Te elég időt szánsz magadra? Az énidő mindenkinek jár!

Forrás: Thinkstock -
kikapcsolódás tudatos élet mindfulness énidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kipattansz az ágyból, az egyik kezeddel a kávéfőzőt babrálod, a másikkal már a laptopot nyitod ki, aztán gyorsan elkészíted a gyerekek szendvicseit, és már rohansz is a fürdőbe, ahová lehetőleg a telefonodat is viszed, hátha pont akkor hív a főnököd... Neked is így indulnak a reggeleid? Önmagában ez még nem katasztrófa, de vajon a nap egy másik szakában fordítasz magadra egy kis időt? Igen, CSAK magadra: nem a gyerekekre, nem a párodra és nem is a barátaidra, de legfőképpen nem a kötelességeidre. 

Az idő minőségi eltöltése régóta szerepel a szótárunkban. Bár mindenkinél mást jelent, de a legtöbben a családjukkal, a barátaikkal való együttlétet, a közös beszélgetéseket, kirándulásokat értik alatta. Új keletűbb az angol nyelvből származó "me time", azaz énidő kifejezés, ami alatt azt az időt értjük, amit igazán csak magunkra fordítunk, amikor azzal foglalkozunk, ami kikapcsol és feltölt bennünket, kiszakít a mókuskerékből.

Forrás: Thinkstock

Ami kellemes, ami szórakoztat, ami kikapcsol

Ördög Nóra a Life.hu-nak korábban így fogalmazott a saját énidejéről: "Szily Nórától hallottam: énidő. Neked van elég énidőd? Mi is fér bele ebbe a kategóriába. Az én definícióm szerint az énidő valami olyasmi, ami kellemes, ami szórakoztat, ami kikapcsol, ami ellazít, ami elmélyít, és amivel kapcsolatban nem érzel minimális kényszert sem, hogy ezt most ennek vagy annak a kedvéért teszed - maximum saját magadért."

Az énidőről beszélgetve sokan kijelentik, hogy nekik bizony a gyakran 8-10 órás munka, a háztartás, a gyerekek mellett egy percük sincs magukra. Elképzelhető, hogy így érzik, ám gyakran előfordul, hogy amint megjelenik az igény a magunkkal való törődésre, "megteremtődik" rá az idő is.

"Az énidőt is katonásan kiosztom magamnak"

,,Sosem érzem, hogy énidőt adok-adnék magamnak. Mindig rohanásban vagyok, intézek éppen valamit. Az énidőt is katonásan kiosztom magamnak, de az úgy kötelezettséggé válik, szóval lőttek a laza, felhőtlen énidőnek. Nem igazán tudom, mi az. Egyetlen énidőnek számít, ha elmegyek sétálni, bedugaszolom a fülemet a fülhallgatóval, és meghallgatom a Gunsn Roses Coma című számát. Ez 10 perc 13 másodperc énidő."

Carla, 42, kreatív

Mindehhez természetesen jól átgondolt időbeosztás kell, és az is csak előny, ha képesek vagyunk a munkaidő végén TÉNYLEG felállni a számítógép mellől, és belekezdeni abba, amire vágyunk. Ha több órát is foglalkozhatunk a hobbinkkal, a ritka szerencsésekhez tartozunk, de sok esetben napi fél óra is szinte kicserél bennünket.

Forrás: Thinkstock

20-30 perc fürdés, szigorúan egyedül

,,Reggel hat és fél hét között van az énidőm, ez pont elég arra, hogy csendben, nyugodtan megigyam a kávém. Aztán este a másik fele, a fürdés, szigorúan egy nagy kád forró vízben, ez nagyjából 20-30 perc egyedül... Aztán irány az ágy, a tévé, de mivel a kislányom este odabújik mellém, az izgalmas thrillerek helyett Spongyabobot nézünk, ami annyira érdekes, hogy az esetek 99 százalékában előbb elalszom, mint ő, de legalább rendesen kipihenem magam. Tehát nem tudom kivárni az énidőmet".

Júlia, 32, marketingmenedzser

"Az edzés órái csak az enyémek"

"Szerintem igenis fontos az énidő, akkor is, ha napi 10 órát dolgozom. Nekem énidő a heti 3-4 edzés, azok az órák csak az enyémek. Este fél óra, amit a neten szörfölök, és reggel a kávémra is jut 5 perc. Igyekszem, hogy ez mindig meglegyen, mert igenis kell magunkra időt szánni."

Viki, 29, újságíró

Lehet, hogy eleinte nem lesz könnyű. Előfordulhat, hogy lelkiismeret-furdalást érzel majd, hogy nem "hasznos" dologgal töltöd az időd, de meglátod, megéri. Az énidőt tekintsd új szokásnak, és előre tervezd be a napjaidba, és ha csak teheted, ne térj el tőle. Ha megszokod, később már menni fog. Sokaknak segít, ha beszélnek róla a barátaiknak, kollégáiknak, hogy ez alatt a kis idő alatt mit szeretnének csinálni, és az sem baj, ha szólsz, hogy olyankor ne zavarjanak.

Forrás: Thinkstock

"A zene az kell"

"Nekem a buszon zenehallgatás a kötelező énidő. Hazafelé vagy edzésre menet bedugom a fülem, és kötelezően hallgatok valamit, és ha ismerős van a buszon, akkor mindig úgy csinálok, mintha nem venném észre, mert így tudok kikapcsolni. Gondolkozós énidőre kutyasétáltatás közben van időm, amíg a kis dög játszik a parkban, addig én a gondolataimmal vagyok összezárva. A kötelező me time még a heti sorozataim, amiket meg KELL néznem, és akkor sem zavarhat senki."

