Az endorfin az egészséges élet titka - 5 dolog, amitől boldogabb leszel

Forrás: Thinkstock -
boldogsághormon szex csokoládé endorfinok napsütés félelem testmozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te is alig bírsz kimászni reggelente az ágyból? Az életkedved is elmegy, ha a kinézel az ablakon, és látod, hogy megint esik az eső, és hiába van még csak este hat óra, már besötétedett? Megvetted az edzésbérletedet, de megint nincs kedved elindulni? Fásult vagy, de nem tudod, miért? Ezeket és ezekhez hasonló "tüneteket" a hűvös, nyirkos rossz idő beálltával szinte mindenki érez magán olykor. Nos, nem kell beletörődni a lehangoltságba, vannak trükkök, amelyekkel villámgyorsan felpörgetheted magad!

De mi is az az endorfin?

Az endorfinok az agyalapi mirigyben termelődő fehérjék. Képességeik lényegét tekintve hasonlítanak az opiátokhoz, azaz fájdalmat csillapítanak, és kellemes érzést idéznek elő. Ám nem kell narkotikumokhoz nyúlnunk ahhoz, hogy ezt elérjük, agyunk önmagától is előállítja ezt a morfinszerű anyagot erős aktivitás, izgalmi állapot vagy félelem esetén. Ha valaki euforikus állapotba került, az többek között az endorfinok hatása miatt történik, ezért is nevezi őket a köznyelv boldogsághormonnak.

Forrás: Wikipédia

Sportra fel!

Azt, hogy a mozgás endorfint termel, akkor is tudjuk, ha álmunkból keltenek fel minket. Életmódmagazinok, szakértők és a lélekgyógyászok egyaránt elsősorban a sportot ajánlják, ha azt kérdezzük, hogyan lehetünk boldogabbak, mivel javíthatnánk a testi-lelki közérzetünket. Tudni kell, hogy leginkább a 40-60 percig tartó, erőteljes pulzusszám-növekedéssel járó sporttevékenység fokozza az endorfintermelést – és ha előtte nehezen is vetted rá magad arra, hogy az edzőterem vagy a futópálya felé vedd az irányt, utólag nem bánod meg, mert a boldogságérzés a sport befejezése után még órákig érezhető. Nem beszélve arról, hogy minden edzéssel közelebb kerülsz az álomalakhoz is. Ha azonban semmiképpen nem szeretnél kimozdulni, arra is van megoldás: ha van elég önfegyelmed, otthon is felpörgetheted magad Nagy Amarilla aerobikoktató kedvenc gyakorlataival. Hajrá!

Forrás: Thinkstock

Ezért bírjuk órákig a sportolást

A mozgás során fellépő esetleges fájdalmak csillapítására szervezetünk fájdalomcsillapítót, a fáradtságra hangulatjavítót, a hosszú, kimerítő igénybevételekre pedig boldogsághormont állít elő, hogy tovább bírjuk. Nem olyan meglepő, hogy ezektől automatikusan jobb kedvünk lesz!

Az összebújás is segít

Nos, tény, a rendszeres testedzés valóban az első számú út a hormonális boldogsághoz, de nem az egyedüli. Ha semmi kedved edzőteremben izzadni, az ágyban is megteheted. A szex és az orgazmus minden bizonnyal a legkellemesebb módja a mentális egészség megőrzésének. És hogy miért érdemes már a reggelt egy kis hancúrozással indítani? A szerelmeskedést követő endorfinrobbanás a nap hátralevő részében jó közérzetet és hangulatot biztosít. Ha azonban ez nem lenne elég érv a napindító ágygyakorlatok mellett, itt olvashatsz még a reggeli szex szuper hatásairól.

Az orgazmus a legjobb fájdalomcsillapító

Borzalmas fejfájás gyötör? Menstruációs görcseid vannak? Ideges és feszült vagy, esetleg rosszul alszol? Ha teheted, pirulák helyett inkább szexelj! Egy német egyetemi orvosprofesszor szerint az orgazmus a legjobb fájdalomcsillapító, stresszoldó és depresszióűző tevékenység, ennek az az oka, hogy nagy mennyiségű endorfin szabadul fel az agyban.

A félelem meglepő hatása

A lustábbak számára is szolgálhatunk jó hírrel. Kimutatták, hogy a félelem is serkenti az endorfintermelést. Ez alatt persze nem csupán az extrém sportokra vagy a vidámparkok pörgős, forgó, zuhanó építményeire kell gondolni. Ha minden porcikád tiltakozik ezek ellen, válassz ki egy jó thrillert vagy horrorfilmet, és borzongj egyet!

Miért szeretünk rettegni?

Az emberi szervezet nem tesz különbséget a valódi veszély és a mesterségesen kiváltott, veszélyt imitáló helyzetek között. Ha izgalmas filmet nézünk, a pulzusszámunk megnő, a szívverésünk felgyorsul, és izzadhatunk is, épp úgy, mintha velünk történnének a látottak. Ez pedig megemeli az endorfinszintünket, és mivel tudatában vagyunk annak, hogy semmi okunk a félelemre, a testünk vészreakcióit még élvezzük is.

Nassolj!

Ha az endorfintermelésről beszélünk, akkor a csokoládé és a chili semmiképpen sem maradhat ki a felsorolásból. Egy kutatás szerint négyszer annyi endorfin szabadul fel a testben a csokievéstől, mint egy forró csók után... Ez persze nem azt jelenti, hogy ha lehangoltak vagyunk, táblaszám kell falni az édességet, ugyanis már pár kockányi is jobb hangulatra derít. Ugyanez igaz a csípős, legfőképpen chilis ételekre is, amelyek fogyasztásakor az agyunk rögtön fokozott endorfintermeléssel reagál az enyhe fájdalomérzetre, amit a szánkban érzünk. De ugyanúgy, mint a csokoládéval, a csípős falatokkal is vigyázzunk, ugyanis, ha nem tudjuk, hol a határ, nagyon leterhelheti az emésztésünket.

Forrás: Thinkstock

Figyelj a minőségre!

Ha olyan vagy, mint Gombóc Artúr, és számodra minden csoki maga a mennyország, akkor is válogasd meg, hogy mit teszel a kosaradba. Érdemes legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokit vásárolni, ami endorfintermelő és az egészséget megőrző hatásai mellett kiváló magnézium- és antioxidáns-forrás is egyben.

Töltekezz fel a napfényből!

Bár a napozás ártalmas hatásairól nem lehet eleget beszélni, azt tudni kell, hogy a napsütés is endorfinokat szabadít fel az agyunkban, ezért a kábítószerek hatásához hasonlóan függőséget is okozhat. A napfény felpezsdít, vitalizál, és hatására azok a hormonok is aktiválódnak, amelyek a pihentető alvásért, a jó hangulatért és az öregedés késleltetéséért felelősek.

A hosszú élet titka?

Dr. Richard Weller, az Edinburgh-i Egyetem dermatológusa szerint a napfény akár a hosszú élet titka is lehet, olyan jó hatással van a szervezetre. Stresszoldó hatásával többek között csökkenti a vérnyomást és a stroke kockázatát is.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket – kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.