Te képes vagy éberen figyelni? Megélni a jelent?

Forrás: Thinkstock -
figyelem Müller Péter tudatos élet éberség tudatosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az éber figyelem a mai ember számára a legnehezebb. Tudatunk ugyanis soha sincs „jelen": vagy a múltunk reflexei hajtanak előre, vagy az elérendő céljaink vonzanak a jövőből, de nem vagyunk soha „itt és most", mert olyankor megszűnik az idő.

Végigrohanod az életedet, anélkül, hogy élnél. Mindig máshol jár az eszed, és lélekben máshol vagy, mint ahol vagy. Nem vagy jelen. Soha. Ha utazol, fényképezel, hogy egyszer majd megnézd, de amikor ott vagy, nem vagy ott.

Forrás: Thinkstock

Vigyázz! A tudatos figyelem nem éber figyelem! Amikor még külön van benned a látás és a tett, még nem vagy éber. Csakis akkor, ha azt teszed, amit gondolsz, s azt gondolod, amit itt és most éppen tenned kell. Vagyis, amikor az életedet teljesen megéled. Benne vagy, egészen. Csúcsélmény.

Az író számára az „éber figyelem" az ihletet jelenti. A céllövő számára azt a pillanatot, amikor – már nem a tudata által vezérelve – meghúzza a ravaszt. (Néha azért használnak „célzóvizet", vagyis piát, hogy tudatos figyelmüket könnyebben kioltsák.)

A harcos számára éber figyelem az a „pillanat", amikor eldönti a küzdelmét. Tapasztalatból tudom, hogy egy ökölvívó rendszerint csak utólag emlékszik a sorsdöntő ütésére.
A pap számára az a pillanat időtlen, amikor meghallja a „Szentlélek" hangját. Ilyenkor azt hiszi, hogy ez az ő hangja. S nem is téved, talán. Mert egy lesz vele.

És még valami.

És csak ritkán szeretünk igazán.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.