Vasfűzők, radioaktív arckrémek, arzénruhák – 15 halálos divathóbort

fashion week divatos emberiség halálos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberiséget mindig is meghatározta a divat, és akár elismerjük, akár nem, mindannyiunk életére hatással van. Ha visszanézzük gyerekkori fényképeinket, valamennyien megmosolyogjuk akkori öltözetünket és kinézetünket, hiszen minden kor mást tartott divatosnak. A legtöbb divathóbort valóban csupán megmosolyogni való, de akad példa arra is, hogy egy-egy felkapott divatirányzat akár halálos következményekkel is járhat.

Ólompúder

Ma a barnára sült bőr az egészség és szépség szimbóluma, de az Erzsébet-korban még az számított igazán előkelőnek, ha valaki minél sápadtabb volt, ezért a tehetősebbek fehér púderrel fedték be bőrüket. Ez a por azonban ólmot tartalmazott, ami hosszú távon bőrkárosodást, bénulást vagy kopaszodást okozott. Mária, Coventry grófnője például ennek a divathóbortnak a mellékhatásai miatt halt meg egészen fiatalon, 27 éves korában.

I. Erzsébet portréja Forrás: Wikipédia

Radioaktív krémek

Ma már elképzelhetetlen, hogy olyan sminktermékek kerüljenek piacra, amelyek radioaktív anyagot tartalmaznak, ám az 1910-es évektől kezdve egészen a 30-as évekig ez teljesen természetes dolog volt, így máig nem tudni, vajon hány rákos megbetegedéshez vezetett az akkori arckrémek és szappanok gyakori használata.

Forrás: Wikipédia

Platformcipők

A platformcipők időről időre felbukkannak a divatházak bemutatóin, ám volt olyan idő, amikor valóban praktikus okokból használtak őket, az utcákon ugyanis olyan magasan állt a szemét és a sár, hogy csak ilyen lábbelikben lehetett biztonságban közlekedni. Az előbb részletezett okokból először a velencei prostituáltak kezdték viselni, majd később a felső osztályhoz tartozók, ám ők egészen más okból kifolyólag, ugyanis minél magasabbak voltak, annál hosszabb ruhán tudták fitogtatni gazdagságukat. Idővel azonban olyan extrém magassá váltak ezek a cipők, hogy viselőik segítség nélkül már fel sem tudták venni őket. Azt pedig már bárki el tudja képzelni, mi lehetett a következménye, ha valaki ilyen magasságból botlott meg és pottyant bele a sárba.

Forrás: Fondazione Musei Civici di Venezia

Vasfűző

A karcsú derékért mindig is sok mindenre képesek voltak a nők (sőt a férfiak is), de talán a fűzők voltak a legradikálisabb eszközök e téren. Ezek a szoros fűzők volt, hogy vasból készültek, és a csontok deformálása mellett a belső szerveket is teljes mértékben elnyomták. Később bálnacsontból készítették őket, de továbbra is nehézkesen lehetett lélegezni bennük, és a bőrön is súlyos fertőzéseket tudtak okozni.

Forrás: Wikipédia

Agyarfogak

Manapság csak komoly indokkal megyünk fogorvoshoz, ám számos kultúrában nem azért húzatták ki a fogukat az emberek, mert fájt, hanem például vallási okokból. Az is előfordult, hogy csak egyszerűen sajátos formájúra reszeltették az emberek a fogukat, például hegyes agyarakká alakíttatták át. A fogaknak azonban nem véletlen olyan a formájuk, amilyen, így az átalakításuk gyakran számos fertőzés elindítója lett.

Forrás: Wikipédia

Fekete fogak

Manapság a csillogóan fehér fogak is a jó megjelenés részét képezik, ám I. Erzsébet királynő idején még nem vigyáztak az emberek annyira a fogaikra. A királynő fogai is elrothadtak, így sok alattvalója szolidaritásból feketére festette a fogát. Az elképesztően fájdalmas és komoly fertőzésekkel járó foghúzási procedúrák azonban hamar véget vetettek ennek a fogroncsoló őrületnek. Meglepő módon, Japánban azonban van egy kezelés: egyfajta fekete lakkréteget tesznek a fogakra, ami megóvja őket.

