Te mit látsz a képen? 8 varázslatos optikai csalódás

különleges optikai képalkotás látvány optikai kísérlet hihetetlen történetek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Általában azt tartjuk igaznak, amit látunk, hiszen ahhoz vagyunk hozzászokva. Mégsem hihetünk mindig a szemünknek, mert néha a legélesebb szempár is cserben hagyhat.

Furcsa elképzelni, hogy valami egészen mást lássunk, mint ami a szemünk előtt van. Pedig meglepő dolgokra képes az agyunk, akár még arra is, hogy az objektív valóságot átalakítsa.

Optikai csalódásról akkor beszélünk, amikor a szem által gyűjtött információ, amit az agy dolgoz fel, olyan észleletet ad, ami nem egyezik az ingerforrás valamelyik fizikai mértékével.

Nézzük például ezt a képet:

Forrás: alon.hu

Hihetetlen, de a képen nem a nagy szörny kergeti a kicsit, hanem két pontosan ugyanakkora szörny kergetőzik. Valójában csak a térhatás miatt látjuk ezt a nagy differenciát. Ha nem hiszed, elő a mérőszalaggal! A legfurcsább az egészben az, hiába tudjuk, hogy ugyanakkorák a figurák, ez mégsem szünteti meg az illúziót.

A kontextus miatt csap be a Titschener-körök néven publikált illúzió is.

Az Ebbinghaus-illúzióként is ismert képen a két belső kör ugyanakkora, az agyunk a külső körök mérete miatt fogja fel másként a narancssárga körök méretét.

Forrás: erdekesseg.hu

Hasonló trükkel él a Jastrow-illúzió is,

amit 1889-ben neveztek el az amerikai tudós, Robert Jastrow után. Az alsó rajz nagyobbnak tűnik, mint a felső, pedig pontosan ugyanakkorák. Azért tűnik a felső kisebbnek, mert az A ábra rövidebb oldala pontosan a B ábra hosszabb oldala mentén fut, ami befolyásolja az észlelésünket.

Te mit látsz a képen? 8 varázslatos optikai csalódás Forrás: erdekesseg.hu

Szintén a perspektíván alapuló, 2007-ben kitalált illúzió a még ferdébb pisai torony elnevezésű érzéki csalódás,

amivel a kanadai McGill Egyetem munkatársai meg is nyerték az Év illúziója versenyt. A képen látható tornyok közül a jobb oldali látszólag jobban meg van dőlve, valójában azonban a két kép teljesen egyforma. Mivel azonban agyunk a két képet egynek érzékeli, és tudja, hogy két párhuzamosan álló toronynak látszólag közelítenie kellene egymáshoz, kijavítja érzékelésünket.

Te mit látsz a képen? 8 varázslatos optikai csalódás Forrás: erdekesseg.hu

A következő kép is egy elképesztő érzéki csalódás,

amit Edward Adelson publikált először. Az A kocka és a B kocka színei pontosan ugyanazok, vagyis a szürke ugyanazon árnyalatai. Az illúzió az árnyékhatásnak köszönhetően működik.

Forrás: erdekesseg.hu

Hihetetlen, igaz? Pedig így van:

Forrás: erdekesseg.hu

Nézzünk néhány mozgó illúziót! Szerinted melyik irányba forog a táncos?

Forrás: erdekesseg.hu

Az az igazság, hogy nincs jó vagy rossz válasz. Ha úgy látod, hogy a táncos az óramutató járásával megegyező irányba forog, akkor az agyad jobb oldali, kreatív agyféltekét használod, ha ellenkező irányba, akkor a bal oldali, racionális felét. Egyébként

elég sokan vannak, akik mindkét irányú mozgást képesek belelátni.

A mozgó illúziók egyik nagy mestere Kitaoka Akijosi. A kiotói Ritsumeiken Egyetem pszichológiaprofesszorának az optikai és vizuális illúziók a szakterülete, és a mozgás illúzióját keltő állóképeivel vált ismertté. Az alábbi kép is az ő munkája, amelyen valójában nem forognak a körök – csak az agyunk érzékeli úgy, mintha mozognának.

Forrás: erdekesseg.hu

Listánkból a legnagyobb klasszikus sem maradhatott ki, ez pedig az először 1892-ben, egy vicclapban megjelent két állatfigurát ábrázoló kép. Az érdekessége, hogy

valójában semmi nem változik az ábrán, csupán a vizuális élmény alakul át.

