szépségkirálynő öngyilkosság Molnár Csilla szépségkirálynő-választás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyarországon, 50 év kihagyás után rendeztek szépségkirálynő választást, de nem azt hozta, amit reméltek tőle, csodából tragédia lett. Az 1985-s eseményre, több mint 2000 lány jelentkezett, köztük egy 16 éves fonyódi lány is, aki osztálytársával, amolyan játéknak fogta fel az egészet. 31 éve halt bele a sikerbe és a hírnévbe Molnár Csilla Andrea, rá emlékezünk most.

Ahogy haladt előre az egyébként fél éves verseny, egyre személytelenebbé, haszonorientálttá vált a színfalak mögött, ami végül, mind a versenyző lányokon csapódott le – ez jól látszik a Szépleányok - Az első magyar szépségverseny című dokumentumfilmben is.

Csillától, a szépségkirálynőtől mindenki remélt valamit, de soha senki se kérdezte meg, hogy igazából ő mit szeretne. Ha mégis ellenvetése merült volna fel, lobogtatni kezdték a szerződéseket és az azokkal járó kötelezettségeket.

Tragikus segélykiáltás

1986. február 28-án, a Máltán megrendezett Miss Európa szépségversenyen harmadik lett. Ez azonban csak tetőzte a rá nehezedő nyomást.

Pár hónappal később, július 10-én, az emeleti szobájában több mint 20, apjának felírt szívgyógyszert vett be. Azonban Csilla nem akarta magát megölni, ez csupán egy kétségbeesett lány segélykiáltása volt.

Letámolygott a földszintre, ahol szüleinek elhaló hangon csak ennyit mondott; Nem akarok meghalni! Azonban a gyors orvosi segítség ellenére, Molnár Csilla meghalt. Talán, ha pár szemmel kevesebbet vesz be, vagy nem éhgyomorra teszi mindezt, ha pár perccel előbb hívják a mentőket, még ma is élne. Így azonban rövidtávú örökségként, csupán öngyilkossági hullámot hagyott maga után.

1986-87-ben látványosan nőtt az életüket önként eldobó emberek – elsősorban fiatalok – száma. Ismert egy fiú esete, aki elutazott Fonyódra és azt tervezte, hogy Csilla sírjánál vágja majd fel ereit szerelmi bánatában.

Mi vezetett az öngyilkossághoz?

Ismerősei, barátai szerény, kedves és bájos teremtésként jellemezték. Igazi ikonként tekintett rá az egész ország, ami valljuk be, egy felnőtt, érett személyiség számára is igen megterhelő lett volna. A gimnáziumot magántanulóként fejezte be, hogy a címmel járó kötelezettségeinek eleget tudjon tenni. Kortársaitól teljesen elszeparálódott, kizökkent addig megszokott életéből, közben a szervező cég részéről tanúsított rugalmatlanság, és az egyfajta árucikként való kezelése nagyon megkeserítették az életét. sorra reppentek fel pletykák és rágalmak, ezzel párhuzamosan pedig nőtt a családon belüli konfliktusok száma is.

Molnár Csilla Forrás: tvmusor.hu

Öccse azt állítja: Nem halt meg Molnár Csilla

A tragikusan elhunyt szépségkirálynő mindössze 17 éves volt, amikor önkezével végett vetett az életének, azonban vannak, akik szerint még mindig életben van. Állítólag, többek közt Molnár Csilla öccse is ezt állítja.

Kihasznált lányok

Talán maga az ország sem volt felkészülve arra, amit az első szocialista szépségkirálynő választás hozott magával. Nem véletlen, hogy ilyen hosszú ideig nem engedte a rendszer. Az akkori normákkal és az elfogadott nő-képpel nem fért össze a szépségipar jelentette hiúság és kísértés.

A versenyben résztvevőkkel előnytelen reklámszerződéseket írattak alá, megalázták és a végsőkig kihasználták őket.

Az egyik legkiszolgáltatottabb helyzet azonban négy lánynak jutott. Molnár Csilla mellett két udvarhölgyéről – Kruppa Judit, Füstös Veronika – és egy másik indulóról, Kalmár Zitáról ugyanis Pauer Gyula meztelen szobrokat készített. De nem ez volt a legkínosabb, inkább maga a munkafolyamat, és ami utána jött. A lányoknak hagyniuk kellett, hogy teljesen pucér testüket beolajozzák, kényelmetlen pózba állítva bekenjék őket gipsszel, majd az ezzel átitatott gézzel körbe is tekerjék a lányokat. Az egészet fotózták és a rajtuk szereplők tudta, valamint engedélye nélkül, az így készült képeket, eladták egy osztrák erotikus magazinnak. A Csilláról készült fotókat azonban visszatartották, mivel nem akarták veszélybe sodorni a Miss Európa szereplését.

Molnár Csilla szépségkirálynő bronz szobra Forrás: molnarcsilla.hu

"Nem bírom tovább"

A máltai versenyen mindenki Csilla győzelmét várta, a zsűritől is ő kapta a legtöbb pontot, ám végül csupán 3. lett. A fiatal szépségkirálynőt elkeserítette ugyan, de ez valóban már csak az utolsó előtti csepp volt a pohárban.

