Pajzsmirigy-para: avagy ez is lehet a hízás oka

Forrás: Thinkstock -
betegség szántó daniella fogyás pajzsmirigy új élet projekt hízás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudatosan szinte senki nem figyel arra, hogy megfelelő mennyiségben juttatja-e be a szervezetébe a jódot. Pedig a túlzott vagy éppen fordítva, a túl kevés jódfogyasztás magában hordozza a pajzsmirigy-betegségek kialakulásának kockázatát. Szántó Daniella, a Kezdj új életet a Life.hu-val fogyni vágyó menyasszonyánál is pajzsmirigy-alulműködést állapítottak meg az orvosok, de amióta gyógyszeres kezelést kap, minden panasza szűnni látszik. 

A pajzsmirigy – az anyagcsere-szabályozás révén – a szervezet valamennyi sejtjének a működésére hatást gyakorol. Elváltozása egy ideig szinte észrevétlen marad, hosszú időbe telhet, mire a panaszok megjelennek. „Pajzsmirigy-betegség több okból is jelentkezhet, kialakulásában fontos szerepet játszik az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a fokozott stressz, életmódbeli tényezők éppúgy, mint a túl kevés jód fogyasztása. A pajzsmirigy betegségei gyakran fordulnak elő nők körében, ennek egyik oka, hogy terhesség és szoptatás alatt megnő a szervezet jódszükséglete, illetve - különösen a fiús mamák esetében - hormonális tényezők is hozzájárulnak a szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás kialakulásához” – avat be a részletekbe prof. Balázs Csaba, endokrinológus.

Forrás: Thinkstock

Szántó Daniella, a Kezdj új életet fogyni vágyó menyasszonya

Szinte mindenféle fogyókúrát kipróbáltam már, de a legtöbbel nem sikerült lefogynom. Felkerestem hát a háziorvost és elmondtam neki, hogy szeretnék megbizonyosodni arról, az én akaraterőmmel van a probléma, és nem valamilyen betegség gátolja a fogyást. Így mentem aztán vérvételre, vizeletvizsgálatra, majd vissza a háziorvoshoz, aki beutalt endokrinológushoz és nyaki ultrahangra a magas TSH értékem miatt (ami az alacsony pajzsmirigyműködést jelzi). Először nyaki ultrahangra mentem, ahol megnézték, vannak-e úgynevezett göbjeim. Pár hét múlva az endokrinológusnál mérlegre álltam, megnézte, hogy rendben van-e a szívműködésem, kikérdezte az asszisztens, hogy mi alapján vettem észre a betegséget, valamint a szokásos adatfelvételi kérdéseket is feltette. A doktornő felírt gyógyszert, ami lassanként helyreállítja a TSH szintemet és egy egészséges mennyiségű jódot, és mondott egy kalóriaértéket, amit tartsak be, ha le akarok fogyni. Kaptam egy kis füzetkét, amiben van néhány általános variáció az egészséges étkezések alapanyagaira. 

A pajzsmirigy-elváltozás tünetei lehetnek

Fáradtság, álmatlanság: Pajzsmirigy-alulműködés esetén napi 8-10 óra alvás után is fáradtan, erőtlenül ébredünk, és ez az állapot az egész napunkat végigkíséri. Túlműködés esetén a nappali fáradtságérzet oka pedig ennek ellenkezője, az éjszakai álmatlanság lehet.

Fogyás, hízás: Alulműködés esetén hízás jelentkezhet, a túlműködés pedig súlyvesztést okozhat.

Forrás: Thinkstock

Hangulati ingadozások: Idegesség, depresszió, pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan.

A magas koleszterinszint szintén intő jel lehet: Alulműködést jelezhet, ha a koleszterinszint értékek rendszeres mozgás, diéta hatására sem csökkennek. Túlműködés mellett alacsony koleszterinszint jelentkezhet.

Menstruációs és termékenységi problémák: Az erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy-alulműködést jelezhet, míg a ritkábbá váló vérzések, a hosszabb ciklus túlműködésre utalhat. Gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigyprobléma áll.

Haj- és bőrproblémák: Gyakori panasz a haj hullása, szárazzá, töredezetté válása. A bőr is szárazabb, érdesebb lehet.

A pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Két fontos hormont termel: a thyroxint és a trijód-thyronint.

Aki hasonló tüneteket tapasztal és azok már hosszabb ideje fennállnak, mindenképpen forduljon a háziorvosához!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.