A szépség másik arca 1. rész: szeplős modellek

modell szeplő szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépség fogalma egyre kevésbé korlátozható szűk határok közé. Míg a 20. század évtizedei a különböző szépségideálokról szóltak, ez az évszázad leginkább a másságot idealizálja. A tökéletesség helyett a tökéletlenség, a szimmetria helyet az aszimmetria, a szépség helyett a szépséghibák lettek a mérvadók. A divatiparban is a változás szele fúj, így a következő hetekben olyan modelleket mutatunk be, akik az megszokotthoz képest máshogyan szépek. Az ő jelenlétük és munkásságuk a másság társadalmi elfogadtatásában is nagy szerepet játszik.
  • Kokie Childers

A 21 éves egyetemista azután lett ismert elsősorban az Instagramon, hogy szerepelt egy fotósorozatban, amelyhez kifejezetten színes bőrű és szeplős fiatalokat kerestek. A karamellszínű bőrét és göndör haját édesanyjától örökölte, aki guyanai származású. Édesapja európai felmenőkkel bír, köztük vörös hajúakkal is. Habár többen csúfolták miatta, soha nem rejtette például alapozó alá a szépségpöttyeit, habár azt már bánja, hogy soha nem használt napvédőkrémet, így még erőteljesebb lett a szeplőssége. „Mivel sötét bőröm van, nem gondoltam, hogy szükségem van napvédőre, de most már tudom, hogy a bőrvédelem mindenkinek nagyon fontos.”

A szeplő kialakulása

A szeplők főleg az arcon, a karokon, a vállon, a hát felső részén és a mellkason kialakuló apró pöttyök. Valójában egy festékzavarról van szó, ami a bőr egészségének szempontjából nem befolyásoló tényező, kizárólag esztétikai szempontból érdekes. Általában a világosabb, érzékenyebb bőrű embereknél alakul ki, akár már gyermekkorban. Ahol szeplő jön létre, ott megnövekedett pigmenttartalomról beszélhetünk a bőr felső hámrétegében. Ez a festékanyag véd az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól, ennél fogva fény hatására sokkal inkább kijönnek a szeplők. Mindez hasonló a barnulási folyamathoz, csak ebben az esetben a foltoknak, szeplőknek erősödik a színe, ahogy a barnasághoz hasonlóan az őszi, téli időszakban kopni is képes. A szeplősség szélsőséges változata a hiperpigmentáció.
  • Maeva Giani Marshall

A 23 éves párizsi lány az elmúlt években több egészségügyi problémával is küzdött. Ezekre pedig olyan gyógyszereket kapott, amelyek érzékennyé tették a fényre, és emiatt alakult ki nála a hiperpigmentáció. Maeva tehát nem is olyan régóta látja ezt a tükörképet, bőrhibája azonban kifejezetten nagy sikert hozott neki. 2017-ben a New York-i divathéten lépett először kifutóra, most pedig már Kendall Jennerrel csinál közös Adidas kampányt. „Olyan ember szeretnék lenni, akinek pozitív üzenete van, de engem sem kizárólag a szeplőim határoznak meg” – mondja.

  • Ralph Souffrant

A 23 éves Ralph Haitin született, majd 9 éves korában édesanyjával New Yorkba költözött. Középiskolában a sport szerelmese lett, vallja, hogy ez teljesen megváltoztatta az életét. De más is kellett. 13 évesen egy parkban dolgozott, ahol is kiszúrta őt egy fotós, Aaron Taylor. Összebarátkoztak, sokat fotóztak is, de Ralph csak 2015 nyarán, 20 éves korában érezte magát késznek arra, hogy komolyabban vegye a modellkedést. Ekkor csináltak egy Instagram-profilt, és hamar jöttek is a sikerek. Nem is akármilyen show-ban debütált, ugyanis Kanye West is felfigyelt rá, így a Yeezy modellek tagja lett. „Most hálás vagyok a szeplőimnek. Gyerekként utáltam őket, hiszen állandóan megbámultak. Ma viszont már szeretem az egyediségemet, és az emberek is látják, és elismerik ezt a fajta magabiztosságot és önelfogadást.”

Ezért imádjuk a szeplőket! Emeld ki őket a sminkeléskor

Ha szeplős az arcod, akkor ne rejtegesd! Most ráadásul nemzetközi szépségtrend lett, láthattuk az idei párizsi divathéten is, hogy a smink központi elemévé vált a szépségpöttyök kiemelése. Olvasd el Larion Oscar sminkmester tanácsait!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.