Franciska, 24, énekesnő

Az énidő azonban nem csupán az a néhány tíz perc, amikor a hobbinknak hódolhatunk, hanem ennél sokkal több. Ha képes vagy egy kis időre lecsendesíteni a gondolataidat, és nem a napi problémákon kattogsz, közelebb kerülsz magadhoz, jobb lesz a kedved, és a kisugárzásod is pozitívabb lesz. Ráadásul, ha megadod magadnak, amire vágysz, később a munkádat is lelkesebben végzed, türelmesebb leszel a családtagjaidhoz, és a párkapcsolatod is csak előnyét láthatja annak, ha harmonikusnak, teljesnek érzed magad.

Induljon tudatosan a nap!

"Minden reggel fél óra az énidőm. Ilyenkor egy nagy bögre mézes zöld tea után jógázom, átmozgatom a testem, és légzésgyakorlatokat végzek. Számomra fontos, hogy tudatosan induljon a napom, mert ez jár a lelkemnek-testemnek, és a jógagyakorlatok után a munkahelyemen is jobban teljesítek."

Nóra, 36, óvónő

A boldogság: a tenger, a csokikrém, a vidéki nyugalom

,,Én nem naponta adom magamnak az énidőt, hanem egyszerre, nagyobb dózisokban. A legjobb, amikor az ÉN elutazik valahova: akkor boldog, ha tengert lát, vagy nagy vizet, avagy a felhőket felülről. Ha az ÉN csóró, és otthon kell megoldania az énidőt, akkor elbújik vidéken a kutyával, csokikrémet kanalazik, légikatasztrófákat néz, és közben felnőtt színezőben színez, mert az egyszerre pihentető, kreatív, kikapcsol és örömet szerez. Ha ÉN-nek nincs ideje vidékre menni, és sorozatokat nézni, akkor a lakásában marad, kinyit egy üveg bort (Olivérrel tölti az estét, Irsaival), vesz egy forró fürdőt, könyvet olvas/tinderezik, majd elalszik a fürdőkádban."

Amanda, 26, blogger

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket – kattints IDE!

Miről szólnak valójában a Mindfulness terápiák?http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151015-mindfulness-terapiak-mire-jok-hogyan-kell-vegezni.htmlA mindfulness egy modern változata az ősi meditációs hagyományoknak, melynek elsősorban a buddhizmus szolgál alapjául. Úgy fejlesztették ki, hogy segítsen megküzdeni a mindennapi nehézségekkel azáltal, hogy képesek leszünk a saját elménk kontrollálására. Tudatos élet tesztThinkstockTe képes vagy éberen figyelni? Megélni a jelent?http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151013-az-eber-figyelem-a-mai-ember-szamara-a-legnehezebb-muller-peter-gondolatai.htmlAz éber figyelem a mai ember számára a legnehezebb. Tudatunk ugyanis soha sincs „jelen": vagy a múltunk reflexei hajtanak előre, vagy az elérendő céljaink vonzanak a jövőből, de nem vagyunk soha „itt és most", mert olyankor megszűnik az idő. Tudatos élet tesztThinkstockAz endorfin az egészséges élet titka - 5 dolog, amitől boldogabb leszelhttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151011-5-dolog-ami-beinditja-az-endorfin-termelest-ilyen-a-sport-a-szex-a-csokolade-a-felelem-es-a.htmlTe is alig bírsz kimászni reggelente az ágyból? Az életkedved is elmegy, ha a kinézel az ablakon, és látod, hogy megint esik az eső, és hiába van még csak este hat óra, már besötétedett? Megvetted az edzésbérletedet, de megint nincs kedved elindulni? Fásult vagy, de nem tudod, miért? Ezeket és ezekhez hasonló "tüneteket" a hűvös, nyirkos rossz idő beálltával szinte mindenki érez magán olykor. Nos, nem kell beletörődni a lehangoltságba, vannak trükkök, amelyekkel villámgyorsan felpörgetheted magad! Tudatos élet tesztThinkstockTe mit látsz a képen? 8 varázslatos optikai csalódáshttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20151012-te-mit-latsz-a-kepen-8-varazslatos-optikai-csalodas.htmlÁltalában azt tartjuk igaznak, amit látunk, hiszen ahhoz vagyunk hozzászokva. Mégsem hihetünk mindig a szemünknek, mert néha a legélesebb szempár is cserben hagyhat. Tudatos élet tesztOrigoTe is a véleményekből "táplálkozol"? Így sosem leszel magabiztos!http://www.life.hu/tudatoseletteszt/20150624-magabiztossag-onbizalom-arnyek-onbizalomhiany.htmlAz önbizalom fontos, központi része az életünknek, azonban rengeteg dolog befolyásolhatja. A pszichológus szerint bármikor felépíthető, és léteznek módok az önbizalom-hiányos állapot kezelésére, pozitív kimenetelére, azonban rossz esetben mérhetetlen exhibicionizmusba fulladhat... Tudatos élet teszt--Karnyújtásnyira lévő helyszínek, ahol tested-lelked meggyógyulhathttp://www.life.hu/tudatoseletteszt/20150622-gyogynovenyvolgyek-magyarorszagon-zanka-dobogoko-rojtokmuzsaji-kastely.htmlMagyarországon számtalan olyan vidék van, ahol természetes módon gyógyulhat az ember. Gyógynövényfarmok, különleges energiájú helyek, gyógyító fák - most olyan mesés helyekre kalauzolunk el benneteket, amelyek különleges adottságaiknak köszönhetően remek hatással vannak testre és lélekre egyaránt. Tudatos élet tesztOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.