Arcápolás bőrtípusnak megfelelően: fontosabb, mint gondolnád

ekcéma2018 kozmetikum arcápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A jól megválasztott kozmetikumokkal rengeteget segíthetsz bőrödnek, hogy egészséges és ragyogó legyen. A nem megfelelő készítmények viszont könnyen ronthatnak rajta: zsírosodhat, kiszáradhat a bőröd, de pattanások is kialakulhatnak. Ezért érdemes mindig körültekintően vásárolni!

Az első és legfontosabb, hogy legyél tisztában a bőrtípusoddal. A legjobb, ha reggel figyeled meg arcbőröd szerkezetét, minőségét. A száraz, zsíros, ekcémás bőr tünetei egyértelműek. A kevert arcbőr jellemzője, hogy a T-zóna zsírosodik, és ezen a részen tágabbak a pórusok is.

  • Ha száraz a bőröd:

Száraz bőr esetén feltétlenül kerüld az alkoholtartalmú arclemosókat, bár jó tudni, hogy ez zsíros bőr esetén sem jó megoldás, ugyanis rendkívül szárít, miközben nem energetizálja a bőrt. A hagyományos szappan sem jó választás, keress kifejezetten száraz bőrűeknek ajánlott arclemosót, ami ízlésed szerint lehet tonik, tej vagy szappan is.

Ha száraz a bőröd, kifejezetten száraz bőrűeknek ajánlott arclemosót használj Forrás: Shutterstock

Ha száraz a bőröd, nappali és éjszakai arckrémből válassz olyat, ami nedvességmegkötő tulajdonságokkal rendelkezik, így hosszan hidratáltan tartja az arcodat. A kollagén- vagy a hialuronsav tartalmú krémek kifejezetten jó hatással vannak a száraz bőrre. Természetesen plusz pont, ha vitaminban és ásványi anyagokban gazdag, kifejezetten tápláló összetevői is vannak. Ami a sminkelést illeti, bátran választhatsz fénnyel telített alapozókat, amitől igazán ragyogó lesz az arcod.

  • Ha zsíros a bőröd:

A bőr túlzott faggyútermelésével kéz a kézben járnak a tág pórusok, és sajnos a pattanások is. Az arclemosókból a mélytisztító, fertőtlenítő, nyugtató hatásút érdemes választani, az alkoholtartalmú termékeket, az erős hámlasztókat viszont kerülni kell. Habár rövid ideig úgy tűnik, hogy orvosolják a problémát, és szárítják a bőrt, hosszú távon csak rontanak a helyzeten.

Az erős hámlasztók rövid ideig úgy tűnik, hogy orvosolják a problémát, és szárítják a bőrt, hosszú távon csak rontanak a helyzeten Forrás: Shutterstock

Attól mert zsíros a bőröd, valójában vízhiányos is, így könnyű, vizes, gyulladáscsökkentő krémet bátran használhatsz nappalra, amire mattító, problémás bőrre való alapozót érdemes felvinni. Éjszakára arcszérumot is választhatsz, de a natúrkozmetikumok világában is jó körbenézni: a csipkebogyó például szuper hatással van a zsíros bőrre.

  • Ha kevert a bőröd:

A kevert bőr alapvetően üde, viszont a T-zóna gyorsan zsírosodik, és jellemzően tágabbak a pórusok is. Ebben az esetben a T-zónát teljesen külön kell kezelni. Egy jó minőségű, például aloe verával dúsított hidratálót az egész arcra fel lehet vinni, a homlokra, az orra és az állra viszont éjszakára feltétlenül válasszunk pórusösszehúzó, faggyútermelést csökkentő krémet.

Ha kevert a bőröd, a T-zónát teljesen külön kell kezelni Forrás: Shutterstock

Ami a sminkelést illeti, válassz olajmentes alapozót, és a T-zónát pluszban púderezd le mattító púderrel, így nem fog napközben sem csillogni. Amíg ismerkedsz egy-egy új kozmetikummal, például a púderrel, érdemes napközben többször is ellenőrizni, hogy ténylegesen jól beválik-e.

  • Ha ekcémás a bőröd:

Az ekcémás bőr könnyen irritálódik, rendkívül száraz, sokszor viszket és ég. Csúnya bőrpír és hólyagosodás is kísérheti. Ha ekcémával küzdesz, nagyon nagy hangsúlyt kell helyezned a hidratálásra. A színező- és illatanyagmentes változatokat keresd, a lehető legtermészetesebb krémet érdemes megtalálni. Feltétlenül kerüld a szteroid-hatóanyagú kenőcsöket, a pantenol, az aloe vera és az avokádó olajtartalmú krémek viszont jól működhetnek. Az ekcéma nem minden formája gyógyítható véglegesen, megfelelő ápolással, a gyulladás megszüntetésével azonban tünetmentes lehetsz.

Az ekcémás bőr könnyen irritálódik, rendkívül száraz, sokszor viszket és ég Forrás: Shutterstock

Mivel az ekcémás bőr különösen érzékeny, így a kozmetikumokkal is érdemes bőrpróbát végezni. Az új termékből a fül mögé vigyünk fel egy keveset, és ha 48 órán belül nem jelentkezik érzékenység, vagy bőrpír, akkor használhatjuk a terméket. Viszont a kifejezetten erősen fellángolt ekcémás foltokat csak a megfelelő krémmel ápoljuk, sminket ilyenkor semmiképpen ne használjunk rá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.