Az élet munka nélkül - így lehetsz tudatos a mindennapokban

Forrás: Thinkstock -
munkavállaló stressz munkanélküli tudatos élet munka állás tudatosság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nincs munkád, az azt jelenti, hogy nem tudod teljesen megélni a mindennapokat? Mennyit számít a tudatosságunk fejlesztésében a rutin, a munka? Cikkünkben erre kerestük a választ.

Sokszor fárad vagy egy átdolgozott munkanap után, de abban azért biztos lehetsz, hogy sokkal teljesebb életet élsz, ha dolgozol, ha a mindennapjaidat megtöltöd rendszerességgel. A munkanélküli emberek elvesztik a talajt a lábuk alól, hiszen eltűnik egy biztos pont az életükből azzal, hogy megszűnik az állásuk.

A tudatos élethez hozzátartozik a napi beosztás, a szabályok, amik keretbe teszik a hétköznapokat. Néha mérgelődsz ezen, pedig sokkal jobb egy programokkal zsúfolt kedd, mint egy üres szerda.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje - A kávészünet segíti a munkát

Amikor már éppen besokallnál és úgy érzed, elég volt, akkor irány a kávéautomata. A munka közben tartott szünetek különösen sok energiával töltik fel a dolgozókat, amennyiben olyasmivel foglalkozhatnak közben, amit szeretnek – állítják a szakemberek. A kutatást vezető Emily Hunter, a Texas-i Baylor Egyetem Hankamer Üzleti Iskolájának munkatársa szerint a rövid szünetek nemcsak a termelékenységet növelik, hanem a munkával való elégedettséget és a munkakörön kívüli teendőkért való lelkesedést is, továbbá segítenek mérsékelni az érzelmi kifáradást.

A munkanélküliség lélektana

A munkanélküli életére az is rányomja a bélyegét, hogy elszigetelődik, és emberi kapcsolatai beszűkülnek. Az élete szétfolyik, nincs egy meder, amiben szépen haladna, hanem az ijedtségtől kapkodni kezd, vagy teljesen bezárkózik és érdektelenné válik.

Összeomlás helyett

Forrás: Thinkstock

Növeli a stroke kockázatát a munkahelyi stressz

„Több mechanizmus is állhat a stresszes munka és a stroke összefüggésének hátterében" – magyarázta a kutatást vezető Dr. Yuli Huang, a Southern Medical University munkatársa. Főleg a határidők miatti nyomás, a mentális kihívás és a koordinációs nehézségek számítottak stressztényezőnek. Gyakori stressz esetén 58 százalékkal megnő ugyanis egy bizonyos stroke-fajta, az isémiás változat kialakulásának veszélye.

Munkanélküliként tanácsos beosztani a napot, megtervezni, hogy a reggeli után milyen álláskereső oldalak nézel meg, merre indulsz. Fontos megírni a tökéletes önéletrajzot, motivációs levelet mindenféle görcs nélkül. Délután pedig érdemes sportolni, sétálni a szabad levegőn, emberek közé menni és érezni, hogy te is a körforgás része vagy, még akkor is, ha éppen nincs munkahelyed. Akár egy önkéntes munka is segíthet ilyen esetekben!

Amennyiben nem hagyod el magad és a munka nélkül töltött időszakban is megőrzöd a napi rendszerességgel átitatott tudatos életviteled, akkor biztos lehetsz benne, hogy fél éven belül megtalálod a helyed a munkaerőpiacon és emelt fővel kezdheted építeni a karriered, egy új környezetben, ahol új emberekkel új lehetőségekkel ismerkedsz meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.