Budapest Bike Maffia – Ők nem a rosszfiúk a városban

betegség advent 2014 önkéntes munka egészség Budapest Bike Maffia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik közösségi oldalon figyeltünk fel rájuk. Kalandot ígér a csoport neve, váratlan izgalmat, valami meghökkentőt. Valami olyat, ami inkább elvesz, mint ad. Pedig a Budapest Bike Maffia csapata a jó oldalon áll: hetente háromszor szélednek szét Budapesten, ki kerékpárral, ki gyalog, hogy másoknak adjanak.

Évek óta segítik élelmiszerrel, vitaminokkal, takarókkal, meleg ruhákkal a hajléktalanokat. A hajléktalanok segítésén túl azonban nélkülöző családokat is támogatnak, sőt egy állatmenhely is a látóterükbe került már.

Havasi Zoltán Forrás: Facebook/Budapest Bike Maffia

A Life.hu Havasi Zoltánt, a Budapest Bike Maffia egyik alapítóját és vezetőjét kereste meg kérdéseivel.

"3 éve pattant ki az ötlet a fejünkből: egy barátommal, Kobela Krisztiánnal söröztünk így karácsony környékén valamikor egy romkocsmában, és arról beszélgettünk, hogy tenni kellene már valamit. Mindketten túl voltunk a családi karácsonyi vacsorán, jóllakva és az ünneppel is eltelve valahogy a főváros utcáin fekvő emberek kiszolgáltatottságára terelődött a szó. Szóval sörözés után gyártottunk egy rakás szendvicset, kerékpárra ültünk és elvittük a hajléktalanoknak. Hogy miért? Én a magam részéről úgy éreztem, valami olyan dologra kellene figyelnem, valami olyat kellene tennem, ami hasznos, ami értékes…"

Kobela Krisztián és Havasi Zoltán Forrás: Facebook/Budapest Bike Maffia

Cél: az érzékenyítés

"Persze akkor már évek óta adtam, ha kellett, ha tudtam, de azt is láttuk, hogy nagyon nincs rendben ez így, a rendszer, aminek ezeket az embereket segítenie kellene, nem hatékony. Az esetleges, alkalmi, egy-egy pillanatra feltámadt jószándék is kevés, bár nyilván a megfelelő időben marokba nyomott száz forint adomány is lehet 'életmentő'. Szóval akkor karácsonykor nekivágtunk ennek a feladatnak, aztán a mi kétszemélyes kezdeményezésünkhöz csatlakoztak barátok, majd a barátaink barátai is. Aztán a maroknyi adni akaró ember mellé csatlakozott még tíz, ötven, száz, sok száz. Elterjedt a hírünk is, először csak szájhagyomány útján, aztán a közösségi oldalak segítségével, és ezen a nyáron a civil csoportból egyesületté váltunk.
Erre szükség volt, mert ahogy szélesedett a csapatunk, úgy kerültek elénk olyan feladatok is, amelyek megoldásához hivatalossá kellett hogy váljon a létezésünk.
Illetve mi magunk is tűztünk ki olyan célokat magunk elé, ami megköveteli a hivatalos utat (is). A hajléktalangondozáson és a családok segítésén túl rendkívül fontosnak érezzük a fiatalok (a 14-24 éves korúak) 'érzékenyítését' a nélkülözők problémáira. Nagy álmunk volt például, hogy mi magunk is fogadhassunk 'ötvenórásokat'. A középiskolai oktatás követelményei közé tartozik, hogy a nappali rendszerben tanuló diákoknak az érettségi vizsgák megkezdéséig 50 óra közmunkát kell végezniük. Ez a 'vizsgaelvárás' tökéletesen összecseng a mi reményeinkkel, hogy 'kinevelhetünk' majd egy olyan fiatal generációt, amely nem csak szólamokat hall a segítségnyújtás fontosságáról, de mire aktív tagja lesz a társadalomnak, már bele is kóstolt abba és érzékenyen reagál majd mások szenvedésére. Vagyis nemcsak beszél, de tesz is másokért.

Forrás: Facebook/Budapest Bike Maffia

Ahogy látjuk, szívesen csatlakoznak hozzánk a fiatalok, mert adni valójában jó dolog, és ha ezt ráadásul egy jól működő csoport keretein belül lehet tenni, jófej emberek között, akkor az még nagyobb öröm.
Ma már a pár tucat szendvics egy kicsit kinőtte magát, több projektünk is van.

Közösségi főzés

A közösségi főzés például rendszeres akciónk, amit átlagosan havonta kétszer szervezünk meg, szombatonként, egy budapesti befogadóhelyen – jellemzően romkocsmában. Ilyenkor a meghirdetett helyen és időben összegyűlünk, és adomány alapanyagokból átlagosan 100-130 adag meleg ételt készítünk. Amint megfőtt az étel, frissen bedobozoljuk, és kerékpárokkal kiszállítjuk hajlék nélkülieknek vagy nehéz helyzetben élő családoknak. A BBM legtöbb akciójához hasonlóan ez is egyszerű, könnyen követhető és átlátható: minden adományozó vagy segítő azonnal láthatja, hova kerül a felajánlása.

Forrás: Facebook/Budapest Bike Maffia

Vacsi – válassz egy családot te is!

A Budapest Bike Maffia és a Szimpla Kert 2012 elején 'találkoztak', aminek eredményeképpen a szervezet immár minden vasárnap kitelepül a Szimpla háztáji piacára. Megjelenésünk lényege: gyűjtsünk élelmiszert rászoruló családoknak! Az első évben minden héten más családot látogattunk meg és vittük el az adományokat. Jelenleg négy családot támogatunk, így a segítség folyamatos és havonta számottevő lehet.

Forrás: Facebook/Budapest Bike Maffia

Vitaminkommandó

A vitaminkommandósok azok a gyors reagálású bringás arcok, akik a raktárunkba érkezett élelmiszereket egy vagy maximum két napon belül a hátukra veszik és kiszállítják az utcán élőknek, vagy esetenként rászoruló családoknak. Ezek túlnyomórészt egészséges, természetes, vitaminokkal teli (zöldség-gyümölcs) csomagok, melyek tartalmát a Karma egyesület heti adománycunamijából állítjuk össze. Emellett gyorsaságuknak köszönhetően már olyan is előfordult, hogy egy konferenciáról megmaradt szendvicshegyet (több mint 200 db-t dobozoltak be), kb. 5 kiló pogácsát, sós süteményt, réteseket is kivittek a gyümölcsök mellé. Egyszerűen azért, mert nagyon utálják, ha az étel a kukában végzi, miközben garmadával vannak éhes emberek.

Forrás: Facebook/Budapest Bike Maffia

Menhelyek támogatása

A Budapest Bike Maffia első projektjei között szerepeltek az állatmenhelyekre szervezett biciklis túrák. Általában tavasztól kora őszig szervezzük ezeket a programokat, lehetőség szerint szombati napra, hogy minél többen tudjanak hozzánk csatlakozni. A résztvevőket arra kérjük, hogy hozzanak az ott lévő állatoknak bármit, amivel a segítségükre lehetnek: tápot, gyógyszert, bolhairtót stb. A délelőtt folyamán kutyasétáltatással segítjük a menhely munkáját, délután pedig szabadprogram van, ami kedvtől és időjárástól függően lángosozást, fröccsözést vagy akár napozást is jelenthet."

Forrás: Facebook/Budapest Bike Maffia

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.