Akadálymentes divat: végtaghiánnyal és mozgáskorlátozottsággal élőknek terveztek ruhákat a MOME-n

fashion week akadálymentes kiállítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A „Normcore" a kortárs divatelmélet kifejezése, mely a végletesen egyszerű, szélsőségesen „normális" öltözködés eszköztárát írja le. De vajon létezik-e normális test? Mi a normális? Meddig terjed a felelősségünk abban, ahogy ezeket a fogalmakat a társadalom formálja? Annyi bizonyos, hogy a ruhatervezésnek óriási szerepe, kommunikációs feladata és lehetősége van e párbeszéd alakításában.

„NORMCORE – AKADÁLYMENTES DIVAT" címmel nyílik kiállítás június 4-én kedden. A tárlat a végtaghiánnyal és mozgáskorlátozottsággal élők számára készült divatos ruhákat mutat be, melyek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kurzusán készültek az érintettek bevonásával. A divattervekből és azok dokumentációiból rendezett kiállítást az egyetem egyik kutatólaborja, a MOME TransferLab jegyzi. A labor a fogyatékossággal élők támogatását, társadalmi láthatóságának erősítését elsődleges céljának tekinti.

Egészséges test

Az úgynevezett „egészséges test" csupán egy mesterséges kép, amely a fogyatékosságot a normálistól eltérőnek jelöli. Miközben a fogyatékosság nem betegség, hanem állapot, ami azon környezeti és szociális akadályok következménye, melyeket a többségi társadalom állít fel.

A tárlat olyan divatterveket mutat be, melyek az érintettek számára, az ő aktív részvételükkel készültek. A végtaghiányos, kerekesszékes együttműködők személyes igényeire szabott ruhák teljes mértékben funkcionális, viselhető darabok. Létük a fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteinket kérdőjelezik meg. A tárlat az érintett modelleket szerepeltető divatfotókkal szeretné megmutatni, mi történik akkor, ha a ruhatervezés valódi igényeket követ, és jelentésteli gesztusokkal beszél a viselőjéről.

A bemutatott ruhadarabok, és akiknek készültek

  • Györök Borbála és Nagy Adrienna

A baleset következtében amputáción átesett modell, a Robotlány, Réka számára készített kapszulakollekció darabjai egy világosan körülírt megrendelésre válaszoló, pret-a-porter öltözékek - Györök Borbála és Nagy Adrienna munkái. A ruhák kialakítása egyszerre ad lehetőséget a lábprotézissel élő viselője számára, hogy az általa vállalt és aktívan alakított társadalmi szereppel öltözéke is összhangba kerülhessen, ugyanakkor a kollekció darabjai minden további nélkül alkalmas és divatos viseletek legyenek más személyek számára is.

Forrás: Györök Borbála és Nagy Adrienna
  • Pázmány Lili

Ugyanezt a kettős ambíciót hordozza a tervező Pázmány Lili édesanyja, Gabi számára készített öltözéke, amelynek tervezése során egyszerre tartotta szem előtt a kerekesszékkel élő személy önállóságát segítő funkcionális szükségleteket, ugyanakkor a kortárs divat nyelvén megfogalmazott öltözék tökéletesen érvényes választásnak bizonyul egy ép felhasználó számára is. E két projekt kiváló példa arra, hogy az öltözködés révén miként lehetséges a fogyatékossággal kapcsolatos sztereotípiákat kritizálni anélkül, hogy eközben az emberi különbözőségeket a szőnyeg alá söpörnénk.

Forrás: Pázmány Lili
  • Lévai Zsófia és Zepkó Ferenc

Lévai Zsófia és Zepkó Ferenc munkája a nagyfokú testi eltérés vizuális eszközökkel történő tompítását célozza, hogy ezzel elősegítsék viselőjének társadalmi asszimilációját. A képen szereplő modell, Bori kívánsága egy alkalmi viselet volt, ami teret ad a lábak hajlékonyságának, és kiemeli annak mozgását.

Forrás: Lévai Zsófia és Zepkó Ferenc
  • Török Anna és Vass Csenge

Ezzel éppen ellentétes irányt követ Török Anna és Vass Csenge, akik egy végtaghiánnyal élő látványtervező, Luca számára művészeti igényű látványöltözékek kollekcióját tervezték meg, melynek darabjai a normalitás/abnormalitás kérdéseit kutatják az anyaghasználat, a kompozíció, a színek és a szabászat eszközei révén.

Forrás: Török Anna és Vass Csenge

Kiállítás

Helyszín: Allee Bevásárlóközpont, Aula

Megnyitó: 2018. június 4. 18h

A tárlat 2018. június 10-ig, 10 és 20 óra között látogatható

A divatfotókat skiccek, videóinterjúk és alkotói állásfoglalások kísérik, hogy az érdeklődő minél teljesebb képet kapjon a tervezési folyamatról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.