Forrás: erdekesseg.hu

Így láthatunk benne egyszer kacsát, másszor nyulat. Egy elmélet szerint, akik a kacsát látják meg először, a normál, szemmel látható dolgokban hisznek. Szkeptikusan állnak a kézzel nem fogható és szemmel nem látható dolgokhoz. Akik a nyulat látják meg először, fogékonyabbak a nem látható dolgokra, hisznek a szemmel nem látható és kézzel nem érinthető dolgokban is. A legfontosabb azonban, hogy milyen gyorsan tudunk egyik alakról a másikra váltani: minél gyorsabban tudunk a nyusziról a kacsára átugrani, annál kreatívabbak vagyunk. A váltakozás gyorsasága tehát az agy kreatív gondolkodásáról árulkodik.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattints IDE!

Ez a férfi kicsit túltolta a kék-fekete vagy arany-fehér ruha vitáthttp://www.life.hu/news/20150302-tetovalast-csinaltatott-a-vitas-kek-fekete-vagy-arany-feher-ruharol.htmlNemrég az egész világ egyetlen dolgot találgatott: vajon kék-fekete vagy arany-fehér az a ruha, amiről egy lány fényképet töltött fel az internetre. Valakit nagyon megihletett a téma. News--Gondoltad volna? Ez történik a szervezeteddel, ha szép dolgot nézelhttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151009-ez-tortenik-a-szervezeteddel-ha-szep-dolgot-nezel.htmlOdafigyelsz azokra a szépségekre, amik mellett nap mint nap elhaladsz? Ki tudsz lépni kicsit a rutinból, és meg tudod látni a jó dolgokat? Ha ez még nem megy, érdemes megtanulni, mert számtalan pozitív hatása lesz annak, ha megtanulod meglátni a szépséget! Tudatos élet teszt--Mi az a mindfulness jelenség?http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151008-tudatos-elet-mi-az-a-mindfulness-jelenseg.htmlA mindfulness kifejezésnek többféle magyar fordítása is létezik, de talán a legjobb a tudatos jelenlét. Bár nagyon egyszerűnek tűnik a feladat, az átlagember mégsem képes arra, hogy néhány másodpercnél hosszabb ideig egyetlen dologra összpontosítsa figyelmét. Tessék kipróbálni: gyakorlás nélkül nem fog menni, mert nagyon hamar betörnek majd a tudatba más témákra vonatkozó gondolatok, és pillanatokon belül olyan messzire kalandozunk majd, hogy csak utólag vesszük észre, már régen máson járnak a gondolataink. Tudatos élet teszt--5 eset, ami a túlzott stresszelésből fakadhttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20150624-stressz-hajhullas-koromragas.htmlFolyamatosan hullik a hajad, rágod a körmöd és táncolnak a talpaid? Ez csak egyet jelenthet: túl sok stressz ér téged! Tudatos élet tesztThinkstockLehet még sokkal hatékonyabb a fogyás - 6 jó tanács edzés utánrahttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/tippek/20150303-6-jo-tanacs-edzes-utanra-ezekre-erdemes-figyelni.htmlHa aktívan sportolsz, és fontos számodra, hogy jó formában legyél, akkor egészen biztosan a táplálkozásra is odafigyelsz. Nem mindegy például, mikor és mit eszel az edzés után, ahogy az sem, hogy ha fogyni szeretnél. A következő 6 szabályt érdemes észben tartanod, ha tudatosan készülsz az életmódváltásra és arra, hogy az eddigieknél hatékonyabb legyen az edzésed! TippekThinkstockKalóriák fogságában - étkezési szokások, amiket még ma felejts el!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20150108-3-mozgasforma-amit-mindenkepp-probalj-ki-2015-ben.htmlAhhoz, hogy életmódot válts, fel kell hagynod az egészségtelen étkezési szokásaiddal is - és itt nem csak a gyorséttermekre és a chipsekre gondolunk. A sikertelen diéták után vagy a fogyókúra felgyorsítása érdekében sokan fordulnak olyan módszerekhez, amelyek egészségtelenek, és ezek hosszú távon nem is válnak be. Íme, néhány étkezési szokás, melyektől jobb, ha mielőbb megszabadulsz! Tudatos élet teszt--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.