A szépség másik arca, 2. rész: kerekesszékes modellek

modell kerekesszék kifutó szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépség fogalma egyre kevésbé korlátozható szűk határok közé. Míg a 20. század évtizedei a különböző szépségideálokról szóltak, ez az évszázad leginkább a másságot idealizálja. A tökéletesség helyett a tökéletlenség, a szimmetria helyet az aszimmetria, a szépség helyett a szépséghibák lettek a mérvadók. A divatiparban is a változás szele fúj, így a következő hetekben olyan modelleket mutatunk be, akik a megszokotthoz képest máshogyan szépek. Az ő jelenlétük és munkásságuk a másság társadalmi elfogadtatásában is nagy szerepet játszik.
  • Jillian Mercado

A leghíresebb kerekesszékes modell valószínűleg Jillian, akit az IMG Models képvisel. A 31 éves lánynál 13 évesen diagnosztizálták az izomdisztrófiát, amelynek következtében kerekesszékbe került. Már egészen fiatal korában is érdekelte a divatszakma, nem véletlen, hogy a New York-i Fashion Institute of Technologyn kötött ki, ahol 2006-tól 2010-g tanult. Szakmai gyakorlatát az Allure magazinnál végezte divatszerkesztőként, de végül a modellkedésre váltott.

„Tiniként borzasztó azt látni, hogy egy hozzád hasonló lány sincs a kedvenc magazinjaidban” – mondta Jillian, aki többek között ezen akart változtatni. Első kampánya 2014-ben volt, ezt a Diesel számára készítették. Ez alapján figyelt fel rá az IMG Models, akik aztán le is szerződtették. Azóta több márka is felfigyelt rá, de egy Beyoncé felkérésére készült kampányban is szerepelt.

  • Alexandra Kutas

Szerencsére nemcsak az Egyesült Államokban, de Európa keletibb részén is él olyan kerekesszékes modell, aki nemzetközi hírnévre tett szert. Éppen november 5-én ünnepelte 25. születésnapját az ukrán származású Alexandra, aki születésekor bekövetkezett orvosi műhiba okozta gerincvelősérülés miatt került kerekesszékbe. Alexandra már középiskolásként kitűnt diáktársai közül, és nemcsak a kerekesszékével, hanem a tehetségével is: újságíróként csatlakozott egy televízió és újság szerkesztőségéhez. Amikor 2009-ben ez a szerkesztőség elnyerte az UNICEF egyik versenyét, Alexandrát a legjobb fiatal újságírónak választották, és meghívást kapott New Yorkba. A középiskola után pszichológiát tanult és kitüntetéssel diplomázott, majd a kelet-ukrajnai háború önkénteseként vett részt egy katonai kórházban.

A divatvilág Alexander McQueen miatt kezdte érdekelni, a tervező már 1999-ben testi fogyatékos modellt szerepeltetett a kollekciója bemutatásán. Alexandra először 2014-ben szerepelt kifutón az ukrán Fashion Weeken, és innentől nem is volt megállás a modellkarrierjében. Az elképesztően intelligens és inspiráló fiatal lányra fotósok, olasz és amerikai divattervezők, például Tommy Hilfiger, figyeltek fel, aztán az indiai divatszakma is.

  • Dr. Danielle Sheypuk

Spinális izomatrófia következtében került kerekesszékbe még az óvodában a 40 éves Danielle Sheypuk, aki Alexandrához és Jillianhez hasonlóan igazi példakép. Klinikai pszichológiából diplomázott és szakvizsgázott, miközben rengeteget dolgozott a fogyatékkal élők érdekképviseletében. Éppen ezért nyerte el 2012-ben a Ms. Wheelchair New York címet. Danielle-t olyan helyekre is hívták már előadást tartani, mint a TEDx, de szakértőként is közreműködik magazinoknál, illetve számtalan fogyatékkal élőket segítő programban mentorált. Danielle azért is lett ennyire ismert, mert olyan témákat is szóba hoz, amiket nem szokás. A fogyatékkal élőknek nemcsak az integrálódásáról, illetve annak lehetőségeiről beszélt, hanem romantikus és szexuális kapcsolatáról is. Ő ugyanúgy nyilatkozik a randizási szokásairól, mintha csak Carrie Bradshaw-t hallanánk. Danielle kifejlesztett egy Skype-alapú terápiás kezelést is fogyatékkal élők számára.

Dr. Danielle Sheypuk Forrás: Getty Images

Alexandrával és Jilliannel ellentétben Danielle csak ideiglenesen vált modellé. Ő elsősorban előadásaival, különböző programjaival szeretne segíteni sorstársain, de ettől függetlenül igent mondott, amikor 2014-ben felkérték, hogy a New York-i divathéten vonuljon végig a kifutón. Aminek pozitív üzenete van, az Danielle számára is fontos esemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.