5 szobanövény, ami színt visz az otthonodba télen is

növény tél virágzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha azt gondolod, hogy a tél a szürkeségé, akkor tévedsz. Vannak színpompás szobanövények, amelyek szép díszei lehetnek a lakásnak a téli hónapokban. Ha szeretnéd feldobni az otthonodat, válassz ezek közül bátran. Főleg akkor jönnek jól, amikor napról napra egyre szürkébbé válik minden körülötted. Íme, öt gyönyörű, télen is virágzó szobanövény.

Mikulásvirág
Már vásárláskor érdemes a növényt megvizsgálni, mert a nagyobb bevásárló központok száraz meleg levegője miatt a virágok hamar elkezdenek száradni. Ezért azokat a mikulásvirágokat, amelyeken sárgult vagy lankadó, száradó levelet látsz, ne vedd meg, mert sokszor a folyamat már nem fordítható vissza és a növény pár napon belül tönkre megy. A mikulásvirágok számos méretben és színben kaphatók, találkozhatsz piros, fehér és rózsaszín levelű növényekkel is. Ha megtaláltad a megfelelő növényt és hazavitted, száraz, hűvös, de világos helyre tedd. Nem kedveli a huzatot, így az ajtóktól, ablakoktól távol keress neki helyet. Arra figyelj, hogy a földje mindig nedves legyen, de soha ne álljon vízben - akkor sokáig kényeztet majd a szépségével.
Fontos! Ne engedd a gyereked a közelébe, mert ha a növény szára vagy levele megsérül, nedvezni kezd, ami mérgező anyagokat tartalmaz!

Thinkstock

Ciklámen
Csak friss, zöld, kemény levelű, egészséges példányt vigyél haza. Figyelj arra, hogy a nyílott virágok mellett sok bimbó is legyen a növényen. Ha azt látod, hogy van a cserépben egy-két kókadt, nyálkás levelű levél, ne vedd meg! Ha megszerezted a megfelelő példányt, figyelj arra, hogy a ciklámen a világos, de nem napsütéses helyet kedveli, ezért sokan a két ablakszárny között tartják. Nehezen viseli el a meleget, így központi fűtéses helyiségben kevésbé érzi jól magát. Földjét tartsd mindig nedvesen, de ne álljon vízben.
Fontos! A ciklámen gumója mérgező. Figyelj, hogy a kutyád, macskád ne kaparja ki őket. Egy-két gumó elfogyasztása hasmenést, míg több gumó szédülést, görcsöket, légzési nehézségeket okozhat.

Forrás: Thinkstock

Karácsonyi kaktusz
Nevét onnan kapta, hogy megfelelő gondozás mellett éppen karácsonykor virágzik. A lakásban világos helyre kerüljön. A nem túlfűtött, de nem is fűtetlen helyen, fényhez közel, kissé párás helyen érzi igazán jól magát. Azoknak is jó választás lehet, akik nem tartoznak a híresen jó növénygondozók közé, hiszen a karácsonyi kaktusz eléggé igénytelen növény, szinte mindent kibír. Mielőtt a virágok megjelennének rajta, mérsékelten öntözd, virágzáskor adj neki valamivel több vizet, így sokáig szép marad.
Fontos! A cserepet soha ne mozgasd vagy forgasd, ez ugyanis nem tesz jót a növénynek. Ennek érdekében akár meg is jelölheted a cserepet valamivel.

Forrás: Thinkstock

Korallvirág
Karácsonykor az egyik legszebb asztali dísz válhat belőle. Virágai pirosak, narancssárgák vagy rózsaszínek lehetnek. Jól bírja a száraz levegőt, és az öntözéssel sem kell sokat bajlódnod: két öntözés között várj addig, amíg a földje teljesen kiszikkad. Hűvös helyiségben nem igazán érzi jól magát. Amikor egy kis virágzat elnyílik a növényen, azonnal vágd le a tőről. Ha egyidejűleg a hajtásaiból is vágsz, megelőzheted a későbbi bokrosodását.

Thinkstock

Cserepes jácint
A cserepes jácint karácsonykor is hódít, az ünnepi asztalra például különleges hangulatot varázsol. Az illata ellenállhatatlan és ma már számtalan színben kapható a fehértől a halványrózsaszínen és pinken át egészen a liliáig. Elvirágzás után - ahogy az időjárás megengedi - ültesd ki a hagymákat a kertbe, hogy megerősödjenek, de készülj fel rá, hogy csak 1-2 év múlva fognak újból virágozni. Még egyszer nem lehet téli virágzásra késztetni őket.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.