gyerekmunka fotógaléria gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fejlődő országokban a legfiatalabbak is kiveszik a részüket a család megélhetéséhez szükséges pénz előteremtéséből. Az 5 és 15 év közötti fiúkat és lányokat legtöbbször saját szüleik adják el különböző ültetvényeknek, gyártóüzemeknek, ahol embertelen, nem ritkán életveszélyes körülmények között napi 16-18 órát dolgoznak. Gmb Akash megdöbbentő, Angel in hell című fotósorozata!

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet (ILO) statisztikái szerint a munkára kényszerült gyermekek száma világszerte a 200 millió főt is meghaladja.

Az ENSZ szerint a gyermekeket foglalkoztatók tevékenységei széles spektrumot ölelnek fel a bányászati munkáktól, fémfeldolgozástól kezdve a ruházati cikkek gyártásáig szinte minden terület érintett.

A gyerekmunkásokról készült fotósorozathoz kattints ide! Fotó: GMB Akash

Az érintett gyereket szinte mindegyike írástudatlan, fizikailag és lelkileg rendszeresen bántalmazzák őket, sőt sok esetben emberkereskedelem áldozataivá is válnak.

A fejlődő országokban egyes gyártulajdonosok szívesebben alkalmaznak gyermekeket: kevesebbet kell fizetniük nekik, mint egy felnőttnek, habár ugyanannyi munkát végeznek.

A rendkívüli szegénység arra ösztönzi a gyerekeket, hogy testileg és lelkileg is veszedelmes munkát vállaljanak, sokszor olyat, amelynek során olyan mérgező anyagokkal kerülnek kapcsolatba, amelyek csak később, évek múlva éreztetik káros hatásukat.

Az ENSZ a gyermekekkel végeztetett rabszolgamunkáról szóló jelentésében arról számolt be, hogy lelkiismeretlen munkaadók gyakran illegális, kézi munkával történő aranybányászathoz használják a gyerekeket.

Tudtad?

Hazánkban a mostani szabályozások szerint csak a 16. életévet betöltött személy vállalhat szülői felügyelet nélkül munkát. Törvénnyel szembeni visszaélések ugyan évről évre előfordulnak, számuk azonban még a húszat sem éri el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.