őszicipő2018 magassarkú kényelem cipő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mondás úgy tartja, a szépségért meg kell szenvedni. Szerintünk márpedig úgy a legjobb szépnek lenni, ha még szenvedni sem kell érte, ha szépség és kényelem kéz a kézben járnak. Ezúttal a magassarkúkról kialakult mítoszt romboljuk le.

Ha még nem találkoztál kényelmes magassarkúval, akkor azt kell mondanunk, eddig rosszul választottad meg a cipőidet. Magassarkúkból is nagyjából ezerféle fazon létezik a klasszikus stilettótól a platformon át a tömbsarkú megoldásig. Ezeknek egy részét persze csak egy-egy fontos alkalom erejéig kellemes viselni, de vannak köztük olyanok is, amelyek egész napos hordásra is kifejezetten alkalmasak, és hazafelé tartva sem csak az jár majd a fejedben, hogy már csak 20 perc, és végre lerúghatom magamról a cipőt.

A kényelmes magassarkú ismérvei egyrészt általánosak, másrészt pedig tudni kell, hogy minden lábfej más és más, így különböző igények is lehetnek arra nézve, mi a kényelmes. Vegyük most azonban azokat az egyetemes jellegzetességeket, amelyek komfortossá varázsolnak egy magassarkú lábbelit.

  • sarok

Egy 12 centis tűsarok nem a legideálisabb választás a mindennapokra. Ha szeretnél egész nap magassarkúban lenni, válassz alacsonyabb sarkú fazont, és hacsak nem követeli meg az alkalom, gondolkodj másféle sarkakban. Ebben sem kell feltétlenül kompromisszumot kötni, hiszen a kúpsarok szintén nagyon elegáns tud lenni, de megfelelő cipőn még a tömbsarok is. Emellett pedig ezek stabilabbak, és mivel nagyobb felületen oszlik el a súly, mint a tűsarok esetében, sokkal kényelmesebbek is.

Mivel nagyobb felületen oszlik el a súly, sokkal kényelmesebbek a tömbsarkú cipők Forrás: Shutterstock
  • platform

Ha mindenképpen 12 cm-es sarkakra vágysz, feltétlenül platformos fazont válassz. Egy 4 centis platform esetén már valójában csak 8 centi a sarok magassága, ami nagyon sokat számít kényelmi szempontból. Az extrém magas sarkak esetén túlságosan is igénybe vesszük a talpunk olyan részét, a lábujjak mögötti párnácskát, aminek szokatlan a nagy terhelés. Aki viselt már igazán magas sarkú cipőt, pontosan tudja, mit jelent a lábközépcsont-fájdalom. Erről egy dolgot érdemes leginkább tudni: jobb elkerülni. Ebben segíthet például a platform is.

Nagyon sokat számít kényelmi szempontból, ha platformtalpú magassarkút választunk Forrás: Shutterstock
  • orr

Kétségtelenül szép a hegyes orrú cipő, de különösen akkor, ha szélesebb lábfejed van, egyáltalán nem ajánlott. Keress inkább kevésbé hegyes vagy gömbölyített orrú fazonokat, ami nem nyomorgatja össze a lábujjaidat, amiben van helye a lábfejednek. Az csak egy dolog, hogy a túlságosan hegyes orr nem kényelmes, de durva következményei is lehetnek, mint a kalapácsujj és a bütyök.

Keress inkább kevésbé hegyes vagy gömbölyített orrú fazonokat, ami nem nyomorgatja össze a lábujjaidat Forrás: Shutterstock
  • anyag

Nagyon fontos, hogy megtaláld a tökéletes méretű magassarkút, ami nem szorít, de nem is esik ki belőle a lábad. Ezen túl azonban minden lábfej más és más, és nem rossz, hogy ha ehhez idomulni is tud a cipő. Egy-egy darabra érdemes befektetni, és igazi bőrt választani, ami képes tágulni, és felvenni valamennyire a lábfejünk formáját.

Érdemes igazi bőrt választani, ami képes tágulni, és felvenni valamennyire a lábfejünk formáját Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.