Több dolog okozhat felnőttkori aknét, de könnyedén leküzdhető

Forrás: Thinkstock -
hormon bőr diéta bőrprobléma stressz akné egészség pattanás sport mitesszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemcsak a kamaszok, de rengeteg felnőtt életét is megkeserítik a pattanások és az aknés bőr. A hormonháztartás felborulása, a stressz vagy az étrend is okozhatja ezeket a bőrproblémákat. De vannak egyszerű praktikák, melyeket bevethetünk, hogy szebbé tegyük bőrünket.

A Dailymail szakértőket kérdezett, hogy megtudják, mi okozza a felnőtteknél is egyre gyakrabban jelentkező aknés bőrt. Elárulták, hogyan lehet mindenféle csodaszerek és drága kencék nélkül segíteni rajta. Néhány egyszerű életmódbeli változtásra van csupán szükség.

1. Szabaduljunk meg néhány ételtől!

Az aknékat, pattanásokat gyakran okozhatja gyulladás, amelyeket akár étel is kiválthat, olyan ételek, amelyek megterhelik szervezetünket. Ilyenek például a szénhidrátok, a fehér kenyér, a cukros ételek, a zsír és a fehér rizs.

Lyndi Cohen dietetikus szerint ezek helyett fogyasszunk inkább zabot, csicseriborsót, lencsét és babot, quinoát, barnarizst, édesburgonyát és kukoricát.

Forrás: Thinkstock

2. Kerüljük a stresszt!

A mellékvese termeli a kortizol nevű hormont, amelynek előállítása stressz hatása fokozódik. Ugyanekkor kismennyiségű tesztoszteron is szivárog a szervezetbe, ami nőknél szintén okozhat aknés bőrt. A szakértők szerint a meditáció nyugtatóan hathat az idegekre.

3. Hormonális változások

Menstruáció idején a nők szervezetében gyakran mennek végbe hormonális ingadozások, amelyek a bőr aknésodásához vezetnek. Ez fokozza a faggyútermelést, mely elzárja a pórusokat.

4. Figyeljünk a méregtelenítésre!

Amellett, hogy a megfelelő ételeket fogyasztjuk, fontos, hogy a méregtelenítésre is figyeljünk. Ki kell sepernyi a méreganyagokat a szervezetből. Erre kiválóan alkalmasak jó baktériumok, amelyeket megtalálhatunk például a joghurtokban, a kefirben, a savanyú káposztában vagy épp a kombuchában.

5. A sport minden előtt

A sport is nagyon fontos, ha tisztán szeretnénk tartani a bőrünket, hiszen nemcsak csökkenti a stresszt, hanem a pulzuszszámot is növeli. A szervezetünk ilyenkor pedig a méreganyagok eltávolítására törekszik, amellyel a pattanásokat okozó anyagok is távozni tudnak.

Úgy issza a bort, mint a vizet, különös betegsége lett a kínai nyugdíjasnak: videóhttp://www.life.hu/drlife/20180322-ugy-issza-a-bort-mint-a-vizet-kulonos-betegsege-lett-a-kinai-nyugdijasnak.htmlA most 68 éves Mr. Tan 13 éves korában kezdett el rizsbort fogyasztani, mára úgy issza mint a vizet. A folyamatos alkoholbeviteltől különös betegséget, úgynevezett Madelung-kórt kapott, ami már a légzésben is akadályozza. Teste is elkezdett átalakulni, sokan Hulkhoz hasonlítják. Dr. Life--Sebészeti beavatkozás vár Celine Dionra, koncertjeit is lemondtahttp://www.life.hu/drlife/20180322-sebeszeti-beavatkozas-var-celine-dionra-koncertjeit-is-lemondta.htmlSebészeti beavatkozás vár Celine Dionra. Az énekesnő emiatt elkövetkezendő fellépéseit is lemondta. Dr. Life--Paudits Béla megint kórházba kerülhttp://www.life.hu/drlife/20180322-paudits-bela-megint-korhazba-kerul.htmlSajnos még mindig nincs jól Paudits Béla. A színésznek ismét kórházba kell vonulnia, mert nagy fájdalmai vannak: reméli ezúttal hatásos lesz a kezelés, és jól is bánnak majd vele. Dr. Life--Mindkét mellét levetette a magyar blogger, Túróczi Rékahttp://www.life.hu/drlife/20180322-mindket-mellet-levetette-a-magyar-blogger-turoczi-reka.htmlEgykor modellként dolgozott Túróczi Réka, ma már fut, bloggerkedik és a három gyermekét neveli. Nemrég azonban súlyos döntés elé került: kiderült, hogy nagyon nagy esélye van arra, hogy valamilyen nőgyógyászati rákbetegség alakuljon ki nála, ezért elhatározta, hogy mindkét mellét leveteti. Dr. LifeOrigo„Felépültem az alkoholizmusból és visszakaptam a gyerekeimet"http://www.life.hu/drlife/20180319-a-magyar-anya-aki-felepult-az-alkoholizmusbol.htmlIldi, az alkoholbeteg anya történetével előző cikkünkben ismerkedhettetek meg. Ez az édesanya immáron 9 éve józan. Fogadjátok szeretettel felépülésének történetét Csernák Krisztina Pszichológus szakmai észrevételeivel. Dr. LifeOrigoBereczki Zoltán betegséggel küzd: ijesztő képet tett közzé állapotárólhttp://www.life.hu/drlife/20180321-bereczki-zoltan-betegseggel-kuzd-ijeszto-kepet-tett-kozze-allapotarol.htmlBereczki Zoltán aztán tudja riogatni a rajongóit: a színésznek inhalátorra van szüksége, ami sokkal rosszabbul hangzik és néz ki, mint amekkora a baj. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.