Házi készítésű bejgli-tippek: jobb lesz, mint a bolti!

karácsony advent recept bejgli tipp sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Túl drága, tele van adalékanyagokkal, száraz vagy ízetlen? Ha nem vagy megelégedve a bolti bejglivel, készíts otthon a saját konyhádban!

Ahhoz, hogy jó bejglit süss, nem feltétlenül kell mesterszakácsnak lenned, de mivel kényes édességről van szó, nem árt tudni néhány trükköt az elkészítéséről. A fél kiló lisztből, feleennyi zsiradékból, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejből 5 dkg porcukorból, két tojás sárgájából, reszelt citromhéjból készült kelt tésztát a hagyományos módon készítheted, bár sokan esküsznek rá, hogy jobb lesz, ha kinyújtás előtt hűtőben pihenteted. A töltelék elkészítésénél vizet kell forralnod cukorral vagy mézzel, ebbe mehet mazsola, citrom- és narancshéj, majd a dió vagy a mák, de gazdagíthatod egy-két reszelt almával is. A rettegett repedést pedig úgy kerülheted el, ha a töltelék és a tészta aránya ötven-ötven marad, tehát nem zsúfolod meg a tésztát. A feltekert sütemény tetejére egész, felvert tojást kenj – akár több rétegben, megvárva a száradást - és ne felejtsd el megszurkálni villával a tetejét: így szép aranybarna lesz, és nem robban szét. Az előmelegített sütő is fontos, ahogy a hőfok is: 200 fokon érdemes sütnöd 25-30 percig, a bejglirudakat egymástól megfelelő távolságra helyezve. A tölteléket pedig természetesen variálhatod kedved szerint: készíthetsz marcipános, meggyes, kókuszos vagy csokis bejglit is.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.