szépségápolás ok pattanás felnőttkor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tinédzserkorban is nehezen fogadja el az ember az arcán kialakuló pattanásokat, de felnőttkorban, amikor úgy gondoljuk, már kinőttünk belőle, sokkal kellemetlenebbül érezzük magunkat, és sokkal bosszantóbb, ha pattanásaink lesznek. De milyen okok vezethetnek ide?

A tinédzserek több mint 80%-a harcol a pattanásokkal. A jó hír az, hogy a húszas években, átlagosan 25 éves korig ez a csata megszűnik a legtöbb embernél. Ennek ellenére a felnőttek 20-40%-a később is küzd még a bőrelváltozásokkal a kutatók szerint.

A felnőttek 20-40%-a küzd még a bőrelváltozásokkal a kutatók szerint Forrás: Thinkstock

Amit biztosan tudunk, az az, hogy a nőknél gyakrabban jelennek meg a felnőttkori pattanások, mint a férfiaknál. Valószínűleg azért is, mert hormonális változásoknál és zavaroknál, például menstruáció előtt vagy fogamzásgátló szedésekor, illetve felfüggesztésekor is gyakori jelenség. Az azonban nem teljesen világos, hogy ez miért csak néhány nőnél okoz problémát, miközben mások már el is felejtették a tinédzserkori harcokat az aknékkal.

Táplálkozás

Teljesen egyértelmű, hogy a táplálkozásnak is nagy a szerepe a felnőttkori pattanások kialakulásában. Kutatók szerint a kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása is befolyásolja a bőr minőségét. Ez elsősorban abból a szempontból igaz, hogy akik ezekből keveset fogyasztanak, azok általában sok magas glikémiás indexű ételt esznek, ami az igazi felelőse lehet a bőrbetegségnek. Így például a cukros péksütemények, a nassolnivalók, a finomított lisztek. Egy Olaszországban készült felmérés szerint azok a nők, akik hetente négynél kevesebb napon fogyasztottak gyümölcsöt, zöldséget és friss halat, kétszer nagyobb eséllyel szenvedtek aknéktól.

A zöldség és gyümölcs fogyasztása is befolyásolja a bőr minőségét Forrás: Thinkstock

Stressz

Ebben a felmérésben az étrend mellett a nők stressz szintje mutatott kapcsolatot a pattanások előfordulásával. Azok a nők, akik „magas”-nak vagy „nagyon magas”-nak véleményezték a mindennapi stresszt, háromszor nagyobb eséllyel szenvedtek aknétól. A stressz mellett az egyéb lelki okok is nagyban hozzájárulnak a szervezet ilyen jellegű jelzéséhez, vagyis a pattanások kialakulásához. Emiatt is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a lelki egészségünkre, legyen olyan elfoglaltság az életünkben, ami egyértelműen az ellazulásról szól. Igyekezzünk néha meditálni, próbáljunk ki légzőgyakorlatokat.

Arcápolás

A bőr nagyon érzékeny szerv, hajlamos mindenre érzékenyen reagálni. Ráadásul mindenkié más és más ápolást igényel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk azokat a termékeket, amelyek a mindennapi arcápolásban segítik a bőr megfelelő működését. De nem csak ezekre a tisztítószerekre kell odafigyelni, hiszen például a nem megfelelő alapozó összetevői is sokat ronthatnak az arcbőrünkön.

Fontos a mindennapos arcápolás és tisztítás Forrás: Thinkstock

Pattanásos a bőröd? Így tüntesd el őket egyszerűen!

Nem kell rosszul érezned magad akkor sem, ha egy-egy pattanás nőtt az arcodra. Egy-két sminktrükköt kell csak ismerni, hogy eltüntesd a piros foltokat. Fogadd meg Larion Oscar sminkmester tanácsait!

Betegség

Ha egyáltalán nem szokott pattanásunk lenni, mégis megjelenik több is az arcunkon, érdemes felkeresni egy orvost, ugyanis a szervezetben lévő gyulladásra is utalhat a tünet.

A legjobb és legrosszabb sminkek a Golden Globe-gáláról - Larion Oscar sminkmester elemez!http://www.life.hu/trend/20170109-a-legjobb-es-legrosszabb-sminkek-a-golden-globe-galarol.htmlLarion Oscar sminkmester a Golden Globe-gála vörös szőnyegéről mutatja meg a legjobb és legrosszabb sminkeket. Mutatjuk is a részleteket! TrendOrigoA legstílusosabb sztárpárok a Golden Globe vörös szőnyegérőlhttp://www.life.hu/trend/20170109-a-golden-globe-legstilusosabb-sztarparjai.htmlA helyi idő szerint hétfőn éjjel tartott Golden Globe-gálára sokan a szerelmükkel, házastársukkal érkeztek. Nézzük, kik voltak a legédesebben turbékoló és legstílusosabb álompárok a vörös szőnyegen. Trend--Csokornyakkendők éjszakája - Pasimustra a Golden Globe-gálárólhttp://www.life.hu/trend/20170109-pasimustra-a-golden-globe-galarol.htmlÖltönyös pasikból sem volt hiány a Golden Globe vörös szőnyegén. Extrém megoldásokat viszont most nem nagyon láttunk, mindenki inkább a klasszikus eleganciára szavazott és persze a csokornyakkendőre. Trend--A legszebb estélyik a Golden Globe vörös szőnyegéről - Szavazz a kedvencedre!http://www.life.hu/trend/20170109-a-legszebb-estelyik-a-golden-globe-voros-szonyegerol.htmlA 74. Golden Globe-gála nagy meglepetéseket hozott, ami a vörös szőnyeges bevonulást illeti. A sztárok kiléptek a megszokott estélyik unalmas egyhangúságából, és szuper ruhákat választottak a filmünnepre. Mutatjuk is a kedvenceinket! Trend--Kiderült a születésnapos Katalin hercegné szépségtitka! Lesd el te is!http://www.life.hu/trend/20170106-sminkelj-ugy-mint-a-szuletesnapos-katalin-hercegne.htmlKate Middleton az angolok stílusikonja. Kifinomult eleganciájának titka, hogy figyelembe veszi saját színeit (bőr, szem, haj), és a sminkszereit ehhez választja: ezért olyan természetes hatású mindig a megjelenése. Azon kevés híresség közé tartozik, akik maguk készítik el minden alkalomra a sminkjüket. A királynői megjelenéshez próbáld ki Katalin praktikáit! Trend--Amikor a ruha és viselője között nincs meg az összhang – A Golden Globe-gála legrosszabbul öltözött celebjeihttp://www.life.hu/trend/20170109-a-legrosszabbul-oltozott-celebek-a-golden-globe-galarol.htmlAhogy az lenni szokott, most sem volt bakimentes a vörös szőnyeges bevonulás. A Golden Globe-gálára ezúttal is több sztár választott olyan ruhát, amit egyáltalán nem tudott életre kelteni. Mutatjuk is őket! TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.