Forrás: Dreamstime

Fogdíszek

Régészeti feltárások bizonyítják, hogy a fogak drágakövekkel való díszítése már 2000 évvel ezelőtt, a maja kultúrában is jelen volt, és akár ötéves kisgyerekeknél is alkalmazták. Természetesen mindez óriási fertőzésveszéllyel járt, nem úgy, mint ma, amikor a fogékszereket már teljes biztonsággal, higiénikus körülmények között helyezik fel a fogorvosok.

Forrás: José C. Jiménez López

Gyúlékony ruhák

Volt olyan is, hogy a spórolás miatt került valaki veszélybe. A viktoriánus korban sokan vágytak flanel hálóköntösre és pizsamára, ám mivel ez túl drágának bizonyult, gyapjú helyett növényi rostokból előállított anyagokat használtak. Ezzel azonban az volt a baj, hogy rendkívül gyúlékony volt, így mire betiltották, már számtalan haláleset okozója lett.

Forrás: Wikipédia

Vakító szemcsepp

A nadragulya rendkívül mérgező növény, ám pupillatágító hatása miatt sokáig szemcseppként alkalmazták, mivel úgy gondolták, a tágabb pupillák igézőbb tekintetet eredményeznek. Mellékhatásai között azonban a látászavar, szívproblémák, sőt akár a vakság is előfordultak.

Forrás: Dreamstime

Lekötött szoknya

A bukjelszoknya egy bokáig érő ruhadarab volt, a térd alatt erősen beszűkített toldalékkal. Az első repülőgépen utazó nő vezette be a viseletét, a nyitott gépen ugyanis a huzat túlságosan belekapott a szoknyájába, így az alját lekötözte egy zsinórral. A ruhadarab hamar divatossá vált, noha csak egészen aprókat lehetett lépni benne, így mondani sem kell, mennyire balesetveszélyes volt a viselete.

Forrás: Wikipédia

Arzénruha

Az élénk színű ruhák mindig is izgatták az emberek fantáziáját, így nem csoda, hogy amikor 1775-ben Carl Scheele egy minden addiginál élénkebb zöld színnel állt elő, senki nem tudott ellenállni neki. Az egyetlen gond csak az volt, hogy a színezékanyag arzént is tartalmazott, aminek mérgező hatásáról eleinte még nem sokat tudtak, amint viszont kiderült, a zöld színű ruhát viselő nők hirtelen egyre nehezebben találtak párt maguknak a partikon.

Forrás: Wellcome Library, London/Courtesy Bloomsbury

Koponyaalakítás

Az ember születésekor a koponya csontjai még nem teljesen szilárdak, hogy az agynak legyen helye növekedni. Egyes társadalmakban mindezt arra használták, hogy a koponyának olyan formája legyen, amilyet elképzeltek, ezért a kicsik koponyáját különféle szerkezetekbe préselték. Az inka társadalmakban például a felsőbb osztályba tartozók a magas koponyát tartották vonzónak, ezért ilyen formájúvá igyekeztek alakítani. Ám még ma is előfordul, hogy ha egy újszülött túl sokat alszik a hátán, lapos lesz a feje, ezért speciális nyomószalaggal igyekeznek a koponya alakját ismét normálissá formálni.

Forrás: Wikipédia

Toronyhajak

A 18. század a parókák és a feltornyozott hajak évszázada volt a francia királyi udvarokban, ami miatt a nők már csak speciális nyaktámasszal tudtak aludni, a mosatlan frizurákban pedig számtalan élőlény talált magának lakhelyet. A viszketésnél és a kellemetlen szagoknál azonban sokkal nagyobb gondot jelentett például egy közelben álló gyertya, ezek a hajköltemények ugyanis pillanatok alatt lángra lobbantak, ami nem csupán a tetvekre, de sajnos a frizurák tulajdonosaira nézve is nagy veszélyt jelentett.

