Családbarát munkahelyek: milyen előnyt élveznek a visszatérő anyukák?

munkahely kismamák család gyermekmegőrző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nőknek egyre több területen kell helytállniuk: a gyereknevelésben, a háztartás vezetésében és a munkahelyükön egyaránt. Szerencsére hazánkban is egyre több olyan munkahely létezik, amely segít, hogy a feladatok közül ne kelljen választanunk.

Mitől lesz családbarát egy munkahely?

Ahhoz, hogy egy munkahelyet családbarátnak nevezzenek, elsősorban egy olyan vezetőre van szükség, aki egy nálunk egyelőre újnak számító szellemiség szerint gondolkozik, és megérti, sőt, tiszteli a családos embereket. Ennek okán a női dolgozóknak nem kell a munkaviszony megszűnésétől rettegve, titokban gyermeket tervezniük, és a gyed vagy gyes lejárta után is visszavárják őket. Emellett a már gyermeket, vagy gyermekeket nevelő nők a csemeték betegsége esetén rugalmas munkaidőben, akár részben otthonról dolgozhatnak, és egy otthoni vészhelyzet esetén nem kell főnöki szemrehányásokra számítaniuk.

Thinkstock
Thinkstock

A kicsi gyermekek mellett a családbarát munkahelyen részmunkaidőben vagy távmunkában is lehet dolgozni, és a vállalati rendezvényeket is úgy alakítják ki, hogy a gyermekes családok is jól érezzék magukat. Nem mellékes a dolgozók szociális biztonságérzete sem: a beiskolázási támogatás, az egészségpénztár vagy a nyugdíjpénztári hozzájárulás mind a dolgozó anyukák jólétét szolgálják. Külföldön emellé nem ritkán vállalati bölcsőde vagy gyermekfelügyelet is elérhető.

A dolgozó anyák problémái

Sok anyuka maradna otthon a gyermekeivel, de a család anyagi helyzete miatt kénytelen visszamenni dolgozni. Más édesanyák pedig a szellemi kihívásokat kezdik hiányolni egy idő után, és ezért térnek vissza a munkahelyükre. Mindkét típusnak szüksége van a munkahelyi támogatásra ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és mindkét területen sikeresek legyenek. A gyerekek bölcsődei, óvodai elhelyezése azonban mindig nagy problémát okoz, hiszen a nem családbarát munkahelyeken a túlórákkal sokszor szinte lehetetlenné teszik, hogy az anyuka időben hazavigye a gyerekét, a betegségek miatti kényszerszabadságokról nem is beszélve.

Az elégedett munkaerő jobban teljesít

Pedig a vállalatoknak is megéri támogatni a családos dolgozókat: egyrészt ha a nőket anyagilag ellehetetlenítik, akkor nem lesz, aki a jövő munkaerejét megszülje és felnevelje. De rövidebb távon is megtérül a családtámogatás: az a nő, akit megbecsülnek és támogatnak a munkahelyén, sokkal nagyon hatásfokkal és szorgalommal dolgozik, mintegy meghálálva a figyelmet. A cég iránti lojalitása is sokkal magasabb, így a cég előmenetele közös céllá válik. Nem is beszélve arról, hogy nyugodt, barátságos munkakörülmények között mindenki jobban teljesít, és egy cég családbarát híre igen hamar elterjed, így biztos, hogy nem kell majd munkaerőhiánnyal küzdenie.

Átalakítunk! Dögös nőt varázsoltak a háromgyerekes anyukából! Kattints a galériáért!


Motiválják a hazai cégeket

A nyugati országok a családbarát munkahelyek számát illetően jóval Magyarország előtt járnak, ott egyre szaporodnak az ilyen cégek, részmunkaidővel, távmunka lehetőségével és válalalati gyermekfelügyelettel. Nálunk ezzel szemben a cégek nagy része nem is hallott még a lehetőségekről. Ezt viszont idejekorán felismertük, így jó pár éve hirdeti már meg a munkaügyi tárca a Családbarát Munkahely pályázatot, ahol kis-, közép- és nagyvállalatok is elnyerhetik a megtisztelő címet arra az évre.

Thinkstock
Thinkstock

2007-ben kategóriájában egy 17 főt foglalkoztató kisvállalat nyert, ahol a gyerekek betegsége miatt senkit sem rúgnak ki, sőt, egymást támogatják, helyettesítik a dolgozók. Az irodahelyiség is úgy lett kialakítva, hogy mindenki nyugodtan dolgozhasson, kellemes és harmonikus környezetben.

A nagyvállalatok közül a 2007-es nyertes cégnél például a gyedről és gyesről visszatérő anyukák maguk dönthetik el, hogy az első pár hónapban hogyan szeretnének dolgozni: teljes vagy részmunkaidőben, vagy akár részben otthonról.

Egy hazai tehenészet is messze földön híres családbarát munkakörülményeiről: az osztrák ügyvezető igazgató kezdeményezésére ugyanis egy lakókonténert állítottak fel a cég udvarán, melyet - nagyrészt a vállalat költségén - gyermekmegőrzőnek rendeztek be. A hangulatos, játékokkal teli babaszoba felügyeletét egy volt óvónő és gyakorló édesanya tölti be. A berendezés nagy részét a cég vásárolta meg, a többit az anyukák pótolták, ahogy a gyerekek ennivalóját is ők csomagolják össze otthon. A vég vezetője anyagilag sem járt rosszul a befektetéssel, aránylag kevés pénzből létrehozták a gyerekmegőrzőt, és a működtetési költség megtérül már csak azzal, hogy az anyukák hamarabb vissza tudnak menni dolgozni.

Tipp! Nézd meg az idei tavasz legtrendibb cipőit! Kattints a galériáért!



Így érd el, hogy biztosan visszavegyenek szülés után a munkahelyedrehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120406-igy-erd-el-hogy-biztosan-visszavegyenek-szules-utan-a-munkahelyedre.htmlJob sharing: egy kiváló megoldás a dolgozni is vágyó édesanyáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120404-job-sharing-egy-kivalo-megoldas-a-dolgozni-is-vagyo-edesanyaknak.htmlVállalkozó kismamák: három sikeres magyar anyuka, akitől te is tanulhatszhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120119-vallalkozo-kismamak-harom-sikeres-magyar-anyuka-akitol-te-is-tanulhatsz.htmlÍgy vásárolj, hogy pénzt kapj érte - A legjobb hely kismamáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20111104-igy-vasarolj-hogy-penzt-kapj-erte-a-legjobb-hely.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.