szántó daniella új élet projekt spinning bemelegítés edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Daniella fogyni akar! És ezért mindent megtesz! Ezúttal egy spinning edzésre kísértük el őt. Az edzések előtt azonban nagyon fontos a bemelegítés is - ennek helyes módját a Vitalteam szakértői, a Life.hu sztárszerzői, Kropkó Péter és Gajdos Tamás mutatja be.

Igaz, ami igaz, még a Vitalteam két mozgás-mestere, Gajdos Tamás és Kropkó Péter is jócskán megizzadtak Daniella minapi edzésén, mikor is az intenzív bemelegítő gimnasztika után a MoM Sport területén található F&M fitness and more spinning edzésére került sorra. Az edzés keménységének jellemzésére álljon itt egy idézet Daniellától: "Nem gondoltam, hogy ez ilyen durva..."

A spinning az egyik legkiválóbb kardió edzés, mely egyszerre fejleszti a testet és a lelket, a mentális képességeket és az állóképességet is, ráadásul az egyik leghatékonyabb zsírégető mozgásforma, melynek során - tempótól függően - akár 600-900 kalóriát elégethetünk egyetlen óra alatt. A kiváló spinning edző által felvezetett zenés program egyébként lényegesen szórakoztatóbb és változatosabb is volt, mint egy hagyományos magányos tekerés az országúton. A szép idő beköszöntével persze annak is megvannak az előnyei - ki is próbáljuk majd Daniellával, ha kicsit megerősödött a termi edzések hatására.

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

Fentiek alapján ugye kézenfekvő, miért is választották ezt a sportágat a felesleges kilóitól megszabadulni vágyó ifjú menyasszonynak trénerei. Egy ilyen edzés során nem csak némi súlyfeleslegtől, de rengeteg méreganyagtól is megszabadul a szervezet - köszönhetően a teremben különösen intenzív izzadásnak. Épp ezért nagyon fontos kiegészítő kelléke minden spinning edzésnek legalább félliternyi izzadságpótló folyadék és a törölköző. Szakértők szerint a speciális kerékpáros cipő sem árt, de legalább is kemény talpú lábbeliben legyünk, mert - a futással ellentétben - itt épp az előzi meg a kínzó talpfájást.

Az augusztusi esküvőjéig karcsúsodni vágyó ifjú hölgy egyébként hihetetlen elszántsággal készül: edzői tanácsait megfogadva hajtja végre a napi tréningeket. Lelkesedése már az alakformáló aerobic edzésen is feltűnő volt, így joggal bízhatunk a sikeres folytatásban.

A bemelegítésről

Sokan - főképp kezdő sportolók - panaszkodnak arra, hogy időről-időre különösebb ok, baleset nélkül is apróbb sérülések, húzódások nehezítik életüket, melyek néha a kedvüket is elveszik a rendszeres edzésektől. Ez többnyire az edzések előtti megfelelő bemelegítés illetve a ráhangolódás hiánya miatt következik be.A bemelegítés minden edzés alapja, illetve kezdete kell legyen a sérülések elkerülése érdekében és a szervezet terhelésre való felkészítése-ráhangolása végett.

"Én 800-5000m-ig terjedő hosszúságú komolyabb versenyeim-edzéseim előtt 40-50 percet is melegítek". - meséli Gajdos Tamás

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

A lényeg, hogy az adott tervezett sportmozgásban résztvevő főbb izomcsoportokat, illetve a keringésünket is kicsit fel kell piszkálni. Az úszásnál nyilván a lassan, majd egyre intenzívebben végzett kar-váll körzések és a derék-csípőtájék bemelegítése a fontos. Utóbbi, vagyis a derék bemelegítése a futás előtt is elmaradhatatlan gyakorlat, de itt nyilván a lábak szerepe nagyobb, tehát azok ízületeinek bejáratása, nyújtása-lazítása az elsőrendű feladat. Térd-boka körzések, vádli és combizomzat nyújtása, illetve ezek előtt, vagy után ízlés szerint az egyre gyorsuló sétából könnyed kocogásba mehetünk át. 10-15 percet mindig szánjunk a bemelegítésre, a labdajátékok esetén pedig még figyelmesebben járjunk el, mert ott a hirtelen irányváltások, megindulások, megállások még inkább igénybe veszik az izomzatot és az ízületeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.