Forrás: Thomas Rowlandson

Krinolin

A krinolin az 1850-es években vált igazán divatossá, a hatalmas szoknyák merevítői fémből, fából, gyapotfonalakból készültek, és a kerületük akár az 5,5 métert is elérhette. Ez a különös ruhadarab számos haláleset okozója volt, a legnagyobb, tömeges tragédiát azonban egy templomtűz idején okozta, ahol a menekülő nők hatalmas szoknyái eltorlaszolták a kijáratokat, így körülbelül 2500 ember égett benn az épületben.

Forrás: Wikipédia

10 centis lábfejek

A 10. századtól kezdve egészen a 20. századig kínai nők millióinak a lábát torzították el, hogy 10 cm-nél ne legyenek hosszabbak, mivel az országban az apró lábak voltak divatosak. Mindez azonban fertőzésekkel, a véráramlás akadályozásával, sőt akár a lábujjak elvesztésével is együtt járt, sokan egyenesen bele is haltak ebbe a procedúrába.

Forrás: AFP
Hollywoodi sztártervező ruháját viselte a nagy napon Szabó Zsófihttp://www.life.hu/trend/20161006-szabo-zsofi-vera-wang-menyasszonyiruhaban-mondta-ki-a-boldogito-igent-szerelmenek.htmlSzabó Zsófi és Kis Zsolt október 1-jén mondták ki egymásnak a boldogító igent. A csodálatos esküvőt Zsófi álomszép ruhája koronázta meg, amit nem akárki tervezett: a hollywoodi celebek egyik kedvenc divattervezője, Vera Wang. TrendOrigoÁlomesküvő 2. rész - A gyűrű az összetartozás, az örök szerelem szimbólumahttp://www.life.hu/trend/20161004-alomeskuvo-masodik-resz-jegygyuruk-es-karikagyuruk.htmlAz elkövetkező hetekben menyasszonyoknak, vőlegényeknek és a jövőben házasodni vágyó szerelmespároknak nyújtunk segítséget egy igazi álomesküvő megvalósításához. Álmodozz, inspirálódj, keresgélj, szervezz, de ne feledd a legfontosabbat: éld meg a szerelmetek minden pillanatát! Trend--Különc sminkek, merész kivitelezés - Sminkmustra a londoni divathét kifutójárólhttp://www.life.hu/trend/20160927-sminkmustra-a-london-fashion-week-kifutojarol.htmlMerészen előremutató a multikulturális nagyváros pezsgő divatélete. Ez a lendület nemcsak a kollekciókon látszik, hanem a sminkek merész kivitelezésén és tökéletes harmóniáján is. London imádja a különcöket, mi pedig a különleges sminkeket, és volt látnivaló bőven. TrendAFPÁlomesküvő 1. rész - Találd meg a tökéletes menyasszonyi ruhát http://www.life.hu/trend/20160927-mondj-igent-elso-resz-a-tokeletes-menyasszonyi-ruha.htmlA elkövetkező 7 hétben menyasszonyoknak, vőlegényeknek és a jövőben házasodni vágyó szerelmespároknak nyújtunk segítséget egy igazi álomesküvő megvalósításához. Álmodozz, inspirálódj, keresgélj, szervezz, de ne feledd a legfontosabbat: éld meg a szerelmetek minden pillanatát!Trend--3 divattrend, amit érdemes kipróbálni idén ősszelhttp://www.life.hu/trend/20160927-3-divattrend-amit-erdemes-kiprobalni-iden-osszel.htmlEzúttal három izgalmas trendet emeltünk ki a 2016-os őszi–téli szezonból, amit mindenképpen érdemes kipróbálni, ha egy kis extra izgalommal szeretnéd fűszerezni a hétköznapokat. Trend--Az eltorzult celeblábak tanulságai: avagy így vigyázz a lábadrahttp://www.life.hu/trend/20160926-az-eltorzult-celeblabak-tanulsagai-vagyis-igy-vigyazz-a-labadra.htmlA vörös szőnyeges eseményeken látjuk, milyenre deformálódtak a celebek lábai. Az állandó magassarkúzás, a hatalmas sarkak, a kényelmetlen hegyes orrok megteszik a hatásukat. TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.