Így változott a férfi szépségideál az elmúlt 100 évben

férfi szépségideál szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az 1900-as évek legelejéről mutatjuk be, hogyan változott a férfi szépségideál az elmúlt több, mint száz évben. Izgalmas, néhol meglepő fotók következnek!
  • Az 1900-as évek: birkózók és erős emberek

Eugen Sandow előadásai a 20. század elején olyan népszerűek voltak, mint a The Beatles koncertjei a 60-as években. Még Arnold Schwarzeneggernek is van néhány szobra, amely a híres sportolót ábrázolja.

Eugen Sandow Forrás: Wikipédia
  • Az 1910-es évek: letisztult elegancia

Az első világháború alatt a kackiás bajusz és elegáns férfiak divatja került előtérbe: ez vált széppé és férfiassá.

Az első világháború alatt a kackiás bajusz és elegáns férfiak divatja került előtérbe Forrás: Shutterstock
  • Az 1920-as évek: lesimított haj és latinos báj

Az olasz származású némafilm színész, Rudolph Valentino az évtized férfiideálja. A nők sokszor testi épségét is veszélyeztetve imádták: nem volt ritka, hogy ollóval estek neki az utcán, hogy egy darabot kivághassanak a ruhájából. Így nem is csoda, hogy aztán minden férfi rá akart hasonlítani.

Rudolph Valentino Forrás: Wikipédia
  • Az 1930-as évek: szexi bajusz

Sportos testalkat, széles vállak, keskeny csípő és szép izomzat... nem volt ez rossz évtized. Az Elfújta a szél dögös sztárja, Clarke Gabel és annak szexi bajsza képviselte ezt az időszakot.

Clarke Gabel Forrás: AFP
  • Az 1940-es évek: katonásan férfias

Ebben az évtizedben a második világháború alakította a férfiideált. Az erős, férfias férfiak időszaka volt, természetesen megborotválva, ahogy az a katonáknál elvárás volt.

A '40-es években a második világháború alakította a férfiideált Forrás: AFP
  • Az 1950-es évek: nyílt szexualitás

Az 50-es éveket a rockabily stílus és Elvis Presly fémjelezte: a magas, jóképű férfi, akinek a dögös táncán lányok milliói ájultak el. Na és persze a frizurája is ikonikus lett.

Elvis Presley Forrás: Getty Images
  • Még mindig az 50-es évek: lázadó szellem

Elvisszel egy időben újabb férfiideál született: Marlon Brando és a kultikussá lett A vad című film a lázadó, motoros férfiakat hívták életre, akikről természetesen a bőrdzseki sem hiányozhat.

Marlon Brando Forrás: AFP
  • Az 1960-as évek: érzéki megjelenés

Ki az, aki ezt az évtizedet képviseli? Természetesen Alain Delon! A sportos, fiatalos külső ezúttal egyfajta kisfiús bájjal keveredett, amit az álmodozó kék szemek tettek igazán érzékivé.

Alain Delon Forrás: AFP
  • Még mindig a 60-as évek: az önkifejezés szabadsága

Az évtized végén a hippik és pszichedelikus rockzene vették át az uralmat. Az olyan vad és fegyelmezetlen férfi, a művészetet és az önkifejezést mindennek alárendelő típus uralkodott, mint Jim Morrison.

Jim Morrison Forrás: Getty Images
  • Az 1970-es évek: túlpumpált izomzat

Míg a hippik meghódították a világot és a nők alig különböztek a férfiaktól, Arnold Schwarzenegger új típust honosított meg, és hetedszer is megnyerte a Mr Olympiát.

Arnold Schwarzenegger Forrás: Rollie Robinson, White Mountain Films
  • Az 1980-as évek: az atletikus szépség

A reflektorfény, a Baywatch-nak hála, ebben az évtizedben a sportos, feszes, izmos férfiakra került.

David Hasselhoff Forrás: AFP
  • Az 1990-es évek: Grunge hullám

Megszületett a grunge rock és vele azok a férfiak, akik egyáltalán nem törődtek az öltözködésükkel, és azzal, hogyan néznek ki, mégis a lábaik előtt hevertek a nők: gondolj csak Kurt Cobainra!

