A 7 leggyakoribb nevelési hiba, melyeket kerül el!

Forrás: Thinkstock -
szülő kisgyermek nevelés hiba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gyermekekhez nem adnak használati útmutatót. Pedig legalább a totyogókhoz jól jönne, hiszen különösen ők okoznak fejfájást szüleiknek: fáradhatatlanul próbálgatják mind saját képességeiket, mind a határvonalakat. Hogy ezt megfelelően tudd kezelni, ismerd meg azokat a hibákat, amelyeket a kisgyermekes szülők a leggyakrabban elkövetnek - próbálj tudatosan viselkedni szülőként is!

Következetlenség

A kicsik akkor érzik jól magukat, ha tudják, mikor mit várhatnak, legyen szó akár az esti lefekvés idejéről, akár a rosszaságuk következményeiről. Minél inkább kiszámíthatóak és állandóak a dolgok, annál könnyebb a totyogókkal. Ezért, amennyire csak lehet, igyekezz tartani magad egy napirendhez, és légy következetes. Ha többen is gondoskodtok a csemetéről - például nagymama, bébiszitter vagy bölcsődei gondozónő -, érdemes előre megbeszélni, hogyan kezelitek az utóbbit, hogy következetes legyen a nevelés.

Mindig együtt

Jó mindannyian együtt lenni, de egyes szülők túlzásba viszik az együtt töltött időt. "A gyerekek nagyon élvezik, ha csak az egyik szülővel vannak" - állítja dr. Thomas Phelan klinikai pszichológus. "Ez a szülőnek is jó, mert nem kell a testvérféltékenységgel foglalkoznia. Ha totyogónkkal szeretnénk együtt lenni, egyszerűen üljünk le mellé a szőnyegre és játsszunk együtt, kettesben, a másik szülő nélkül."

Forrás: Thinkstock

Túl sok segítség

Egyes esetekben a szülők azonnal ugranak, hogy segítsenek a kicsiknek, ha valami nem sikerül. Mielőtt legközelebb így tennél, gondold végig, hogy, ha nem hagyod, hogy egyedül rakja ki a kirakót vagy veszi fel a zokniját, azzal azt sugallod számára, hogy nem is tudja egyedül megtenni a dolgokat. Ezzel pedig gátolod az önállóságának fejlődését. A kicsiket meg kell tanítani a küzdésre is, ebben dicsérettel és bátorítással segítheted.

Ne magyarázkodj!

Bár a totyogókkal nagyon jó beszélgetni, a társalgásnak semmi keresnivalója akkor, ha fegyelmezésről van szó. Nincs szükség hosszas magyarázatokra: ha rászólsz, vagy valamit megtiltasz neki, nem szükséges feltétlenül magyarázkodnod, tanácsolja a pszichológus. Ha nem fogad szót, szólj rá vagy számolj háromig. Ha nem használ, ültesd le gondolkodni, magyarázat nélkül.

Csirkefalatok és sült krumpli

Sok szülő csak túl későn ébred rá, hogy gyermeke semmi mást nem eszik meg, csak a gyermekeknek szánt, de tápanyagokban nem különösebben gazdag ételeket. Bíztasd a kicsit arra, hogy kóstoljon meg "felnőtt" ételeket is, erre nagy az esély, ha látja, hogy apának és anyának is ízlik. Ne add fel, ha elsőre nem eszi meg - vannak olyan gyermekek, akiknél akár tucatnyi próbálkozásra is szükség lehet, mire elfogadják az új ételt. A legtöbb totyogó válogatós, és élvezi az étkezés körül kialakult veszekedéseket. Ne aggódj, elég, ha van olyasmi a kicsi tányérján, amit megehet - egy idő után meg fogja enni magától.

Nagyfiús, nagylányos ágy - de mikor?

A rácsos ágynemcsak biztonságos a kicsik számára, de segít a helyes alvási szokások kialakításában is. Ha a totyogó túl hamar kerül át "rendes" ágyba, sokszor felkel vagy nem tud elaludni, így a szülők ágyában köt ki. "Sok anya teljesen kimerül abban, hogy elalváskor mindig oda kell feküdniük a kicsi mellé" - mondja a pszichológus. "Közben pedig ők maguk alakították ki ezt a szokást."
A nagyfiús vagy nagylányos ágy ideje akkor jön el, ha a kisgyermek maga kéri azt, illetve, ha kimászik a rácsos ágyból. A legtöbb esetben ez kettő és három éves kor között történik.

Forrás: Thinkstock

Bilire szoktatás

Számos szülő akkor kezdi el a bilire szoktatást, amikor ő úgy gondolja, hogy annak eljött az ideje - ez azonban számos problémát rejt magában. A pszichológus szerint ki kell várni, amíg a gyermek megérik rá, nem szabad siettetni a folyamatot. Kedvet azonban csinálhatsz hozzá: mutasd meg neki a bilit és a vécét, magyarázd el, hogyan kell használni, és ha nem kellemetlen, engedd neki, hogy nézze, ahogy ráülsz. Természetesen dicsérd meg, ha magától ráül a bilire. Ne aggódj, ha óvoda előtti nyáron még pelenkás a kicsi, egyetemre már nem abban megy majd!

Ne vedd magadra a hisztit!

Szülőként azt hiheted, hogy a hisztiző gyermek azt jelzi: nem vagy elég jó szülő. Csakhogy minden totyogó hisztizik. Nem érdemes magyarázkodni, akkor sem, ha sok ember előtt indul a hiszti. Tartsd észben, hogy a gyermek sokkal fontosabb, mint mások véleménye, különösen az idegeneké. Ha az emberek bámulnak vagy kéretlen tanácsokat adnak, mosolyogj és mondd ezt: "Ön már elfelejtette, milyen ez?" Majd kapd fel a kicsit, és vidd olyan helyre, ahol kitombolhatja magát. Ha vége a hisztinek, öleld meg, és minden mehet tovább.

Túl sok tévézés

Azok a totyogók, akik túl sokat tévéznek, később gyakrabban küzdenek tanulási nehézségekkel. A különböző vizsgálatok arra utalnak, hogy a két év alattiak nem igazán fogják fel, mi is történik a képernyőn. Inkább olvass a kicsinek és beszélgessetek - a pszichológus szerint minél tovább tudod távol tartani a gyermeket a tévétől, annál jobb.

Te mennyire éled meg a mindennapokat? Tudatosan éled az életed? Töltsd ki tesztünket - kattins IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.