szántó daniella új élet projekt zsírégetés kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Testsúlyunk megtartása vagy a fogyás érdekében sok mindent tehetünk, de ehhez leginkább azt kell tudnunk, mely mozgásforma mennyi kalóriafogyasztással jár. A Vitalteam segítségével most megnézünk ebből a szempontból néhány hétköznapi tevékenységet, melyik mennyi kalória elégetésével jár óránként.

Tévénézés: 40 kcal
Séta: 150 kcal
Tornázás: 225 kcal
Porszívózás: 90 kcal
Lépcsőmászás: 240 kcal
Táncolás: 300 kcal
Tanulás: 50 kcal
Tollaslabdázás: 160 kcal

Forrás: Thinkstock

A fentiektől, ugye nyilvánvaló, hogy nem fogunk karcsúsodni. E cél elérése érdekében legtöbben a konditermekbe rohannak a legkülönbözőbb súlyokkal és erőgépekkel edzeni magukat. Ezzel csak egy gond van: az ilyen erő jellegű edzések rövid intenzív terhelési szakaszokat követően, aránylag hosszabb pihenőidővel járnak, így összességükben időarányosan egy óra alatt relatíve nem nagy kalóriamennyiséget emésztenek fel.Tudj meg többet arrról, hogyan is kell valójában a kalóriákkal számolni!

Az úszás az edzőtermi sportoknál sokkal hatásosabb, mivel az izmok jelentős részét egyszerre mozgatja át. Így hatásos mozgásforma a fogyókúrához is, hiszen 500-700 kalóriát tudsz elégetni egy egyórás úszással. Ezért ha erősödni, fogyni szeretnél, netán még vonzóbbra formálnád az alakodat, akkor az úszást mindenképpen iktasd be az edzőtervedbe.

A hegyi biciklit, mint a nevében is benne van, hegyi utakra tervezték. Váltóinak köszönhetően a nagyon meredek terepen is jól tartható a sebesség, hiszen minél nagyobb fokozatra váltasz, annál gyorsabban tekersz. És minél többet tekersz, annál kisebb a terhelés. A változatos terepnek köszönhetően egy egyórás túra alatt akár 600 kalóriát is elégethetsz vele.

Forrás: Thinkstock

A futás az egyik leghatékonyabb sport, ha fogyni szeretnél, hiszen rengeteg kalóriát égetsz el közben úgy, hogy az izmaid is tónusossá válnak. Ha a következő edzés során még produktívabb szeretnél lenni, próbáld ki három tippünket! Légy te is profi! 30 perc normál tempójú futással kb. 270 kalóriát égetsz el. Ha ugyanezt egy 5 százalékos emelkedőn csinálod végig, 363 kalóriától fogsz megszabadulni. Ha igazán elszánt vagy, vállald be a 10 százalékot, úgy 420 kalóriának inthetsz búcsút! Nem muszáj a futópadon edzeni, igazi kihívást jelent az is, ha a természetben futsz dimbes-dombos tájakon. Egy órára vetítve tehát e futással akár 800 kalóriát is elégethetsz!

Összegezve tehát: a ciklikus sportágakkal sokkal eredményesebben égethetjük a kalóriákat - így a zsírt is testünkről -, mint az edzőtermi tréningekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.