fashion week esküvő tervező portré ruha menyasszony Vera Wang
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Soha nem gondolta volna, hogy életének elkeseredett pillanatból később mennyi öröme származik. Így járt, amikor gyerekkori álma szertefoszlott, ám elindította sikeres pályája felé. Később pedig boldog araként kétségbeesetten kereste a tökéletes ruháját, amit nem talált meg, ezért maga tervezte és készítette el. Innentől származtatható a Vera Wang menyasszonyi ruhák diadala. Sztárok, menyasszonyok, és hétköznapi nők rajonganak kollekcióiért világszerte.

Egy összetört lány komoly döntése

A New Yorkban született tervezőnő kínai bevándorlók gyermekeként látta meg a napvilágot 69 évvel ezelőtt. Szülei az 1940-es évek közepén érkeztek az USA-ba. Jómódú bevándorlók voltak, édesanyja műfordító, édesapjának saját gyógyszergyára volt, így gyermeküket a Chapin School nevű elit magániskolába járatták. Vera 8 évesen kezdett műkorcsolyázni, és nagyon tehetségesnek bizonyult. A főiskolai évei alatt korcsolyapartnerével, James Suarttal elindultak az 1968-as amerikai nemzeti bajnokságon, ahol párosban országos ötödik helyezést értek el.

A Sports Illustrated is írt a sikereikről, azonban az olimpiai csapatba hajszál híján nem jutottak be. Vera emiatt teljesen összetört, és 1971-ben abbahagyta a versenyszerű korcsolyázást is. Új utat, új kihívást keresett magának.

Vera 1971-ben abbahagyta a versenyszerű korcsolyázást, új utat, új kihívást keresett magának Forrás: Getty Images/Evan Agostini

Szerkesztőből tervező

Amint megszerezte a diplomáját, rögtön belevetette magát az ambiciózus, karrierépítő nők táborába. A Vogue magazinnál debütált, és 23 évesen ő lett a magazin legfiatalabb divatszerkesztője és stylistja. Hosszú éveket töltött a lapnál, rengeteget fejlődött és tanult, majd 1987-ben elérkezettnek látta az időt, hogy váltson, ezért Ralph Laurenhoz ment dolgozni.

Az 1989-es év fordulópont lett az életében. Nem csak azért, mert betöltötte a 40. életévét, hanem azért is, mert végre révbe ért magánélete: megkérte a kezét vőlegénye, Arthur Becker befektető és ingatlanfejlesztő.

Vera örömmel kezdte keresgélni a csodálatos menyasszonyi álomruháját, amiben kimondhatja szerelmének az igent. Rengeteg darabot felpróbált, de sehogy sem volt megelégedve a választékkal.

Chelsea Clinton (balra) és Ivanka Trump (jobbra) is Vera Wang ruhában mondta ki a boldogító igent Forrás: Getty Images/Barbara Kinney, Getty Images/Brian Marcus, Fred Marcus Photography

Mit tehetett? Egy különleges, gyönyörű menyasszonyi ruhát tervezett magának. A boldogító igen kimondása után azonban a fejében ott motoszkált a gondolat, hogy talán más menyasszonyok sem találnak olyan könnyen maguknak ruhát a nagy napra, akárcsak ő. És már látta is az utat maga előtt. Céget alapított, és független tervezőként saját márkás Vera Wang esküvői ruháit kezdte elkészíteni, majd 1990-ben megnyitotta az első esküvői ruhaszalonját Manhattan szívében, a híres Madison Avenue-n.

A forradalmian új elgondolással tervezett menyasszonyi ruhái és azok rafináltan kidolgozott részletei mondhatni egy csapásra ismertté és keresetté tették. A hírességek egymásnak adták a kilincset a világszerte sokasodó Vera Wang ruhaszalonokban. Olyan ismert menyasszonyok mondták ki az igent VW márkájú ruháikban, mint Chelsea Clinton, Ivanka Trump, Alicia Keys, Mariah Carey, Victoria Beckham, Sarah Michelle Gellar, Avril Lavigne, Hilary Duff, a Kardashian nővérek, hogy csak néhányukat megemlítsük.

Wang nem állt itt meg, mesés estélyi ruhákat kezdett tervezni, amelyek hamarosan a vörös szőnyegen libbentek a hírességek alakját kiemelve. Számos siker sorozatban is viselték ruháit a szereplők, a Szex és New York, Betty a csúnya lány, Buffy a vámpírok réme, A pletykafészek és még sok, hazánkban nem vetített szériákban.

Selena Gomez (balra) és Ariana Grande (jobbra) is szívesen hordja Vera Wang ruháit Forrás: Getty Images/George Pimentel/WireImage, Facebook/Vera Wang

Simply Vera

2002-től a Wedgwood céggel indított, máig is tartó, hosszú együttműködésüknek köszönhetően már VW márkájú lakásdekorációk és esküvői ajándék kollekciók is kaphatók üzleteiben. Tovább bővült a ruhakínálata is, amikor 2006-ban a Kohl's üzletlánc partnereként hétköznapi viseletet kezdett tervezni a nők számára, ami a Simply Vera dizájn nevet viseli. Azóta további divatcikkel növelte kínálatát: cipők, ékszerek, parfümök, napszemüvegek, asztalterítők, kristály- és ezüst tárgyak, ágyneműk, exkluzív meghívók is kaphatók. No meg a 2001-ben megjelent könyve, a Vera Wang on Weddings, amiben addig megszerzett tudásával igyekezett az arák segítségére lenni. És hogy hol lehet betérni egy VW üzletbe? A világ szinte minden pontján, Chicagótól Tokióig.

A sport szeretete megmaradt, a házassága nem

Férjével 23 évig éltek együtt, két örökbefogadott lánygyermekükkel, Ceciliaval és Josephine-vel. Rengeteg szakmai díjat és kitüntetés kapott. Vera a mai napig imád sportolni, futni, tornázni. A műkorcsolyától természeten soha nem tudott elszakadni. Örömmel tervez szebbnél szebb kűrruhákat a korcsolyás hölgyeknek. Olyan bajnokok képviselték hazájukat Wang ruháiban, mint Nancy Kerrigan, Michelle Kwan, Evan Lysacek, Nathan Chen. Kerrigan az 1992-es és 1994-es, Kwan 1998-as és 2002-es, Lysacek a 2010-es és Chen idén, a 2018-as Téli Olimpián ragyogott Vera Wang kűrruháiban.

Vera Wang a két örökbe fogadott lányával Forrás: Getty Images/Diane Cohen

A verawang.com oldalon akár a jövő évi menyasszonyi ruhadivatba is bepillanthatsz, itt ugyanis már láthatók VW 2019-es tavaszi kollekciójának varázslatos, színes, lágyan leomló mesterművei.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.