Környezettudatos szépségápolás: vegyszer- és hulladékmentes napi rutin

Forrás: Shutterstock -
vegyszer szépségápolás környezettudatosság kozmetikum
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem véletlen, hogy a mindenféle ártalmas anyagokkal és szeméttel megterhelt Földünkön egyre nagyobb igény van a környezettudatosságra, az ökológiai lábnyomunk csökkentésére. Ha te is úgy gondolod, hogy minden egyes embernek van beleszólása a Föld sorsába, akkor a szépségápolási rutinodat is ideje újragondolni. 

Azt már egyre többen tudják, hogy az divatipar a második legszennyezőbb iparág, éppen ezért nagyfokú tudatosságra van szükség, amikor vásárolunk. Szerencsére arról is egyre több szó esik, hogy a szépségápolás kapcsán is fontos a környezettudatosság, hiszen egy átlagos reggeli vagy esti rutin is nagy károkat okozhat, főleg ha ezt a közel négymilliárdos női lakosságra vetítve nézzük. Alapvetően két dologra kell odafigyelni: az egyik a vegyszerek használatának csökkentése, a másik a szeméttermelés mérséklése.

A szépségápolás kapcsán is fontos a környezettudatosság, hiszen egy átlagos reggeli vagy esti rutin is nagy károkat okozhat Forrás: Shutterstock

Vegyszermentesen

Nemcsak a környezetednek teszel jót azzal, hogy vegyszermentes kozmetikumokat használsz, hanem a testednek, az egészségednek is. Természetes összetevőket tartalmazó, illatanyagoktól, színezékektől, mesterséges adalékanyagoktól, parabéntól, kőolajszármazékoktól, SLS-től, pálmaolajtól mentes, lehetőleg hazai márkákat keress. Már itthon is sok minőségi brand kínál természetes, növényi alapú, állatkísérletektől mentes és nem utolsósorban rendkívül hatékony kozmetikumokat, amivel egyrészt a hazai vállalkozókat támogathatod, és ahogy mindenre, erre is igaz, hogy minél közelebbről szerzed be, annál környezetettudatosabb vagy, hiszen az importtal járó környezetszennyezést is megspórolhatjuk.

Nemcsak a különböző arclemosókra, krémekre és testápolókra érvényes mindez, hanem a tusfürdőkre és a samponokra is. Tusfürdő kapcsán a legjobb megoldás a natúr szappan: csodálatos, illatos, kiválóan habzó szappanokkal helyettesíthetők az általában mesterséges illatanyagokkal és vegyszerekkel turbózott tusfürdők, így ráadásként a műanyag flakont is megtakaríthatod. Nem árt tudni, hogy a samponból is létezik már szilárd verzió, lényegében úgy néz ki, mint egy szappan, és azon túl, hogy vegyszermentes, műanyagmentes is.

A natúr szappanok helyettesítik a mesterséges illatanyagokkal és vegyszerekkel turbózott tusfürdőket Forrás: Shutterstock

A fogkrémek között is érdemes körbenézni, és a természetes alapanyagúakat, pálmaolajmenteseket megtalálni, akár a magyar márkáknál is. A természetes orvosi szén fogkrémben vagy önmagában, fogtablettaként is megvásárolható, de fogporok is vannak már a piacon, amelyek kiválthatják a formaldehidet és paraffint is tartalmazó fogkrémeket. Egyébként egy kis utánajárással házilag is megpróbálhatsz fogkrémet készíteni, ezzel a csomagolási anyagot is megúszhatod.

Hulladékmentesen

A műanyag flakonok csökkentését már említettük: a tusfürdő és a sampon is kiváltható szappannal, de a fogkrém is megoldható műanyagmentesen. Amiről még fontos beszélni a szépségápolás kapcsán, az a vattakorongok használata. Ha az arctisztítást szappannal végzed, és olyan termékeket használsz, amit a kezeddel is fel tudsz vinni, akkor a vattát teljesen ki tudod kerülni. Ellenkező esetben szerezz be környezetbarát, mosható vattakorongokat.

Környezetbarát, mosható vattakorongok Forrás: Shutterstock

A fültisztító pálcika is egy elkerülhető műanyag hulladék. Az orvosok szerint nem is feltétlenül jó ezeket használni, még sérülést is okozhatnak a fülben. Elegendő lenne vizes törölközővel áttörölni a fülünket, vagy a vizes ujjunkkal fürdés közben, ameddig be tudunk nyúlni, a többi pedig magától is kitisztul. Sokan sminkeléskor is használják a fültisztító pálcikát, ha semmiképpen nem tudsz lemondani róla, szerezz be fából készült változatot.

