Férfiak magassarkúban: XIV. Lajostól Kanye Westen át a kifutókig

fashion week férfi magassarkú
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna, hogy néhány évszázaddal ezelőtt a magassarkú nem női viselet volt? Kezdetben a magas rangú férfiak kedvelt kiegészítője volt, a piros sarkakat először XIV. Lajos "védette le". De hogyan került vissza a 20. és 21. században a férfidivatba? Jöjjön egy kis cipőtörténelem!

Érdekes, hogy a flatform még korábbi viselet volt, mint a magassarkú cipő. Már egyiptomi ábrázolásokon is láthatóak magastalpú szandált viselő emberek, az ókori Görögországban pedig a színészek, akik akkoriban csak férfiak lehettek, rendszeresen hordtak magasított talpakat. Minél fontosabb volt a karakter, annál magasabbat. Ehhez hasonló cipőket nők először a 15. században hordtak Európában: a velencei kurtizánok azért viselték, hogy kitűnjenek a tömegből.

Már egyiptomi ábrázolásokon is láthatóak magastalpú szandált viselő emberek Forrás: AFP

A magas sarkakat Európában a perzsák terjesztették el. Azután jött ugyanis divatba, hogy 1599-ben egy perzsa küldöttség érkezett nyugatra, hogy rávegye az európai királyokat: segítsenek az Ottomán Birodalom legyőzésében. Ők egyébként merő praktikumból viselték ezeket a cipőket. A lovasok lába a magas sarkak miatt nem csúszott ki a kengyelből, akár fel is tudtak állni, hogy úgy lőjenek a nyilaikkal. A praktikumból Európában divathóbort lett.

A lovasok lába a magas sarkak miatt nem csúszott ki a kengyelből Forrás: AFP

A magas sarkak legnagyobb híve XIV. Lajos lett. Az uralkodó mindössze 162 cm volt, így 10 cm-es sarkakat kezdett viselni, hogy megjelenésében is tekintélyt parancsolóbb legyen. Uralkodása alatt ez volt az elsőszámú férfidivat a francia udvarban, piros sarkakat azonban csak a király hordhatott. Ezt a színt annyira megkedvelte XIV. Lajos, hogy az alattvalóknak megtiltotta a viselését, csak a hozzá legközelebb álló nemesekkel tett kivételt. A divathóbortnak végül a francia forradalom vetett véget.

A magas sarkak legnagyobb híve XIV. Lajos lett Forrás: Getty Images

Amikor a 19. század végén, elsősorban Amerikában visszatért a divatba, már egyértelműen női viseletnek számított. A férfidivatban egyedül a comboy csizmákon és néhány speciális táncos cipőn maradt meg a magas sarok, majd a popkultúra új irányt hozott: David Bowie glam rock időszakáig kellett várni, hogy visszatérjen a férfilábakon. Majd a szintén énekes Rick Jamesen láthattunk magasszárú csizmákat, aztán persze jött Prince is a maga extrém magassarkúival.

David Bowie glam rock időszakával visszahozta a férfimagassarkút a divatba, majd Rick Jamesen láthattunk magasszárú csizmákat, aztán persze jött Prince is a maga extrém magassarkúival Forrás: Northfoto, Motown Records, Getty Images

Nézd meg Prince legőrületesebb fellépőruháit!

Még David Bowie halálát sem sikerült felfognunk, máris újabb zenei legenda távozott az élők sorából – de a halhatatlanok közé. Prince nemcsak zenéjében volt egyedi, színpadi megjelenése sem volt éppen hétköznapi. Szerethetően különc stílusát felelevenítve emlékezünk rá!

Az elmúlt években újra egyre többször tért vissza a férfidivatba: kifejezetten férfias, alacsony sarkú modellt láttunk Kanye Westen és Justin Bieberen is, de a fiatal lányok nagy kedvence, Harry Styles is kifejezetten szereti ezt a viseletet.

Kifejezetten férfias, alacsony sarkú modellt láttunk Kanye Westen és Harry Sytleson is Forrás: Instagram/Kim Kardashian West, Northfoto

A feminin vonalat hozta vissza az öltözködésével egyébként is gyakran sokkoló Jared Leto, de 2015-ben a Kanye West által viselt bársony anyagú csizmát is kikezdték a közösségi médiában: a kommentelők túlságosan nőiesnek találták.