Molnár Csilla, a halála miatt már meg nem jelenő interjúban ezt mondta

Véget ért a gyerekkorom. Váratlanul jött ez az egész. Nem is tudom igazán megemészteni azóta se. Akárhová megyek, akármit csinálok, én már nem Molnár Csilla vagyok, hanem A Szépségkirálynő. Elvárják tőlem, hogy minden percben azt a formát nyújtsam, olyan szép és üde legyek, mint akkor ott, a kifutón. Nem megy. Idegileg, lelkileg teljesen kikészültem. Néha már azt mondom: elég a telefonokból, levelekből, ajánlatokból - abbahagyom, nem csinálom tovább. De a következő percben tudom: úgysem lehet. Kaptam az élettől egy szerepet, és ennek meg kell felelnem.

A szervezők gyakorlatilag kiszipolyozták a 17 éves lányt, akinek még szülei sem tudtak segíteni. Ha valamilyen szerződést nem akart se Csilla, se a szülei aláírni, vagy épp felszólalt a számára honorárium nélküli kiárúsítása ellen, akkor jött a fenyegetőzés; a címtől való megfosztás, szerződésszegés.

Tiltott szerelem

A nyugodt családi légkör sem volt Csilla számára biztosítva. Élete utolsó hónapjaiban számtalan esetben volt hangos a fonyódi ház a veszekedésektől. Apja, aki már a versenyre való jelentkezését is ellenezte, nem nézte jó szemmel Csilla kapcsolatát, a helyi diszkót tulajdonosával. A 40 éves Futács Károly egyébként egyfajta konkurenciát is jelentett, a balatoni vendéglátós apa számára.

Csilla halálának hírére, az 1986-s szépségversenyt azonnal leállították, és egészen 89-ig nem is rendeztek többet.

Az akkori sajtó próbálta rövidre zárni a találgatásokat, és Molnár Csilla halálát, minden kétséget kizáróan szerelmi bánattól vezérelt öngyilkosságnak beállítani. A teljes történet ismeretében, azonban az látszik, hogy a fiatal lány életéért, többen is felelősek.

Magyarország legjelentősebb szépségkirálynőjének bronzszobra – melynek botrányos elkészültéről már tettünk említést - egyszerre állít emléket a tragikus sorsú Csillának, és minden megalázott és kihasznált nőnek. Molnár Csilla Andrea idén lenne 47 éves.

A természetesség és az unikornisosság találkozik Dallos Bogi stílusában - Interjú!http://www.life.hu/trend/20170622-dallos-bogi-enekesno-stilusarol-meselt-nekunk.htmlA fiatal zenésznemzedék stílusában is különc tagja Dallos Bogi, akinem nemcsak a hangja, a megjelenése is elbűvölő. Ami az öltözködést illeti, saját bevallása szerint, a természetesség és az unikornisosság keveredik benne. Trend--„Az öngyilkosság nem kiút!” – őszintén a tinédzserkori krízisekrőlhttp://www.life.hu/csalad/20170606--az-ongyilkossag-nem-kiut-oszinten-a-tinedzserkori-krizisekrol.htmlTudom, azt érzed, Téged nem ért meg senki; se a szüleid, se a tanáraid, se a régi ismerősök, gyakran még a barátaid sem. Elárulok valamit; ez így igaz! Abban a korban vagy, amikor jószerével, még Magadat se érted. Keresed a saját identitásodat, kis túlzással egyik héten a rock zene, másikon a jazz, aztán hirtelen ki akarsz törni a mindennap körülvevő közegből és rálépsz egy útra, ami lejt, de épp csak annyira, hogy ne érezd kényelmetlennek. Szélsőséges vagy és meggondolatlan. Az online világ fájdalmas szilánkokká alakítja a legapróbb hibáidat is, folyton elérhetővé tesz, miközben elmagányosít. Nagyon nehéz Neked! Család--Kara McCullough lett az Egyesült Államok szépségkirálynője: Fotó!http://www.life.hu/trend/20170515-kara-mccullough-az-uj-amerikai-szepsegkiralyno.htmlŐ nyerte az Amerikai Egyesült Államok szépségversenyét, de nem csak a megjelenésének köszönheti az első helyezést. Trend--Szépségkirálynő lehet a 19 éves túlsúlyos Mirella Paz Baylonhttp://www.life.hu/trend/20170501-szepsegkiralyno-lehet-a-19-eves-tulsulyos-mirella-paz-baylon-peruban.htmlTúlsúlya ellenére a döntőbe jutott a 19 éves Mirella Paz Baylon az idei Miss Peru Universe szépségversenyen. A lány szeetné megnyerni a versenyt és így venni elégtételt azokon, akik még nemrégiben disznónak gúnyolták. TrendOrigoElképesztő siker! Miss Bikini lett Floridában a magyar szépségkirálynőhttp://www.life.hu/trend/20170205-olah-noemit-miss-bikini-lett-floridaban.htmlOláh Noémi kapta meg a Miss Bikini Florida Model címet 2017-ben, ami azt jelenti, hogy már Amerikában is elismerik a legsikeresebb magyar profi fitneszest. TrendOrigoSarka Kata szerint Szunai Linda egykori szépségkirálynő belülről rohadhttp://www.life.hu/trend/20170201-srka-kata-szerint-szunai-linda-szepsegkiralyno-belulrol-rohad.htmlNem éppen kedvesen nyilatkozott egykori szépségkirálynőjéről Sarka Kata. Szunai Lindát hat éve koronázták meg Kata műsorában, és úgy látszik, azóta nagyon sok minden megváltozott... TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.