A műanyag korunk egyik legégetőbb problémája, ugyanis igazán soha nem bomlik le, a mikro műanyagszemcsék pedig az ivóvízbe is bekerülnek. Ez a hosszú bomlási folyamat jusson eszedbe akkor is, amikor egy félórás használatra zacskót veszel az üzletekben. De nemcsak az ilyen viszonylag egyértelmű dolgoknál, mint a műanyag zacskó kell erre gondolni, hanem például a fogkefe kapcsán is, amiről később jut eszünkbe, hogy mennyi felesleges műanyaggal jár. Egyébként erre is vannak alternatívák, teljesen természetes, fenntartható erdőgazdálkodásból származó fa nyéllel és disznósörtékkel. Nem kell 2-3 havonta cserélni, elég mindössze fertőtleníteni, és élettartamuk végén mehetnek a komposztba. Állatbarátok, vegánok azonban valószínűleg nem ezt fogják választani, így a műanyag nem teljesen kiküszöbölhető, de létezik a fa nyél és a műanyag sörte verzió is.

Tipp

Élj tudatosabban és vedd észre az élet más területén is, hogy mi az a hamar hulladékká váló dolog, mi az a vegyszer, amit ki tudsz küszöbölni az életedből az intim higiéniás termékektől kezdve a műanyag zacskókig.
Heti trendjelentés: Nicole Kidman plasztikázott mosolya rémisztőhttp://www.life.hu/trend/20190201-heti-trendjelentes-szerepel-benne-nicole-kidman-emily-blunt-dua-lipa.htmlPamela Anderson hatalmas dekoltázsa mellett kevés izgalmas pillanat jutott a vörös szőnyegre ezen a héten, leginkább csak Emily Blunt rossz választása és Nicole Kidman mosolya borzolták a kedélyeket. Trend--A téli hónapok átka: a viszkető, száraz bőrhttp://www.life.hu/trend/20190131-szaraz-borre-is-van-megoldas-igy-apold.htmlA viszkető, száraz bőr kínzó tünetei a téli hónapokban különösen sok embert érintenek. Az extrém időjárási körülmények miatt ilyenkor sokkal nagyobb odafigyelést igényel a bőrünk, ha a kellemetlen panaszokat el szeretnénk kerülni. TrendOrigoFérfiak és nők, akik Kim Kardashianra akartak hasonlítani: milliókat költöttek plasztikárahttp://www.life.hu/trend/20190129-ferfiak-es-nok-akik-kim-kardashianra-akartak-hasonlitani-milliokat-koltottek-plasztikara.htmlAki a plasztika megszállottja lesz, még akkor sem tud leállni, amikor már az életét veszélyezteti. Csak egy dolog lebeg a szeme előtt, hogy úgy nézzen ki, ahogy azt ő elképzelte. A következő férfiak és nők példaképe Kim Kardashian, és céljuk, hogy a lehető legjobban hasonlítsanak rá. TrendOrigo5 tipp cserepes ajkak ellenhttp://www.life.hu/trend/20190125-tippek-a-cserepes-ajkak-ellen.htmlAz extrém téli bőrszárazság nem csak a kezeinket és az arcunkat érinti, az ajkak cserepesedése is sokkal gyakoribb a téli hónapokban. A nem túl esztétikus, és néha már fájdalmas száraz ajkak ellen azonban van ellenszer. Mutatjuk őket! TrendOrigoVisszatér a divatba az usánka: ismerd meg a legmelegebb sapka történetéthttp://www.life.hu/trend/20190122-visszater-a-divatba-az-usanka-ismerd-meg-a-legmelegebb-sapka-tortenetet.htmlAz egyik legmelegebb téli ruhadarab, egyszerre védi a fejet, a füleket, sőt az arcunk egy részét is melegen tartja. Az usánka ma egy a sok trendi ruhadarab közül, korábban azonban háborúkat döntött el. TrendOrigoÓriásmasnik a vörös szőnyegről: az elmúlt idők legborzasztóbb trendjehttp://www.life.hu/trend/20190123-oriasmasnik-a-voros-szonyegrol.html2018-ban a vörös szőnyeges megjelenések alkalmával kifejezetten sokszor viseltek a hírességek kisebb, de inkább nagyobb masnikkal kombinált estélyi ruhákat. A legtöbb esetben azonban nagyon rossz húzásnak bizonyult a karakteres dísz. Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.