a nap cikke gyermekvállalás természetes gyógymód meddőség teherbeesés Libero2015 kúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nehezen jön össze a baba, a mesterséges megtermékenyítés mellett a siker reményében sokféle természetes szert is szívesen kipróbálnak a párok. Vandáéknak a mesterséges megtermékenyítés nem, a méhpempő azonban segített a várva várt baba megfoganásában.

Egy hónap alatt teherbe esett

Vanda fiatal kora ellenére hosszú évek próbálkozásai után sem tudott teherbe esni korábbi nőgyógyászati problémái miatt. Miután férjével már több sikertelen mesterséges megtermékenyítési kezelésen is részt vettek, a természetes gyógymódok felé fordultak. A csodában már nem reménykedtek, de egy méhpempőkúrát - lesz, ami lesz alapon - még elvégeztek.

Thinkstock
Thinkstock

"28 napon át ittam a méhpempőt közösen a férjemmel, és már lélekben majdhogynem lemondva a gyerekről éltük a mindennapjainkat. Ezt az utolsó esélyt ugyan megadtuk magunknak, de én már eközben az örökbefogadással kapcsolatos oldalakat nézegettem. A pempő furcsa, savas ízű volt, így mézzel keverve eszegettem. Kicsit erősebbnek éreztem magam tőle, de más hatást nem tapasztaltam. A kúra után rövid ideig émelyegtem, de ezt a közelgő menstruációmnak tudtam be. Mivel korábban tizesével vettem a terhességi teszteket, volt még pár darab otthon, és mikor már öt napot is késett a vérzésem, megcsináltam egyet - pozitív lett. El sem akartam hinni! Egy darabig csak ültem a kád szélén, és néztem magam elé. Annyira régen vártuk már, hogy ez megtörténjen, hirtelen nem is tudtunk mit kezdeni a boldogsággal, amit persze hamar felváltott az aggodalom, hogy minden rendben van-e a picurral. Az első ultrahang megnyugtatott, és azóta is izgatottan várjuk a babánk érkezését. A méhpempőt a vitamintartalma miatt most is eszem, de csökkentett mennyiségben."

Méhpempő: a méhek "teje"

A kaptárakban a méhek nemcsak mézet termelnek, hanem a kaptár falának tömörítésére egy gyantás, vörösessárga anyagot, a propoliszt is - mely természetes antibiotikumként lett ismert -, továbbá méhviaszt és méhpempőt. Ez utóbbi a dolgozó méhek garatmirigy-váladéka, melyet tápanyagként termelnek a lárvák és az anyakirálynő számára. Míg azonban a herék és dolgozók lárvái csupán három napig élvezhetik a pempő fogyasztását, a méhkirálynőnek ez a kizárólagos tápláléka, mely ötvenszer hosszabbá teszi az életét.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A kaptárakból általában a mézet használjuk fel, a méhpempő iránti érdeklődés a hatvanas években lángolt fel igazán. Mivel a méhkirálynő életét meghosszabbítja, az élet és a fiatalság elixírjének tartották, de a méhpempő számos egyéb jó tulajdonságokkal is bír. Ez a fehéres-sárgás színű, tejszerű váladék vizet, fehérjét, redukáló cukrokat, zsírsavakat, valamint vitaminokat, enzimeket és aminosavakat tartalmaz. Savas-fémes íze nem túl kellemes, ezért gyakran mézzel keverve fogyasztják.

Királyok elixírje

A méhpempő igen gazdag ásványi anyagokban, köztük kálciumban, vasban, vitaminokban - főleg a B-csoport tagjaiban -, illetve az acetilkolin nevezetű idegi ingerületátvivő anyag és a 10-HDA sav is megtalálható benne, melyek az immunrendszer munkáját és a szabad gyökök eltávolítását is segítik.
Úgy támogatja a szervezet működését - így a termékenységet is -, hogy nem tartalmaz semmilyen hormont, csupán stimulálni képes azokat. Energetizáló, fiatalító, roboráló, étvágyfokozó, memória- és immunerősítő, méregtelenítő hatásai mellett férfiaknál növeli a tesztoszteron-szintet, és a spermiumok mozgásán is javít. Nőknél az ösztrogén és a peteérést kiváltó, luteinizáló hormonok szintjét emeli, így nemcsak a petefészek működését szabályozza, hanem a termékenységet is növeli. Emellett a klimax tüneteit is enyhítheti, és emlő-, illetve szexuális problémákon is segíthet.

Thinkstock
Thinkstock

A méhpempő fogyasztása

Méhpempőt méhésztől vagy néhány webáruházból lehet szerezni. A megfelelő eredmény eléréséhez a kapszulák helyett vagy más, tartósított formák helyett az üveges kiszerelésben vásárolható, tiszta méhpempőt javasolják, melyet hűtőben tárolva sokáig fogyaszthatsz. A gyógyhatások megtapasztalásához napi 1-5 gramm fogyasztása bőven elegendő, savas hatását és ízét enyhítendő mézzel keverve.

Nem kell egész évben enni, 30-90 napos kúrák után ajánlott szüneteket tartani. A termékenység fokozásához férfiaknak napi 2 gramm fogyasztása javasolt 90 napon át, nők a 28 napos kúrával is próbálkozhatnak. A méhpempő egyébként bőrre kenve is jótékony hatású, a faggyúmirigyek működésének normalizálásával megszabadíthat a pattanásos, gyulladt bőrtől, gyorsítja a sebek nyom nélküli gyógyulását, és selymessé, rugalmassá varázsolja a bőrt.

Allergiások vigyázzanak!

Természetesen, mint minden addig nem használt termék esetén, a méhpempővel is érdemes egy kis adag segítségével allergiatesztet végezni. Aki eleve allergiás a mézre vagy a virágporra, az fogyasztás előtt kérdezze meg inkább az orvosát, és nagyon pici adaggal próbálkozzon. Ha a pempőtől száj- és bőrviszketést, orrfolyást, légzési nehézségeket, kiütéseket vagy más kellemetlen hatást tapasztalsz, inkább ne alkalmazd.

Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Ezekkel a témákkal várunk Téged ma este 10 után a Life.hu-n!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.