Szépségszobrászat- mellkorrekciós műtét nagyító alatt

Forrás: Thinkstock -
betegség daganatos megbetegedés plasztikai beavatkozás daganat új élet projekt egészség albert kinga korrekció melldaganat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A melldaganat legyőzése, az esetleges melleltávolító beavatkozás után, az első megkönnyebbülést követően teljes joggal merül fel a vágy a túlélő nőben az ép test után.

Sőt! A Life.hu szakértője, Dr Vancsó Péter plasztikai sebész véleménye szerint, sokkal helytállóbb az a megállapítás, hogy tulajdonképpen a betegség első pillanatától kezdve - a túlélés mellett - nagyon is fontos kérdés a beteg nőkben, hogy mi történik a melleivel. Bár nem a kebel az egyetlen, amely a nőiességet képes kifejezni, mégis rendkívül magas értékek képvisel a női mell. A mell elvesztése nagyon sok melldaganatból felgyógyult ember szemében egyben a nőiesség elvesztését vagy csonkulását is jelenti.
Nem véletlen tehát, hogy a mell részleges vagy teljes eltávolítását követően szeretnék újra teljes értékű nőnek érezni magukat. Ebben a vágyban tud segíteni a plasztikai sebészet.

Forrás: Thinkstock

Műtét egy lépésben?
Külföldön gyakori, hazánkban nagyon ritka az olyan jellegű mellkorrekciós beavatkozás, amely a daganatos rész eltávolítása mellett, a mell helyreállítását is „azonnal”, egy lépésben oldja meg. Ennek oka egyrészt az, hogy a daganatos szövetek eltávolítását sebész végzi, a helyreállító műtéteket pedig plasztikai sebész, és Magyarországon kevés sebészeti centrumban van onkologiában jártas sebész és tapasztalt plasztikai sebész egyben. Másrészt az egészségügy eltérő véleményeket képvisel ebben a kérdésben. Míg a szakmában dolgozók egy része támogatja ezt a típusú, egylépcsős megoldást, a szakma másik fele óvatosabb nézeteket képvisel, és inkább afelé hajlik, hogy a korrekciós műtét csak az onkológiai műtétet követően, valamint az egyéb terápiák után (például kemoterápia után), a rehabilitációs szakaszban történjen meg.

Műtét onkoplasztikai szemlélettel
A kifejezés arra utal, hogy az onkológiai műtétet végző sebész, annak ellenére, hogy a daganatos szövetek eltávolítása minden esetben szigorú elvek mentén, radikálisan zajlik, azért a lehetőségekhez képest igyekszik a lehető legkevésbé „csonkolni” a mellet. Szó sincs arról, hogy a melldaganat automatikusan a teljes mell eltávolítását is jelenti egyben. Csak ott végeznek metszéseket, és csak akkora területet érint a beavatkozás, amekkorát a daganat mérete és elhelyezkedés (az esetleges áttétek) indokolnak.

Van támogatás!
Szakértőnk tudomása szerint azokban az esetekben, amikor rosszindulatú daganatos megbetegedés miatt került sor részleges vagy teljes melleltávolító műtétre, az egészségbiztosító 100 százalékban támogatja a korrekciós műtéteket. A támogatás elérhető akkor is, ha saját szövetes korrekcióról van szó, például hátizomból vagy hasból kimetszett lebennyel korrigálnak, de akkor is „érvényes” a támogatás, ha a saját szövet mellett (vagy helyett) implantátum beültetése indokolt. Az implantátum támogatott mindkét, tehát az esetlegesen daganatban nem érintett, de a szükséges szimmetria miatt szintén korrigálásra szoruló mellre is.

Forrás: Thinkstock

Ez azonban nem automatikus eljárás, a korrekciós műtét elvégzését kérvényezni kell a megfelelő emlőcentrumokban, ott egy bizottság a leletek alapján elbírálja, hogy valóban szükséges-e a korrekciós műtét vagy sem. Nagy valószínűséggel mindez hosszú várakozást, akár hónapokat is jelenthet.

Visszakapott önbizalom
Feltételezhetően minden mellkorrekciós eljárásra váró, vagy átesett beteg szeretné, hogy a műtét után melle az eredetihez hasonló legyen, vagy még szebb, fontos tisztában lenni azzal, hogy éppen a betegség természetéből fakadóan (is) akadnak korlátok. Nagy valószínűséggel nem lesz ugyanolyan a formája, a mérete, nem lesz olyan színű, formájú a bimbóudvar, a bimbó sem (ha az is érintett volt az eltávolításban), de ahogy szakértőnk, Dr Vancsó Péter fogalmazta meg nagyon szépen: „a plasztikai sebészet ékköve a mellkorrekciós eljárás, így valóban hatalmas gonddal, és szívvel végzik a plasztikai sebészek ezt a műtétet. Így a melldaganatot legyőző nők a lehető legkevesebb veszteséggel tudják tovább folytatni életüket."
Arra is fel kell készülni, hogy a korrekciós műtétek „nagybeavatkozások”, így fájdalomra és esetlegesen hosszan elnyúló gyógyulási időre kell számítani. A valódi gyógyulás, mire a hegszövetek átalakulnak, mire a szervezet „megnyugszik”, hosszú hónapok telhetnek el.

Késalávaló - a mellplasztika http://tabu.origo.hu/kivul-belul/20060329kesalavalo.html A műtétre vállalkozó nőknek két csoportja különíthető el, az egyik, akiknek a természet nem adta meg azt a méretet vagy formát, amit elengedhetetlennek éreznek lelki és fizikai kibontakozásukhoz; a másik csoport a (több) szülésen és szoptatáson átesett nők esete, akik mellük megváltozott formáját és nagyságát szeretnék visszakapni. Kívül-belül Áttörés a daganatos betegek őssejttel való kezelésében http://www.origo.hu/egeszseg/20131216-ossejt-koldokzsinorver-daganatos-betegsegek.html Egy nemzetközi klinikai kísérletben a köldökzsinórvér-őssejtek laboratóriumi szaporítása javította az őssejt-transzplantációban részesülő daganatos betegek túlélési esélyeit. Egészség 2010 Így kutatják a bujkáló daganatot a szakorvosok http://www.life.hu/drlife/20131030-horgotukrozes-igy-keresik-a-daganatot-a-szakorvosok.html A hörgőtükrözést akkor végzik a szakorvosok, ha daganat gyanúja áll fenn. A tükrözés során többféle lehetőség van a mintavételre, amelyeket a Videoklinika szakértője most megoszt velünk. Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.