ne emlékezne az 1970-es években népszerűvé vált éktalpú és platformcipőkre, csizmákra? A „holdjárókat” előszeretettel hordták a század végén divatos énekes és zenei formációk női tagjai is. A népszerűsítés pedig olyannyira jól sikerült, hogy – habár jellemzően kissé visszafogottabb változatokban – pár évente újra megjelennek a divatmagazinokban és a boltok polcain, ahogy idén nyáron is visszatért egy kissé modernebb formában, amit már flatformnak neveztek el.

Platform: 1. Stradivarius 2. Mango 3. H&M 4. Zara 5. Bershka 6. Zara

Stiletto

Az 1960-as években a kényelem és az egészséges lábak egyaránt a magas sarkak áldozatai lettek. A stiletto, vagyis a tűsarkú cipő előrenyomta és ezáltal sokszor deformálta a lábat, amelyen bütykök és kalapácsujjak alakultak ki, valamint a járás is kényelmetlenné vált. Ennek ellenére még ma is töretlen ezeknek a hegyes orrú lábbeliknek a népszerűsége, sokan egyenes a nőiesség egyik szimbólumának tartják a stilettót. A negatív hatásokat manapság bütyökkorrigáló vagy lábujjszétválasztó segédeszközökkel küszöbölik ki.

Stiletto Forrás: Dreamstime

Így válassz magas sarkút, hogy később ne bánd meg!

A magas sarkú lábbelik minden nő cipősszekrényének kötelező darabjai. Nem mindegy azonban, hogy milyen a tűsarkú topánkád – szívesen viseled, vagy csak a helyet foglalja a polcon, mert annyira kényelmetlen. Olvasd el a Life.hu cikkét!
5 megdöbbentő szépségtrükk, amiről még soha nem hallottálhttp://www.life.hu/trend/20160822-szepsegtrukkok-amikrol-meg-soha-nem-hallottal.htmlNéhány elképesztő szépségtippre bukkantunk a neten, amit nektek is megéri megnézni. Ha nem is iktatjátok be a mindennapokba, lehet, hogy még jól jönnek, amikor megszorultok. Íme! TrendOrigoA 62 éves Christie Brinkley 30 évet is letagadhatna - Heti stílusmustrahttp://www.life.hu/trend/20160818-heti-stilusmustra-szerepel-benne-shanina-shaik-elle-fanning-christie-brinkley.htmlEz a hét a modellek hete volt. Ők voltak a legdögösebbek a vörös szőnyegen, a legragyogóbb ráadásul a 62 éves Christie Brinkley volt, aki fiatal kollégáit is lepipálta. Trend--Frufruval vagy anélkül? Melyik frizura áll jobban a celebeknek?http://www.life.hu/trend/20160817-frufruval-vagy-anelkul-neznek-ki-jobban-a-celebek-szavazz.htmlAki hosszúhaj-párti, és viszonylag keveset alakítgat a frizuráján, életében egyszer az is belefut abba, hogy frufrut vágat magának. Hiszen a megújulásra mindenkinek szüksége van, hosszú hajjal pedig ez az egyik legdrasztikusabb változtatás. De kinek áll jól, és kinek nem? Vizsgáljuk meg kedvenc celebjeinket! TrendOrigoCsipkemelltartó, push-up alsó és fürdőszoknya férfiaknakhttp://www.life.hu/trend/20160817-csipkefehernemu-push-up-also-es-szoknyas-furdoruha-ferfiaknak.htmlAmikor azt hiszed, már mindent láttál, akkor belefutsz egy férfiaknak kitalált csipkés melltartóba vagy egy szoknyaként kialakított fürdőruhába, amit szintén nekik találtak ki. De miért van erre szükség? Trend--Anorexiás modellek, groteszk ajakkontúr és elnőiesedő férfiak – Mit jelentett a szépség a 90-es években?http://www.life.hu/trend/20160816-a-90es-evek-stilustortenelme-larion-oscartol.htmlA 60-as, a 70-es és a 80-as évek stílustörténelmét már mind áttanulmányoztuk, így ideje a 90-es évekbe is visszarepülni. Nézzük, mi határozta meg abban az időben a divatot! TrendOrigoÖrökifjú vagy cikivé vált nagyi, aki fél megöregedni? 58 éves lett Madonna!http://www.life.hu/trend/20160815-orokifju-vagy-cikive-valt-nagyi-aki-fel-megoregedni-58-eves-lett-madonna.htmlHabár van két saját és két örökbe fogadott gyermeke, a valódi nagymamaságtól még messze áll, pedig kora alapján már simán unokázhatna. Ehelyett ő azonban a pucér fenekét mutogatja, neccharisnyában partizik, mellbimbóját pedig csak egy aprócska tapasszal rejti el a világ elől. A nagy kérdés adja magát: Madonna egy örökifjú lázadó, vagy nagyikorba lépett egykori popsztár, aki nem tud megbirkózni az öregedéssel? TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.