Kurt Cobain Forrás: Getty Images
  • A 2000-es évek: a metroszexuálisok feltörése

Az előző évtized átcsapott a másik végletbe: a férfiideál a magára, azaz ruhákra, kozmetikumokra, fodrászra sokat költő férfi, akit nagyon is érdekel, hogyan néz ki. Jeles képviselője: David Beckham volt a 2000-es években.

David Beckham Forrás: Men's Health Magazine
  • A 2010-es évek: gondtalan hipszterek

Az elmúlt években forgószélként söpört végig a világon a hipszter őrület, aminek hatására a férfiideál is változott. Egyfajta könnyedség, lazaság jellemzi őket, ami pedig a külsőségeket illeti, szakáll, vintage ruhák, sportos alkat, szemüveg és tetoválás a védjegyük.

Ryan Gosling Forrás: Northfoto
  • Napjainkban:

Manapság egyre inkább a lumberszexuális ideál kezdi átvenni a hipszterek helyét: képzelj el egy dögös, bozontos hajú, szakállas, izmos pasit kockás ingben, aki éppen fát vágni indul a felfedezetlen vadonba. Na, ez a lumberszexuális!

Manapság egyre inkább a lumberszexuális ideál kezdi átvenni a hipszterek helyét Forrás: Instagram/lasselom
Top 5 téli sminktrend, amit muszáj kipróbálnodhttp://www.life.hu/trend/20180112-a-legjobb-teli-sminktrend-amit-muszaj-kiprobalnod.htmlHa különleges hatásokra vágysz, akkor most próbáld ki a legújabb trendeket. Tombol a holografikus csillogás, a jeges metál textúrák, és mindezek a szenvedélyes matt színekkel kombinálva megannyi lehetőséget kínálnak az önkifejezésre. TrendOrigoEzek lesznek 2018 sminkszínei: így használd őkethttp://www.life.hu/trend/20180111-ezek-lesznek-2018-sminkszinei.htmlAz év legújabb Pantone színei nagy hatással lesznek a divatvilágra is. Ezek az izgalmas árnyalatok sok játékosságot rejtenek magukban, kísérletezésre, felfedezésre csábítanak. Csupa izgalom, ha a sminkedben használod őket. TrendOrigoSharon Stone kihívó dekoltázzsal jelent meg a Golden Globe-gálánhttp://www.life.hu/trend/20180108-sharon-stone-kihivo-dekoltazzsal-jelent-meg-a-golden-globe-voros-szonyegen.htmlAz 59 éves színésznőnek bizony semmit nem kell takargatnia: fantasztikus formában van Sharon Stone, amit a Golden Globe-gálán is bizonyított. Trend--Heti trendjelentés: megvolt az év első vörös szőnyeges villantásahttp://www.life.hu/trend/20180111-heti-trendjelentes-szerepel-benne-gal-gadot-katy-perry-shanne-kress.htmlA hét legfontosabb eseménye Hollywoodban egyértelműen a Golden Globe-gála volt, ahol stílusos, de elrontott outfitek is jelen voltak, nem beszélve a durva divatbakikról. A hét többi vörös szőnyeges eseménye ennyi izgalmat nem tartogatott, habár megesett az év első villantása. Trend--Top 5 sminktermék, amivel magabiztosan indíthatod 2018-athttp://www.life.hu/trend/20180109-top-5-sminktermek-amivel-magabiztosan-indithatod-2018at.htmlEz az év is jól kezdődik, szépen lassan érkeznek az újdonságok. Érdemes figyelni az újításokra, mert ahogy az igényeink változnak, úgy változnak a kozmetikumok is, amikkel még tökéletesebb lehet a megjelenésünk. TrendOrigoPucéran a vörös szőnyegen: ezek voltak 2017 legdurvább villantásaihttp://www.life.hu/trend/20171215-2017-legdurvabb-villantasai-a-voros-szonyegrol.htmlMár tavasszal azt jósoltuk, hogy 2017 a villantások éve lesz, és habár az év második felét nem nyomták meg olyan erősen a celebek, valóban nem volt hiány a meztelenkedésből a vörös szőnyegen sem. A 2016-os puncivillantós trend után idén inkább a pucér mellekre és meztelen popsikra került a hangsúly. Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.