Jared Leto a feminin vonalat hozta vissza az öltözködésével, a Kanye West által viselt bársony anyagú csizmát pedig sokan bírálták Forrás: Getty Images, Northfoto

Pedig mindez sehol sincs ahhoz képest, amit az elmúlt években a kifutókon láthattunk. J. W. Anderson 2014-es őszi-téli show-ján platformos cipőben vonultak a férfiak, majd a Hood By Air 2016-os őszi-téli bemutatóján láthattunk egy modellen piros magassarkú és magasszárú csizmát. Végül a Maison the Faux járatta tényleg csúcsra a feminin, magassarkús férfimodelleket és a polgárpukkasztást: a 2017-es őszi-téli és a 2018-as tavaszi-nyári show-n is tűsarkakon és női ruhákban vonultak a modellek.

Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Forrás: Getty Images
1 / 5
Heti trendjelentés: Jennifer Lopez borzalmasan nézett ki a vörös szőnyegenhttp://www.life.hu/trend/20180202-heti-trendjelentes-szerepel-benne-jennifer-lopez-chrissy-teigen-kirsten-dunst.htmlIzgalmasan indult a hét a Grammy-gálával, aztán volt még néhány filmpremier és vörös szőnyeges esemény, amin emlékezetes ruhaköltemények is feltűntek. Mutatjuk őket! Trend--Sminktrendek tavaszra a párizsi haute couture divathétrőlhttp://www.life.hu/trend/20180129-sminktrendek-a-2018as-tavaszi-haute-coutire-divathetrol.htmlVolt látnivaló bőven a tavaszi haute couture bemutatón: a legizgalmasabb és leglátványosabb kreációk vonultak fel úgy, ahogy a tervezők megálmodták, kompromisszumok nélkül. Káprázatos anyag- és színválaszték, pazar kiegészítők és fantasztikus sminkek uralták a bemutatókat. TrendOrigoFérfistílus: a legdögösebb és legextrémebb pasik a Grammy-gálárólhttp://www.life.hu/trend/20180129-pasimustra-a-grammy-galarol.htmlA 60. Grammy-gála bőven hozott meglepetéseket a vörös szőnyegen. Lady Gaga mindenkit lesöpört a színről, sokan vétettek kisebb-nagyobb divatbakit, ráadásul a férfiak között is voltak különcök. Mutatjuk a legemlékezetesebb férfi outfiteket! TrendOrigoMinden, amit a korpásodásról tudni kellhttp://www.life.hu/trend/20180201-a-haj-korpasodas-es-annak-kezelese.htmlElkapni egy rosszalló tekintetet, ahogy valaki a korpát nézi a vállunkon, talán az egyik legkínosabb dolog, ami egy nővel, de akár egy férfival is történhet. A korpásodás első jelére a legtöbben elkezdenek gyakrabban hajat mosni, ami csak fokozza a bajt, így elindul az ördögi kör: még több korpa, még több hajmosás. Lafferton Annamária fodrász szerint pedig a probléma az esetek nagy részében egy kis odafigyeléssel könnyen kezelhető. Trend--Stíluspárbaj: melyik sztár viseli dögösebben a mankót? http://www.life.hu/trend/20180123-begipszelt-labu-es-kezu-celebek-stilusa-a-voros-szonyegen.htmlA sztárok is csak emberek, velük is történnek kisebb-nagyobb balesetek. Ettől függetlenül természetesen meg kell jelenniük a fontos eseményeken, és így születhetett meg ez a válogatás a sínbe tett, illetve begipszelt lábú és kezű sztárokról, akik ebben a helyzetben is igyekeztek a legjobb formájukat hozni. Nézzük, hogy sikerült! Trend--Sminktechnikák, amiket el kell sajátítanod 2018-banhttp://www.life.hu/trend/20180118-sminktechnikak-amiket-el-kell-sajatitanod-2018ban.htmlTrendek jönnek-mennek, van aki követi, van aki nem, egy biztos, az új technikákkal káprázatosan szép megjelenésed lesz, érdemes kipróbálnod. Idén végre vége a maszkhatásnak, a sablonszerű kinézetnek, és előtérbe kerül a üdítően friss külső, amivel a természetes szépséged ragyog majd. TrendOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.