Várandósan vágott bele a kemoterápiába egy nő

orvos család rák (betegség) kemoterápia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Második terhessége elején az Angliában élő Jane Sarluis lesújtó hírt kapott orvosától: kiújult nála a rákbetegség. Az asszonyt választás elé állították – a mellét vagy a magzatát szeretné megtartani?

Jane a harmincas évei vége felé járt, és határtalan boldogsággal töltötte el a tudat, hogy hamarosan kétgyermekes anya lesz. A 12 hetes ultrahangon nőgyógyásza mindent rendben talált, így a pár úgy döntött, most már a tágabb családdal és a barátokkal is megosztják az örömhírt, ám a sors váratlanul közbeszólt. Noha több mint öt évvel korábban már kimutattak az anyánál egy apró, rosszindulatú daganatot, abból sikeresen felépült, így nagyon elkeseredett, mikor kiderült, hogy a rák újból felszínre tört nála.

Forrás: Thinkstock

„Rémisztő volt belegondolni, hogy miközben egy élet növekedett bennem, aközben egy gyilkos daganat is ott fejlődött, ami a magzatom életét és egész családunk békéjét is fenyegette” – számolt be róla Jane, akinek eközben arra is gondolnia kellett, hogy otthon egy kétéves kislány várja őt. Az asszony hamar meghozta elhatározását, gyermekét nem szeretné elvetetni, ezért inkább operálják le a mellét. A nehezebb döntés azonban még csak ezután következett, belevág-e a kemoterápiába, kockáztatva ezzel azt, hogy magzata esetleg károsodásokat szenved el a kezelés hatására.

Az asszony teljesen tanácstalan volt, ezért férjével napokon át az internetet bújták, hogy kellő információhoz jussanak a témával kapcsolatban. Végül találtak egy oldalt, ahol a terhesség alatti kemoterápia volt a téma, és az ott ismertetett tanulmány szerint a kockázat mértéke csupán a koraszülések számában nőtt meg, egyéb károsodás nem érte a magzatokat. Jane ezért úgy döntött belevág a kemoterápiába, ám ennek ellenére a kezelések során csak arra tudott gondolni, hogy egészséges gyermeke szülessen, és ő maga is minél előbb felépüljön. A kezelés mellékhatásaként Jane haja kihullott, körmei elfeketedtek, szemei karikásak voltak, ám mindezeket feledtette, mikor a 36. héten természetes úton világra jött második, teljesen egészséges kislánya.

Az orvosok döbbenten álltak a tény előtt, hogy az újszülöttet semmilyen károsodás nem érte, és valóságos csodának tartották a történteket. „Még mindig csodálkozom azon, hogyan tudtam kihordani egy teljesen egészséges gyermeket, miközben folyamatosan áradt a méreg a szervezetembe. Talán az orvostudomány fejlődésével majd választ kapunk erre a kérdésre, addig azonban be kell érnünk annyival, hogy egy új élet csodája mindig is hatalmas misztérium marad a számunkra” – összegezte élményeit a ma már felhőtlenül boldog családanya.

Jane blogja itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.