terhesség fejlődési rendellenesség alkohol születések
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy nemrégiben, a Sheffield Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy az alkoholfogyasztás már egészen kis mennyiségben is drámai hatással van a nemzőképességre, spontán vetélést idézhet elő, a várandósság ideje alatt fogyasztott alkohol pedig a gyerek szellemi képességeire is hatással lehet, sőt akár értelmi fogyatékosságához is vezethet.

Legalább három sikertelen mesterséges megtermékenyítésen átesett párokat vizsgálva tudósok arra jutottak, hogy azoknak a nőknek, akik egyetlen kortyot sem ittak a megfigyelés ideje alatt, azoknak 90 százalékos esélyük volt a teherbe esésre, míg a hetente csak három kis pohár bort fogyasztó nők csak 30 százalékos valószínűséggel estek teherbe.

Forrás: Thinkstock


A legnagyobb veszély: nem lehet tudni, kinek mennyi árt
dr. Klujber Valéria, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet orvosa szerint, amikor egy pár kisbabát szeretne, nem árt végiggondolniuk az alkoholfogyasztási szokásaikat. "Sem a cigaretta, sem az alkohol nem hat jól a termékenységre. Ugyanakkor az összefüggést nem lehet egyszerűen megfogalmazni, minden tanulmány más-más eredményre jut. Ennek az lehet a magyarázata, hogy nem vagyunk egyformák - az alkohol és lebomlási termékeinek elviselésében sem. Szinte mindenkinek más ebből a szempontból is a szervezete, nem lehet meghatározni egy mindenkinek még biztonságos mennyiségű alkoholt."

Forrás: Thinkstock


Tévhit: végzetes hiba azt hinni, hogy napi egy pohár bor jót tesz!
"Ha már megfogant a magzat, akkor a felelősségünk még közvetlenebbül átélhető. Ekkor gyakorlatilag a magzatunk azt eszi, azt issza, mit a testünkön keresztül adunk neki. Ennek a spontán vetélésen keresztül az összetett fejlődési rendellenességeken át a legváltozatosabb hatásai lehetnek. Jelenleg az értelmi fogyatékosság első három oka között szerepel az anyai alkoholfogyasztás. A Magyarországon nagyon komoly népegészségügyi gondot jelentő alacsony születési súly egyik gyakori oka is az alkoholfogyasztás. - mondja dr. Klujber Valéria. Ugyanakkor - annak ellenére, hogy ezekről az adatokról sok tény van - még mindig sokszor hallani, hogy nincs veszélye a rendszeres, de kevés alkoholnak vagy, hogy bizonyos esetekben még hasznos is. Ez biztosan nem igaz!"

Tudtad?

A jelenleg érvényes egészségügyi ajánlások szerint a gyermekvállalásra készülő nők által fogyasztható heti ajánlott alkoholmennyiség egy vagy két egység, ami nagyjából két pohár bornak felel meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.