segítségnyújtás önkéntesség hajléktalanok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hajléktalanok életkörülményei egyre mostohábbak Budapesten. A szállók folyamatosan maximális kihasználtsággal üzemelnek, sokan be sem férnek, ezért minden egyes civil ember segítsége számít.

A Szociális Önvédelem civil csoport aktivistái november közepén először osztottak meleg ételt a rászorulók számára a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren. Az aktivisták közösségi helyükön már reggel 8 órától feltették főni a kolbászos bablevest. Eredetileg 100 adagot terveztek kiosztani, szerencsére viszont több sikerült, ugyanis körülbelül 180 ember állt sorba déltől, és senki nem maradt éhesen.

További képekért kattints a képre! Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Jelenleg Magyarországon több tízezer ember kényszerül az utcán, vagy átmeneti szállón élni. A hajléktalan-ellátórendszer ma csak nagyon kevés százalékukat képes befogadni, mert nincs elég férőhely. Ráadásul az ellátórendszer intézményei nem tudják biztosítani az emberek számára azokat az alapvető dolgokat, amik szükségesek egy elfogadható életvitelhez. A szállók túlzsúfoltak, néha még a folyosókon is emberek kényszerülnek aludni. Többek között ezért választják az emberek inkább az utcát.

További képekért kattints a képre! Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

A mindenki számára hozzáférhető hajléktalanszállók kihasználtsága országosan 95, Budapesten 94 százalékos a téli időszakban. 2013. július 15-e óta szabálysértést követ el az, aki a kerület közterületein életvitelszerűen tartózkodik, illetve ingóságait ott tárolja, valamint az is, aki a lomtalanításkor kitett lom vagy a szelektív hulladékgyűjtőben található hulladék közül kivesz valamit. Az ősszel elfogadott törvény értelmében a hatóság súlyos büntetéseket szabhat majd ki azokra az emberekre, akik az utcán kénytelenek élni. Budapest teljes belvárosából kitiltották őket, aminek következtében sokkal több embert érint majd a veszély, hogy a hidegben megfagyhat. A civil szervezetek általában ruhákat és meleg ételt osztanak, egyre jobban teret hódít például az a kezdeményezés is, hogy a dátumozás szerint már nem eladható, de még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerek a kukák helyett a rászorulókhoz kerüljenek.

A galériához kattints a képre! Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.