Ilyen az egészséges és finom uzsonna - Receptek uzsonnásdobozhoz a gyereknek

iskolakezdés recept szendvics reggeli iskolakezdés 2012
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kakaós csiga, csipsz, egészségtelen rágcsálnivalók - ha zsebpénzt adsz a kicsiknek, valószínűleg ilyesmire költik a sulibüfében. Ha azonban ennél laktatóbb ételeket adnál neki, próbáld ki receptjeinket! Nemcsak a gyermeked, de a padtársa is imádni fogja.

Sonkás-sajtos szendvics

Hozzávalók:

- 4 szelet toastkenyér
- 4 levél friss saláta
- 1 kis paradicsom
- 1-2 evőkanál ketchup
- 50 g szeletelt sovány sonka
- 50 g szeletelt ementáli sajt

Mosd meg a salátaleveleket, majd hagyd lecsöpögni, a megmosott paradicsomot vágd vékony szeletekre. A kenyérszeleteket ízlés szerint meg is piríthatod, majd kend meg vékonyan ketchuppal. Egy szelet toastra tegyél egy levél salátát, egy-két szelet sonkát, paradicsomkarikákat, szeletelt sajtot, majd fedd le egy szelet toasttal. A szendvicseket óvatosan nyomd össze, majd egy éles késsel vágd átlósan félbe. Csomagold fóliába, készíts mellé szalvétát, és tedd az uzsonnásdobozba.

Thinkstock
Thinkstock

Banános csiga

Hozzávalók:

- 100 g liszt
- 3 tojás
- 150 ml tej
- 2 evőkanál olaj
- só
- 1 teáskanál cukor
- 4 banán
- 250 g írós túró
- 150 g vaníliapuding
- 2 evőkanál méz

A lisztet, a tojásokat, a langyos tejet, egy evőkanál olajat, egy csipet sót és a cukrot egy nagyobb tálban dolgozd össze, majd tedd félre legalább 10 percre szobahőmérsékleten pihenni. Egy teflonserpenyőben forrósíts fel egy teáskanálnyi olajat, a tészta negyedét pedig simítsd az edénybe, és süsd mindkét oldalát aranybarnára, és ugyanígy járj el a massza többi részével is, hogy végül négy "palacsintát" kapj. Az írós túrót keverd csomómentesre az előre elkészített vagy készen vásárolt vaníliapudinggal és a mézzel. A "palacsintákat" kend meg a vaníliás túróval, majd mindegyikbe tegyél egy-egy meghámozott banánt, és tekerd fel a csigákat. Tedd a hűtőbe legalább egy órára, majd egy éles késsel szeleteld fel a roládokat 1,5-2 centis, falatnyi darabokra. Fóliába csomagolva teheted az uzsonnásdobozba.

Piros-fehér-zöld zebrakenyér

Hozzávalók:

- 150 g friss sajtkrém
- só
- bors
- 2 evőkanál zöldfűszer-keverék
- 1 piros kaliforniai paprika
- 2 teáskanál ajvár vagy paprikakrém
- 2 teáskanál tejszínes torma
- 1 teáskanál citromlé
- 4 szelet feketekenyér vagy rozskenyér

A friss sajtból készült krémet keverd simára egy kevés sóval és borssal, majd oszd három részre. Az első adaghoz adj zöldfűszer-keveréket, és keverd össze alaposan. Mosd meg a piros paprikát, a negyedét vágd apró kockákra, majd az ajvárral (vagy paprikakrémmel) együtt add a második adag sajtkrémhez. A harmadik harmadot pedig a tejszínes tormával és a citromlével elegyítsd. Egy-egy szelet fekete vagy rozskenyeret kenj meg a piros, a fehér és a zöld krémmel, helyezd őket egymásra, majd fedd le egy negyedik szelettel. Nyomd össze óvatosan a szendvicset, majd egy éles késsel vágd félbe, és tűzd össze szendvicstűvel. Fóliába csomagolva tedd az uzsonnásdobozba, és csomagolj mellé szeletre vágott piros paprikát, vagy más friss zöldséget ízlés szerint.

Almás zsemle

Hozzávalók:

- 500 g liszt
- 1 csomag élesztő
- 50 g cukor
- só
- 4 tojás
- 100 ml langyos tej
- 150 g puha vaj
- 75 g mazsola
- 1 nagy alma
- 2 evőkanál citromlé

Thinkstock
Thinkstock

A lisztet, az élesztőt, a cukrot és egy csipet sót keverj össze egy nagy tálban, egy másikban pedig három tojást plusz egy tojásfehérjét és a langyos tejet dolgozd össze. Hagyd néhány percig állni, majd robotgéppel dolgozd össze az élesztős lisztet és a tojásos tejet, add hozzá a puha vajat is. Ha csomómentes a tészta, tedd meleg helyre egy órát kelni. Mosd meg a mazsolát egy szűrőben, és csepegtesd le alaposan, az almákat ne hámozd meg, viszont vágd fel negyedekre, és gondosan magozd ki, a magházakról se feledkezz meg! Utána darabold apró kockákra az almát, és azonnal locsold meg citromlével, nehogy megbarnuljon.

A megkelt tésztát tedd belisztezett nyújtódeszkára, és a kezeddel gyúrd át alaposan, majd dolgozd bele az almát és a mazsolát is. A tésztából formálj 10-12 zsemlét, tedd ezeket egymástól néhány centi távolságra egy sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket pedig vágd be keresztben, és lefedve hagyd még a sütiket 15 percet pihenni. A maradék tojássárgáját egy evőkanál vízzel keverj össze, és kend be vele az almás zsemlék tetejét. 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsülnek a sütik, majd ha kihűlt, csomagolhatod is be őket.

Gyümölcsnyárs

Hozzávalók:

- 150 g eper
- 1 kis ananász
- 1 mangó
- 2 kivi
- 150 g tejföl
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál méz
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 40 g mogyorógrillázs

Mosd meg az epret, tisztítsd meg és csepegtesd le, a nagyobb szemeket vágd hosszában félbe. Vágd le az ananász alját és tetejét, hámozd meg, egy éles késsel vágd le a gyümölcshúst a belső száráról, majd kockázd fel. Hámozd meg a mangót, magozd ki, és kockázd fel, a kivit hámozd meg, és hosszában vágd negyedekre. A tejfölt, a citromlevet, a mézet és a citromhéjat keverd össze gondosan, a grillázsszeletet pedig törd össze. A gyümölcsöket húzd nyársra vegyesen, majd szórd meg a grillázzsal. A gyümölcsnyársakat tekerd fóliába, mielőtt az uzsisdobozba teszed, az édes tejfölt pedig külön tedd mellé egy kisebb zárható tégelyben.

Iskolaérett a gyerek? Egy egyszerű módszer, amivel gondoskodhatsz rólahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120823-iskolaerett-a-gyerek-igy-segit-a-jatek-a-fejleszteseben.htmlMenza vagy sem? A dietetikus véleményehttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-menza-vagy-sem-a-dietetikus-velemenye.htmlLista iskolakezdéshez: ezeket feltétlenül tartalmazza az iskolatáskahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-lista-iskolakezdeshez-ezeket-feltetlenul-tartalmazza-az-iskolataska.htmlÍgy készítsd fel a gyereket a sulira, hogy lelkesen várjahttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-iskolakezdes-tippek-szuloknek-hogy-lelkesen-varja-a-gyerek-az-iskolat.htmlAgyserkentő reggelik nehezen ébredő csemetéknek - Egészséges receptekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120810-agyserkento-reggelik-nehezen-ebredo-csemeteknek-egeszseges-receptek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.