újrahasznosítás műalkotás hulladék szemét extrém rágógumi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számtalan olyan tárgy hever a környezetünkben, melyet annyira megszoktunk, hogy szinte rá sem pillantunk - mások viszont meglátják benne a fantáziát, és elképesztő műalkotásokat hoznak létre belőlük, legyen szó gyufaszálról, palackról, vagy épp eldobott rágógumiról.

Műalkotások tengerparti szemétből

Egy észak-kaliforniai házaspár több, mint tíz éve gyűjtögeti a szemetet a tengerpartról rendszeres sétái során. A cél nemcsak a környezetvédelem, hiszen Richard és Judith Selby Lang különböző műalkotásokat hoznak létre a talált tárgyakból. A megtisztított, szétválogatott hulladékból szobrok, képek, ékszerek, használati tárgyak készülnek, melyekről nem is gondolnánk, hogy korábban felelőtlenül eldobált tejespalackként vagy uzsonnás dobozként tengődtek a tengeren.

Forrás: http://beachplastic.com


Rágószobrok az örökkévalóságnak

Maurizio Savini még talán a szeméttől is gusztustalanabb dologból alkot szobrokat: használt rágókból készíti remekműveit. A rendszerint életnagyságú, rózsaszín alkotások akkora sikert aratnak, hogy évek óta kiállításokon láthatjuk őket, illetve egyes darabok meg is vásárolhatók. Az alkotónak szüksége is van a pénzre, hiszen a rágót gyakran vásárolnia kell a szobrokhoz, így készülhetett el a hatalmas bölény, medve vagy krokodil is. Alkotás közben a rágónak a lehető leggusztustalanabb, még meleg és nyálkás állapotában kell lennie a tökéletes szobrokhoz, a kész műveket pedig formaldehiddel és antibiotikummal tartósítják.

Forrás: www.virtualshoemuseum.com


Hold palackokból

A műanyag palackok eddig is sok bonyodalmat okoztak, hiszen rengeteg hever belőlük mindenütt, s még szelektív gyűjtésük is gyerekcipőben jár. Kínában ahelyett hogy bezúzták volna a palackok egy részét, inkább egy óriási Holdat építettek belőlük egyik legszebb ünnepük tiszteletére - Hongkongban ugyanis minden évben megünneplik azt az őszi napot, melyen a Hold a legfényesebben ragyog. A műalkotás igazából félhold alakú, melyet egy tóba helyeztek, így a tükröződés miatt egésznek tűnik, s a LED világítás miatt különböző színekben ragyog. A furcsa égitesthez 2300 palackot használtak fel az alkotók, acél váza pedig húsz méter átmérőjű.

Forrás: Facebook/Rising Moon


Zseniális gyufaszál-kastélyok

Szűcs Pál nyugdíjas alezredes hobbija igazán felkerülhet az extrém kategóriába, hiszen aprólékos munkával gyufaszálakból és fogpiszkálókból épít többek között óratornyot, boltíveket, várakat és kastélyokat. A férfi 1996 óta épít házakat gyufából, elkészült már a pécsi rendőrség több épülete, a neuschwansteni kastély vagy az Eiffel-torony is. A leglátványosabb alkotás talán a turai kastély kicsinyített, élethű mása, melyet több, mint harmincezer gyufaszál segítségével épített meg: a faragott oszlopok, a pálmakert vagy az ablakok ívei okozták a legnagyobb nehézségeket, de az eredmény megérte a két éven át tartó fáradozást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.