Ha kényelmetlen a biciklizés, valamin változtatnod kell

Forrás: Thinkstock -
szempont bicikli kényelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a jó idő, használjuk ki, biciklizzünk minél többet. De mielőtt nyeregbe szállnánk, érdemes megvizsgálni a biciklink beállításait, az 51-szeres Ironaman, Kropkó Péter tanácsai alapján. Ha pedig éppen bringavásárlás előtt állunk, akkor főleg jó átgondolnunk néhány szempontot.

A kerékpárboltban kapható általános méretű bringák közül nem bizos, hogy tökéletesen testre szabottat tudunk vásárolni, de egy majdnem tökéletesen használhatót igen. A sérülések elkerülése miatt megszívlelendő a kerékpár pontos beállítása, mert így kényelmesebb, gyorsabb lesz sportolásunk, illetve a nem megfelelő beállítások maradandó kárt is okozhatnak a testnek. Ezért már a kerékpár megvásárlása előtt fontos centiméter pontossággal testünkhöz állítani, hogy el tudjuk dönteni, jó-e nekünk az adott bringa. A legjobb, ha szakember segítségét kérjük ehhez. Fel kell mérni, hogy van-e szükségünk esetleges plusz alkatrészekre is. Ha szükséges, akkor hajtókart, kormányfejet, nyerget kell váltanunk, még a használatba vétel előtt.

Forrás: Thinkstock

A bicikli beállításának, testre szabásának legfontosabb lépései a következők:
1. lépés:
A nyereg magasságának durva beállítása. Álljunk a kerékpár mellé, és állítsuk derékmagasságunk alá a nyerget.

2. lépés:
Felülve a nyeregbe először figyeljük meg, lábunk hogyan helyezkedik el a pedálon. Arra törekedjünk, hogy a pedál tengelye fölött helyezkedjen el a pedálon lévő nagy lábujjunk tövénél levő ízület. A pedál legalsó helyzetében is legyen térdünk enyhén hajlítva. Próbáljuk meg, kényelmes-e így a tekerés.

3. lépés:
A vízszintesen álló pedálon a pedál tengelye legyen egyvonalban a térd csúcsával. A nyereg előre, vagy hátra tolásával tudjuk beállítani a helyes pozíciót.

4. lépés:
A kormány hozzáállítása a meglevő beállításokhoz. Ez egy eléggé egyedi beállítás, a következő tényezőktől függ: törzshossz, a kar hossza, a derék hajlékonysága, no meg a pocak mérete. Verseny kerékpároknál fontos az aerodinamikailag alacsony ellenállás, ezért a kormány mélyebbre szokott kerülni. Ez erős, és egészséges hátat kíván, ami a kor előrehaladtával gyengül. A szabadidő sportolók nem az erős hátizmukról híresek, így számukra legjobb, ha a kormány magassága viszonylag kényelmesen magas.

Forrás: Thinkstock



5. lépés:
A kényelmünket fokozhatja, ha hátsó guminak egy ballonosabb, vastagabb gumit választunk, amit nem kell olyan keményre fújni, mint vékonyabb társait, ezáltal is kellemesebbé tehetjük kerékpározásunkat. A sisak ugyan a KRESZ-ben városon belül nem kötelező, de egy előrelátó embernek az, így erről is gondoskodjunk. A kerékpáros cipő kiválasztásánál fontos szempont, hogy csak országúton kerékpározunk-e, ha igen, országútit javaslok, de ha hegyikerékpározunk is, akkor érdemes spd-s „monti” cipőt használnunk országúton is.
Vigyünk magunkkal gumi javítót, és szerszámokat is.

Ezekkel a beállításokkal és eszközökkel jó az esélyünk a sérülések, a fájdalmak kialakulását az edzés végére elkerülni. A kerékpározás mindenképpen jó, alacsony sérüléskockázatú, kellemes sport, nézd meg a 7 legfőbb érvet, ami mellette szól!

Gabriella két keréken folytatjahttp://www.life.hu/ujelet/gabriella/20140424-benyeczko-gabriella-a-kezdj-uj-eletet-a-life-hu-val-kivalasztottja-kerekpart-kapott-ahhoz-hogy.htmlBenyeczkó Gabriella, a Kezdj új életet a Life.hu-val kiválasztottja 50. születésnapja előtt minden hónapban szeretne valami olyat tenni, amit eddig még soha. Az első vágyát, hogy megcsinálja a Gerecse 50 túrát, már teljesítette. Következő terve: körbebiciklizni a Balatont.Gabriella--Küldetés 1: teljesítve - Gabriella túlélte a Gerecse50-et!http://www.life.hu/ujelet/gabriella/20140420-benyeczko-gabriella-kezdj-uj-eletet-a-life-hu-val-kivalasztottja-teljesitette-a-gerecse50.htmlA Kezdj új életet a Life.hu-val pályázatának harmadik kiválasztottja, Gabriella vágyai szerint extrém próbatételek elé kívánja állítani magát 50. születésnapját ünnepelve. Mindjárt elsőre sikerült egy lehetetlennek tűnő célt kiválasztania: a Gerecse50 teljesítménytúrán rajthoz állva nagyon komoly kihívással kellett szembenéznie a hétvégén.GabriellaOrigoBelenézhettek Gabriella túlélő csomagjába!http://www.life.hu/ujelet/gabriella/20140416-teljesitmenyturahoz-hatizsakba-pakolashoz-hasznos-tippek.htmlNem mindennapi kihívás egy 12 órán át tartó, 50 km-es gyalogtúra teljesítése, de a Kezdj új életet a Life.hu-val program egyik hétköznapi hőse, az 50 éves Gabriellafiatalokat megszégyenítő lendülettel vág neki most szombaton ennek a kihívásnak is. Gabriella--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.