A parfümviselés szabályai: 5 hiba, amit semmiképpen ne kövess el

parfüm illat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Egy olyan nőnek, aki nem visel parfümöt, nincs jövője" - mondta Coco Chanel, és ki másnak is hihetnénk ilyen dolgokban, mint a nők felszabadítójaként is ismert divattervezőnek. Ha te is imádod az illatokat, akkor nem árt, ha tisztában vagy ezzel az öt gyakori hibával, amit a parfüm vásárlása, illetve viselése kapcsán elkövethetünk. 
  • Ne dörzsöld, csak fújd

Sokan követik el azt a hibát, hogy a csuklójukra fújt parfümöt a másik csuklójukkal összedörzsölik. Jó tudni, hogy a dörzsölés által létrehozott súrlódás felmelegíti a bőrt, ezzel pedig olyan természetes enzimeket termelünk, amelyek megváltoztatják az oda fújt illatot. Az illat integritásának megóvása érdekében a nyakra és csuklóra fújt parfümöt se dörzsöljük a bőrünkbe, a csuklónkat esetleg megrázhatjuk, és végső soron csak hagyjuk, hogy a bűrünk beszívhassa kedvenc illatunkat.

Az illat integritásának megóvása érdekében a nyakra és csuklóra fújt parfümöt se dörzsöljük a bőrünkbe Forrás: Shutterstock
  • A környezeti tényezőkben van a kulcs

Amikor a tárolásról van szó, a parfüm olyan, mint egy élő szervezet - rendkívül érzékeny a környezeti változásokra. Nem bírja például a hideg és meleg változásait. Az ilyen hőmérséklet-ingadozások a természetes összetevők belsejében váratlan kémiai reakciókat okoznak, ezáltal gyorsabban öregítik a parfümöt. A közvetlen napfény is károkat okoz benne, kifejezetten látványos változás, ahogy a parfüm színét alakítja. A parfümöt legjobb, ha szobahőmérsékleten és a dobozában tároljuk.

  • Minél kisebb, annál jobb

Az oxigén a parfümök természetes ellensége: lassan lebontja az illat molekuláit, megváltoztatva annak összetételét. Egy megbontott parfüm három hónapig marad igazán friss, így jobban megéri kisebb kiszerelést vásárolni, hogy az illatot a maga tökéletességében élvezhesd.

Egy megbontott parfüm három hónapig marad friss, így jobban megéri kisebb kiszerelést vásárolni Forrás: Shutterstock
  • A szintetikus nem egy elítélendő szó

Az emberek szeretik a kizárólag természetes összetevőkkel készült parfümök lehetőségét, de ez nem minden esetben kivitelezhető. A pézsmát például, amit eredetileg a pézsmaszarvas ivarszerve tájékán található pézsmamirigyből nyertek ki, ma már szintetikusan állítják elő. De például a virágok közül sem mind alkalmas arra, hogy kizárólag természetes úton nyerjék ki az illatanyagát. Manapság a természetes és az ember alkotta összetevők keveréke biztosítja a legmagasabb minőségű illatot.

  • Használd a hajadat

Ha parfümöt viselünk, természetesen egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy mennyi ideig marad érezhető a bőrünkön. A száraz bőrön például nem tart sokáig az illat. Ezt elkerülendő, használj szagtalan hidratálót, vagy ha van a parfümöd márkájában, illatában egyező testápoló, akkor hidratáld azzal a bőrödet. A parfümöt mindig olyan helyre fújd, hogy aztán ne fedd el a ruháiddal: ilyen a nyak, a csukló, vagy a könyökhajlat, ha ujjatlant viselünk. A kifejezetten meleg éghajlaton azonban rossz megoldás közvetlenül a bőrödre fújni az illatot. Amikor izzadsz, a bőr természetes olajai gyorsabban elpusztíthatják a parfümöt, így ebben a kivételes esetben fújd a hajadra, vagy akár egy kendőre, amit magadon viselsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.