házasság babona szokás gazdagság szilveszter Újév
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ó- és újévhez rengeteg babona és hiedelem kapcsolódik, a gonosz szellemek elűzésétől a legényfogó disznóólrugdosásig. Ki gondolta volna, hogy a pezsgőbontás és a petárdázás hátterében is ősrégi babonák állnak?

Friss vízzel mosakodni szerencsét hoz

Az év utolsó éjszakájának különleges hangulatát szinte minden nép igyekezett a maga javára fordítani: annak érdekében, hogy az új év a réginél szerencsésebb és áldottabb legyen, különböző varázslások, rítusok és babonák éledtek, melyek közül néhány a mai napig megtalálható szokásrendszerünkben. Nagy részük azonban már feledésbe merült, hiszen ma már legtöbben pihenéssel, alvással töltik az új év első napját, és nem friss vizet húznak a kútból, melyben megmosakodni szerencsés évet jelez.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Veszekedni veszélyes, durrongatni ajánlatos

Veszekedni sem volt tanácsos ezen a napon, hiszen az egész évre viszályt jövendölt, és kiadni sem szabadott bármit is a házból, hiszen akkor egész évben minden kimegy majd belőle, ahelyett, hogy a vagyonka szaporodna. Az év utolsó éjszakáján történő zajongás, durrogtatás azonban a mai napig él, ennek eredetileg az volt a célja, hogy a gonosz, ártó szellemek meszire elkerüljék a házat, illetve hogy mindenki felébredjen, és az új évben szorgalmasan dolgozzon. A pezsgőivás is megmaradt: a babona szerint ha valami drága, előkelő italt iszunk az új év első perceiben, akkor egész évben fényűzés, gazdagság vár a családra.

Csirke, pulyka mehet a sutba, malac, halacska pénzt hoz a házhoz

Lencsét sem véletlenül esznek még a mai napig is január elsején, hiszen a babona szerint így egész évben tele lesz a pénztárcánk. A rétes is szerencsét hoz, no meg hosszú boldogságot, jól megtöltve pedig gazdagságot is, az óévben teletömött kamra pedig szintén bőséget jövendöl. A csirkével, pulykával viszont már vigyázni kell: a hátrafelé kaparó állatok ugyanis elkaparják a szerencsét is - a pulyka ráadásul haragot hoz a házhoz - , így ezeket nem volt szabad újévkor levágni, helyette malacot ettek, hiszen az előrefelé túr az orrával, vagy halat, melynek pikkelyei hasonlítottak a pénzérmékhez, így biztosan gazdagságot is hoznak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Megtudhatod, férjhez mész-e, és azt is, kihez!

A delejes erejű ó- és újévfordulókor nemcsak a gazdagsággal, szerencsével, de a második legfontosabb dologgal, a férjhezmenéssel is sokat foglalkoztak. A szilveszteri gombócfőzés során minden darab tésztába egy férfinevet tartalmazó cetlit tettek, a gombócokat a forró vízbe dobták, s amelyik leghamarabb feljött a víz felszínére, azt gyorsan kivették: a név, melyet magában rejtett, a jövendőbeliét jelölte. A cél érdekében a disznóól rugdosását is bevetették. Ha a kiszaladó hajadon jól megrúgva az ólat röfögést hallott válaszul, akkor biztosan férjhez ment abban az évben - arról már nem szól a fáma, hogy a disznók felébresztése céljából hányszor rúghatták kékre a lábukat a lányok. A szilveszteri ólom- vagy viaszöntés is a jövendőbeli kilétét kutatta: a mutatványhoz egy fazék hideg vízre és némi felolvasztott ólomra vagy viaszra volt szükség, melyet egy kanállal a vízbe öntöttek: a megszilárduló anyag formájából lehetett kikíváncsiskodni a legény foglalkozását, küllemét, vagy bármi jelet, ami tulajdonságaira utalhat.

Miért hívják szilveszternek december utolsó napját?

December utolsó napját azért nevezik szilveszternek, mert majd' 1700 évvel ezelőtt e napra esett a katolikus I. Szilveszter pápa halálának napja is, így az egyház emléknappá nyilvánította. Maga a pápa nem volt nagyon jelentős személyiség, igaz, megszervezte a római egyházi életet, és jó kapcsolatot ápolt a világi hatalmakkal, de nevét mégis amiatt emlegetik, mert összeforrt az év utolsó napjának ünneplésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.