Így érd el, hogy sokáig higgyen a gyerek a Télapóban

karácsony télapó hit fejlődés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az év végi időszak a legizgalmasabb a gyerekek számára, hiszen jön a Télapó, a hó végén pedig a Jézuska. Az igazságról azonban előbb-utóbb lehull a lepel, ám nem mindegy, hogyan kezeled a témát a gyermek lelkének sérülése nélkül.

A december, kisgyermekkel a családban, különösen izgalommal teli időszak, ami nemcsak a kicsik, de a szülők számára is élmény, hiszen a készülődés során valószínűleg nekik is eszükbe jut a gyermekkoruk. Arról nem is beszélve, hogy a gyermek arca az egyes karakterekhez kapcsolódó csoda valóra válásakor tényleg mindennél többet ér. Aztán, részben az iskolarendszernek is köszönhetően, egyszer összetörik a mesés, piros kabátos öregúrról szóló álomkép.

Thinkstock
Thinkstock


Meddig hisznek a gyermekek?

Több felmérés is próbálta már kideríteni, hogy a kicsik meddig hisznek a Télapóban - de beszélhetnénk a Jézuskáról, vagy akár a húsvéti nyusziról is. Az egyik eredményeként kiderült, hogy a 4 évesek 85 százaléka, a 6 évesek 65 százaléka, a 8 éveseknek pedig a 13 százaléka hisz a Télapó létezésében. Ez utóbbi eredmény már nagy valószínűséggel magyarázható az iskolával, ahol a nagyobb gyerekek vagy a már "csalódott" osztálytársak kíméletlenül felvilágosítják az igazságról a Télapó-hívőket.

Szakértők szerint azonban, ha egy átlagos életkort kell megnevezni, akkor 7,2 éves korra tehető az a pont, amikor rájön a gyermek, hogy a csizmába a szülők teszik az ajándékokat, az áruházi Télapó pedig nem is az igazinak a segítője.

A fejlődéshez szükséges a hit

A szakemberek szerint a gyermekek fejlődéséhez elengedhetetlen a Télapóba és társaikba vetett hit. Mindez ugyanis jót tesz a morális fejlődésüknek: erősíti a képességüket, hogy megkülönböztessék a jót a rossztól, hiszen ahogy a mesékben mindig a jó győzedelmeskedik, úgy az ősz szakállú bácsi is csak a jó gyerekeknek hoz ajándékot.
A mesékben, csodákban való hit az életkorukból fakadó dolog is, a kisebbek ugyanis vakon hisznek sárkányokban, tündérekben, manókban, és ami a felnőtteknek mese, az számukra a valóság - ők ezen keresztül látják a világot. Éppen ezért sem szabad szándékosan idő előtt felvilágosítani őket a valóságról - csak a gyermeki gondolkodás ellen akarnál erőszakkal tenni, és zavart keltenél a világában.

Thinkstock
Thinkstock


Kövessétek radarral a Télapót!

Amerikában a Télapó karácsonykor megy a családokhoz, és ő viszi az ajándékokat. A www.noradsanta.org oldalon "radarral követik", hogy épp merre jár. Annak ellenére, hogy azt gondolnánk, ezt még a gyermekek sem hiszik el, 1999-ben karácsony este 250 millió látogatója volt az oldalnak.

A felismerés időszaka

Amikor 7 éves kora környékén a gyermek rájön, hogy a Télapó valójában nem létezik - legalábbis nem repked rénszarvasszánnal és egy éjjel alatt nem járja körbe a világot -, szülőként nem szabad tiltakoznod ellene, és mindenáron fenntartani a hitét. Az iskolában ugyanis pont az ellenkezőjét hallhatja, így teljesen összezavarodik azt illetően, hogy ki hazudik. A kérdésből pedig te jöhetsz ki rosszabbul. A felismerés a gyermek számára ugyanis részben a realitásérzékének fejlődésével, valamint az agy biológiai érésével is magyarázható. Kutatások ráadásul kimutatták, hogy az igazság kiderülése gyakorlatilag nem okoz komoly törést számára éppen az előbbi miatt.

Addig azonban, amíg nem jön el az a pillanat, tehetségedtől és fantáziádtól függően bármit bevethetsz, hogy megőrizd a hitét. Butának azonban nem szabad nézni őket, és figyelj olyan részletekre, mint például a kabát alól kibukkanó farmernadrág. Ha pedig kínos kérdéseket tesz fel, a mesés körítéssel, mesés stílusban magyarázd el számára, miért látni olyan sok Télapót, és miért van az, hogy az egyik vékonyabb testalkatú, míg az igazi szép kis pocakkal bír.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.