Idétlen gyereknevek a sztárvilágból

2006.05.03. 14:12

Vajon melyik bolygón vannak a sztárok akkor, amikor olyan nevet adnak a gyereküknek, mint Muffin vagy Rakéta? A szerencsétlen gyerekeket sok kellemetlen pillanattól kímélhetné meg a józan névadás; Magyarországon erről még a hatóság is tesz.

A szülők nyilván minél különlegesebb és egyedibb nevet szeretnének adni a gyereküknek, hogy a kis poronty már a kezdetekkor kitűnjön a többiek közül. A hírességek ebben a társasjátékban vidáman dobják a kockákat, hiszen az ő extravagáns életstílusukhoz extravagáns gyereknevek dukálnak, remélhetőleg - gondolják - még a gyerek nevével is beírják magukat egy kicsit a történelembe. A játék célja eredetileg nyilván nem a gyerekek életének a megkeserítése, de elég nehéz elkerülni, hogy valaki a nevetség tárgyává váljon, ha mondjuk úgy hívják, hogy Muffin.

Sztereotípiák kiscsávóknak és kiscsajoknak

Vajon mit tartanak szem előtt azok a szülők, akiknek fiúgyerekük születik? Jó, ha a név kifejez olyan fogalmakat, mint erő, intelligencia, határozottság, sokszínűség és elegancia. Madonna valószínűleg azért adta a fiának a Rocco nevet, mert ez leginkább egy szicíliai maffiózó szigorú és csibész arcát idézheti fel. Elle MacPherson szupermodell kisfia Aurelius lett, a színész Richard Gere-é pedig Homer (Homérosz).

Van, aki ennél messzebbre ment: a Sin City rendezője, Robert Rodriguez nem elégedett meg azzal, hogy erőteljes keresztnevet adjon a gyerekeinek, az is fontos volt neki, hogy a család minden tagjának ugyanolyan betűvel kezdődő neve legyen. A fiai így lettek Racer (Versenyző), Rocket (Rakéta) és Rebel (Lázadó). Nicholas Cage színész kétéves kisfiát Kal-el-nek nevezték el, ami a képregényhős Superman eredeti neve, még a Krypton bolygóról.

Vannak aztán olyan szülők, akik a valakihez fűződő mély tiszteletüket akarták kifejezni a gyerekük nevével: Liam Gallagher zenész fiát például Lennon-nak hívják, Kate Hudson színésznő pedig a mostohaapja, Kurt Russell után nevezte el a fiát Ryder Russellnek.

A kislányoknál az a vezérelv, hogy a név a szépséget, a kedvességet, az aranyosságot vagy a szeretnivalóságot idézze fel. Ez egészen addig rendben van, amíg a bájos gyermek néhány éves, és nem szeretne mondjuk komolyabb tudományos karriert befutni. Jamie Oliver sztárszakács kislányai igazán édes neveket viselnek: Daisy Boo (a Daisy százszorszépet jelent) és Poppy Honey (Pipacs Mézecske) - arra nyilván kevés az esély, hogy 16 éves koruk után is édesnek fogják a nevüket gondolni.

Simon LeBon, a Duran Duran frontembere nőies és kétségtelenül a vécéillatosító-fantáziákra hajazó neveket választott a gyerekeinek: egyikük az Amber Rose (Borostyánsárga Rózsa), másikuk a Saffron Sahara (Sáfrány Szahara), a harmadik pedig a Tallulah Pine (nagyjából Csörgedező Víz Fenyő) nevet kapta. Cher botrányokról elhíresült lánya a Chastity (Szűzies) nevet viseli. Jó néhány olyan sztárgyerek van, akinek a neve leginkább egy parfümre emlékeztet: Johnny Depp színész lánya Lily-Rose Melody, Alice Cooper énekesé Sonora Rose, Kenny Anderson zenész gyereke pedig a Lyric Chanel nevet viseli.

Előző
  • 1
  • 2
Következő
Magyarországbolygó