Gyerekek bankkártyával: meddig terjed a szabadság?

pénz gyógyvarázs számla bank gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A malacpersely csillaga némiképp leáldozóban van: a mai gyerekek nagy részének már iskolás korától kezdve lehet saját bankszámlája, hozzá tartozó kártyával. Ez azonban nem jelenti azt, hogy feltételek és korlátozások nélkül használhatják ezeket.

A legkisebbeknek is elérhető

Már az óvodás korú gyerkőcök is gyűjthetik a zsebpénzt modern eszközökkel: társtulajdonosként kapcsolódhatnak egy külön, a szülő által létrehozott számlához. Erről természetesen pénzt levenni még nem lehet, viszont több esetben számlavezetési díj sincs, így semmi akadálya annak, hogy a szülők vagy a rokonok alkalmanként erre a számlára utaljanak pénzt, amit a megfelelő életkort elért gyerkőc később felhasználhat.

Forrás: Thinkstock

Iskolásoknak már névre szóló kártyájuk lehet

Hat-hét éves kortól kamaszkorig már olyan bankszámlát hozhattok létre, melyről a gyerek nagykorúságáig te rendelkezel, de a nevére szóló bankkártyával ő maga is vehet le pénzt, de vásárolhat is adott boltokban. Ehhez persze meg kell jegyeznie a PIN-kódját, és alaposan ismernie kell a biztonsági szabályokat - többek között az automaták használatával kapcsolatban. Amíg nem vagy teljesen biztos benne, hogy gyermeked rendelkezik a megfelelő képességekkel és elővigyázatossággal, jobb, ha nem hagyod egyedül ezekben a szituációkban, viszont együtt elmehettek a bankhoz pénzt levenni a számláról, vagy együtt gyakorolhatjátok a biztonságos ATM-használatot. A legtöbb ilyen számlánál persze a kontroll másképp is a te kezedben van: a pénzmozgásokról téged is értesítenek, és napi készpénzfelvételi limitet is beállíthatsz.

Hogyan igényelhetitek?

A legegyszerűbb igénylési mód az, ha személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és diákigazolvánnyal a kezetekben besétáltok a legközelebbi bankfiókba, ahol létrehozzátok a számlát. Fontos, hogy nemcsak a szülő, de a gyerek irataira is szükség lesz az igényléshez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.